Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Greenpeace solicită interzicerea tăierilor la ras şi redarea atribuţiilor de control silvic Jandarmeriei, în noul Cod Silvic

Publicat


padureGreenpeace cere senatorilor să interzică tăierile la ras, să elimine articolele din Codul Silvic care facilitează tăierile ilegale, redarea atribuțiilor de control silvic Jandarmeriei și încadrarea furtului de lemn ca infracțiune (sau ca faptă penală) indiferent de volumul de lemn furat.
Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 23 martie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 — Codul silvic pe motiv că limitează activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici.

Greenpeace România a transmis joi, 26 martie, o serie de obiecții referitoare la Codul silvic, după ce președintele a cerut reexaminarea Legii care aduce o serie de modificări și de completări la Codul silvic.

Potrivit comunicatului, Greenpeace solicită eliminarea Art 20 alin.1, care facilitează tăierile ilegale. Art 20 alin 1. prevede că întocmirea de  amenajamente silvice este obligatorie doar pentru proprietăţile forestiere mai mari de 10 ha. Din proprietăţile mai mici de 10 ha se pot tăia 3 mc/an/ha fără amenajament.

”O astfel de măsură va  duce la fărămiţarea accentuată a proprietăţilor forestiere, ca să se poată tăia lemn. Faptul că legea dă voie să se taie 3 mc/an/ha nu este o garanţie a exploatării sustenabile, pentru că unele păduri nu cresc atât în fiecare an. Creşterea curentă a pădurilor, la nivelul Românei, este  în medie de aproximativ 5,6 mc/an/ha.  În plus, dată fiind eficiența redusă a ITRSV în depistarea, oprirea, şi sancţionarea tăierilor ilegale, această prevedere nu ar face altceva decât să permită „justificarea” unor activităţi de exploatare forestieră, exploatări ce odată începute foarte ușor devin ilegale”, transmite asociația.

Totodată, Greenpeace cere interzicerea tăierilor rase.

”Art. 29 permite tăierile rase în păduri naturale tăieri care sunt anti-ecologice, distructive şi servesc doar interesului economic al exploatatorilor de lemn. Aceștia sunt singurii interesați să taie cantităţi mari de lemn într-o zonă cât mai mică. Aceste tăieri destabilizează şi pun în pericol existența pădurii rămase. Faptul că în cod se prevede că se poate alătura o tăiere rasă lângă o altă tăiere rasă  după 7 ani, chiar şi în lipsa regenerării poate conduce la despădurirea unor munţi întregi în mod perfect legal. Din aceste motive  tăierile rase trebuie interzise”, arată reprezentanții Greenpeace.

Reprezentanţii Greenpeace cer şi redarea atribuțiilor Jandarmeriei de a controla tăierile ilegale.

”În noua formă propusă a Codului silvic, Jandarmeria Română nu are atribuţii de control pentru tăierile ilegale în păduri, în ciuda faptului că în trecut existau astfel de atribuţii.  Jandarmeria ar putea, cu competenţe în verificarea regimului silvic, să completeze alte autorităţi ale statului cu acest rol dar care nu au resursele umane necesare”, transmit reprezentanții ONG-ului.

ONG-ul solicită în ultimul rând, încadrarea furtului de lemn ca infracțiune, potrivit Codului Penal.

Forma actuală a Codului silvic (Art.108.alin.1.lit.a) prevede că dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, fapta este încadrată ca infracțiune; cu alte cuvinte, furtul din pădure este mai puțin grav decât orice altă categorie de furt.

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 23 martie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 — Codul silvic pe motiv că limitează activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici.

În cererea de reexaminare adresată preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, Klaus Iohannis precizează că intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei şi să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator.

Astfel, șeful statului indică faptul că art. I pct. 9 -15 din legea transmisă spre promulgare, respectiv modificarea art. 10 -13 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic reglementează posibilitatea ocoalelor silvice de regim de a oferi proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate. ”Considerăm că, pentru încredinţarea acestor servicii, trebuie prevăzută o procedură de selecţie deschisă, transparentă şi necondiţionată. În caz contrar, respectiva măsură poate institui un avantaj în favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat”, transmite Iohannis.

Klaus Iohannis arată că art. I pct. 29 din acest act normativ, respectiv completarea art. 20 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic cu un alineat nou, alin. (11), instituie obligativitatea întocmirii amenajamentelor silvice doar pentru proprietăţile de fond forestier mai mari de 10 ha. ”Această reglementare se constituie într-o premisă a unei măsuri legislative discriminatorii între diferite categorii de proprietari. Totodată, aplicarea acestei dispoziţii care, la prima vedere poate avea drept efect flexibilizarea gestiunii pădurilor, ar putea antrena accelerarea tăierii pădurilor din fondul forestier dincolo de principiile continuităţii, eficacităţii funcţionării şi conservării pădurilor”, susţine preşedintele.

De asemenea, referitor la art. I pct. 48 din legea transmisă spre promulgare, respectiv modificarea art. 37 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, președintele precizează că se reglementează condiţiile şi situaţiile în care este posibilă scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier naţional, prin derogare de la regimul general. ”Prin faptul că sunt extinse categoriile exceptate de la regimul general aplicabil în cazul scoaterii definitive a unor suprafeţe din fondul forestier naţional apreciem că se conferă un avantaj anumitor categorii de beneficiari (proprietarii de reţele de energie din surse regenerabile, proprietarii de parcuri recreative, tematice şi/sau educaţionale), avantaj ce ar putea să intre în sfera noţiunii de ajutor de stat”, se transmite în cererea de reexaminare.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că art. I pct.72 din această lege, respectiv completarea art. 60 cu noi reglementări privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, poate conduce la ideea creării unui mediu neconcurenţial. ”Apreciem că dispoziţiile art. 60 alin. (5) lit. f) şi g) – prin care se introduc: pragul maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă din fondul forestier naţional şi dreptul de preempţiune pentru producătorii din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă – sunt de natură să aducă atingere principiilor libertăţii economice şi contractuale, ca fundamente esenţiale ale economiei de piaţă. Introducerea unei limitări arbitrare în activitatea operatorilor economici, care ar genera dezavantaje pentru unii şi avantaje pentru alţii, ar putea avea impact negativ asupra mediului concurenţial şi ar putea atrage posibilitatea de a fi invocată încălcarea obligaţiilor asumate de statul român în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, transmite şeful statului.

Totodată, Klaus Iohannis menţionează că pentru asigurarea respectării procedurilor naţionale şi comunitare în domeniul ajutorului de stat şi al concurenţei, consideră că regulamentul privind valorificarea masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, ce va fi aprobat prin hotărâre a Guvernului, potrivit art. 60 alin. (4) din legea transmisă la promulgare, ar trebui să fie elaborat cu avizul autorităţii de concurenţă.

Camera Deputaţilor a adoptat în februarie legea privind Codul Silvic.

sursa: agerpres.ro, greenpeace.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Proprietari de case din Alba Iulia, cercetați penal. Și-au racordat ilegal locuințele la rețeaua de apă potabilă

Publicat

Doi proprietari de case din Alba Iulia s-au ales cu dosare penale după ce Poliția a descoperit că imobilele erau racordate ilegal la rețeaua de apă potabilă. Aceștia sunt cercetați pentru furt. Au fost identificați în urma unei acțiuni a Poliției, împreună cu reprezentanții Apa CTTA. Citește și FOTO: RAZIE în Alba Iulia, cartierul Lumea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A furat scule din autoutilitarele unei firme de telecomunicații. Bărbat din Șona, reținut la Alba Iulia

Publicat

catuse

Un bărbat din Șona, dar care locuiește fără forme legale la Alba Iulia, a fost reținut de Poliție, fiind cercetat pentru furtul unor scule din autospecialele unei societăți comerciale specializată în servicii de telecomunicații. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, cercetat pentru săvârșirea a două furturi de scule. Potrivit IPJ Alba, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Zlatna, beat la volan, pe străzile din Alba Iulia. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Un tânăr de 28 de ani, din Zlatna a fost prins miercuri, 16 octombrie, în jurul orei 23.30, de polițiștii rutieri din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Republicii din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Potrivit IPJ Alba, în urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Scandal într-un local din Cugir. Un tânăr reținut, după ce ar fi bătut un bărbat cu pumnii și picioarele

Publicat

politie noaptea

Un scandal a avut loc într-un local din Cugir, în seara zilei de 12 octombrie. Potrivit polițiștilor care anchetează cauza, un  tânăr de 33 de ani, l-ar fi bătut cu pumnii și picioarele pe un alt bărbat de 52 de ani. Bărbatul care a provocat scandalul, a fost reținut pentru 24 ore și este cercetat […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate