Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Grupul de susţinere a Proiectului Roşia Montană are 18 noi membri. Printre aceştia, autorităţile locale din Stremţ şi Teiuş

Publicat

La Bucureşti s-a desfăşurat, marţi, a doua Conferință a Grupului de Susținere a Proiectului Roșia Montană. Cu această ocazie, un grup de 18 autorităţi locale din zone cu tradiţie în minerit s-au alăturat acestuia.

Tema conferinţei a fost „Minerit modern: dezvoltare durabilă şi locuri de muncă”, iar în acest context au participat reprezentanți ai unor comunități din primele două țări producătoare de aur din Uniunea Europeană: Finlanda și Suedia. Au fost reprezentate localitățile miniere Kittila din Finlanda și Storuman din Suedia, care au oferit modelul de proiecte miniere aurifere utilizând tehnologia prin cianurare. Municipalitatea din Kittila are venituri anuale de 3,5 milioane de euro din taxele și impozitele plătite de exploatarea minieră, iar apariţia proiectului minier a dus la dezvoltarea turismului în zonă şi la reducerea şomajului. În mină lucrează 591 de angajați, iar pentru fiecare dintre ei au fost create alte 3 locuri de muncă indirecte – de exemplu, numai în turism lucrează 1.100 de oameni. În Storuman funcţionează mina Svartliden, ce a permis, de asemenea, creşterea ofertei de locuri de muncă.

Cele 18 autorităţi locale din zone cu tradiţie în minerit care s-au alăturat Grupului de Susținere sunt din localităţile: Tomești, Bocșa, Băița, Bănița, Ribița, Vața de Jos, Aninoasa, Petrila, Vulcan, Ghelari, Baia de Aramă, Lupeni, Deva, Brad, Petroșani, Teiuș, Iara, Stremț. Cu aceşti noi membri, numărul total al celor implicaţi în Grupul de susţinere a ajuns la peste 70.

Majoritatea celor participanţi au subliniat importanţa creării locurilor de muncă în zonă, ca beneficii ale proiectului minier pentru economia locală. Prin implementarea proiectului, vor putea fi accesate 3.600 de locuri de muncă directe și indirecte. Primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, susţine că “nu numai zona noastră are nevoie de proiectul minier, ci intreaga industrie minieră ce are potențial să devină motor al economiei pe timp de criză. Localnicii din Roșia nu mai au timp de așteptat: trebuie acționat urgent pentru autorizarea mineritului aurifer și salvarea zonei din sărăcia și șomajul cu care se confruntă.”

“Proiectul Roşia Montană nu înseamnă numai minerit. Principalele beneficii generate sunt dezvoltarea industrială şi, implicit, o viaţă mai bună pentru oameni. În prezent, la Roşia Montană, oamenii nu au surse de existenţă, ceea ce duce la depopularea zonei. Politicienii au obligaţia să asigure resurse de dezvoltare. Noi asigurăm resurse umane calificate, prin învăţământ. Dacă mineritul se va dezvolta, atunci şi învăţământul se va dezvolta”, a declarat rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Moise Achim.

„Susţinem orice investiţie benefică pentru România, orice investiţie care aduce locuri de muncă şi dezvoltare, indiferent dacă este în agricultură, metalurgie sau minerit. Exploatarea resurselor minerale şi a metalelor este esenţială pentru prosperitate şi calitatea vieţii la nivel local şi la nivel naţional”, a spus preşedintele Confederaţiei Sindicală Naţională „Meridian”, Ion Popescu.

“Opozanţii proiectului Roşia Montană se străduiesc permanent să ne explice cum nu se poate rezolva ceva, cum nu poate fi implementat acest proiect. Noi, ca manageri de companii, suntem obligaţi să vedem cum se poate  administra un proces economic. Susţinem proiectul minier pentru că vrem să contruim împreună cu localnicii uzina, străzi, şcoli şi grădiniţe”, a declarat vicepreşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii, Tiberiu Andrioaiei – membru al Consiliului Coordonator al Grupului de Susținere.

Președintele organizației neguvernamentale Pro Roșia Montană, Andrei Jurcă a spus, la rândul său: „Am fost și sunt susținător constant al repornirii mineritului în Apuseni și în special la noi, la Roșia Montană. ONG-ul pe care-l reprezint cunoaște problemele roșienilor și dorința lor de a face ceea ce au făcut străbunii lor dintotdeana: minerit. Acum ni se propune un minerit responsabil și modern, iar noi venim în întâmpinarea acestui proiect, susținându-l ca pe unica noastră șansă la prosperitate și dezvoltare.”

Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană a fost lansat oficial în iunie 2011, la București, în prezența a peste 130 de participanți şi este format din reprezentanţi ai sindicatelor, asociațiilor patronale, primăriilor de orașe și comune cu tradiție minieră și nu numai, fundațiilor și organizațiilor nonguvernamentale din diverse medii și chiar persoane fizice. Lista completă a membrilor poate fi consultată pe site-ul organizației,  www.sustinemrosiamontana.ro.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax