Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Gunoaiele menajere din 16 localităţi din judeţul Alba, neridicate de o săptămână. Conflict între primari şi operatorul de salubritate

Publicat

IMG-20170117-WA0008 Criza gunoaielor se întoarce în judeţul Alba. În 16 localităţi din judeţul Alba, Salprest nu a mai ridicat deşeurile de săptămâna trecută. Dacă reprezentanţii operatorului de salubritate susţin că nu mai pot oferi serviciul din cauza condiţiilor de rentabilitate, respectiv a abonaţilor puţini şi a taxei de mediu, cerând primăriilor să colecteze banii, unii edili spun că nu pot interveni în acest sens.

Un nou blocaj în activitatea de salubritate în judeţul Alba. Situaţia a fost sesizată de primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, care a participat marţi la o întâlnire la Prefectura Alba, alături de edili din localităţile vizate, jurişti de la Instituţia Prefectului şi conducerea Salprest.

Într-un comunicat de presă, Primăria Ciugud descrie situaţia: “În urmă cu o săptămână, operatorul de salubritate, Salprest, a refuzat să mai ridice gunoiul menajer, astfel că primarii, împreună cu jurişti din cadrul Prefecturii Alba au încercat să ajungă la un consens cu conducerea Salprest.

IMG-20170117-WA0007 Marți, 17 ianuarie 2017, după o întâlnire de peste trei ore, în care s-a încercat găsirea unor soluții pentru dezamorsarea acestei crize, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Directorul Salprest Alba, Petru Constantinescu, a refuzat orice conciliere, motivul invocat de reprezentanţii operatorului de salubritate fiind acela că nu încasează bani de la toţi locuitorii, ceea ce conduce la neridicarea gunoiului menajer în cele 16 comune și orașe.

Mai precis, operatorul de salubritate acuză faptul că, în foarte multe cazuri, contractul încheiat cu o gospodărie nu reflectă realitatea din teren (n.a. contractul este încheiat pe o persoană sau două, iar la adresa respectivă locuiesc mai multe persoane)”.

Potrivit sursei citate, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a afirmat că primarii sunt deschiși să efectueze un recensământ în fiecare comună sau oraș, unde operează Salprest, pentru a identifica precis numărul persoanelor care locuiesc efectiv în aceste localităţi, respectiv în gospodării.

IMG-20170117-WA0006 “Efectuarea recensământului ar putea duce la o reglare a prețului, care ar putea să și scadă, iar, după finalizarea acestuia, Salprest ar urma să refacă contractele conform datelor reale. Directorul Salprest Alba, Petru Constantinescu, nu a fost de acord cu această propunere, spunând că primăriile ar trebui să colecteze banii care să fie virați mai apoi către operatorul de salubritate”, se mai arată în comunicat.

”Ce vrea conducerea Salprest nu este posibil, deoarece, conform contractelor de delegare, operatorul de salubritate trebuie să încheie contracte, să crească numărul acestora şi să încaseze banii. Cu toate acestea, Salprest Alba dă însă vina pe primării pentru că nu ridică gunoaiele menajere. Riscăm să ajungem într-o situație gravă. Edilii din Alba sunt deciși să facă o sesizare la ANRSC pentru nerespectarea contractelor şi, în cele din urmă să le rezilieze”, a declarat primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

Potrivit primăriei Ciugud, cel mai probabil și în această săptămână gunoaiele menajere vor rămâne neridicate în cele 16 unități administrative din Alba.

Este vorba despre localităţile Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș.

Petru Constantinescu, director Salprest: “Ne-am blocat total. Nu ne putem plăti furnizorii”

Contactat de Alba24, directorul Salprest, Petru Constantinescu a oferit explicaţii:

“Ne-am blocat. Nu ne putem plăti furnizorii, primăriile sunt greşit informate de către Prefectura Alba, bănuiesc. Zice că taxa de mediu nu se plăteşte. Dar eu am hârtii că este obligatorie taxa. Sunt foarte puţini abonaţi în aceste localităţi şi este vorba despre distanţe mari, ce prepun costuri ce trebuie acoperite, motorină pentru maşini etc. Sunt sub 30% de abonaţi, comparativ cu populaţia declarată la preluarea serviciului de salubritate în aceste localităţi”, a declarat Petru Constantinescu.

Acesta a precizat că lucrează cu 7-8 maşini, pentru 19.000 de locuitori. “Nu este rentabilitate. Am cerut primarilor să ne dea abonaţii şi să vină în garanţie, pentru plata serviciului. Noi am depus 450.000 de lei garanţie că plătim facturile, la Sibiu (deşeurile sunt transportate la halda de deşeuri de la Cristian – n.r.). Ne-am blocat total”, a mai spus Constantinescu.

Directorul Salprest a precizat că a încercat să rezolve problema abonaţilor, fără succes. “Am 9 casieri, am mers în localităţi, dar sunt diferite situaţii. Fie oamenii nu sunt acasă, fie nu răspund, fie spun că nu au bani. Primarii ar trebui să intervină pentru sprijin. Se poate institui o taxă de salubritate, astfel încât să fie garantate nişte sume cu care noi să ne putem desfăşura activitatea”, a menţionat directorul.

Potrivit acestuia, în cele 16 localităţi, serviciul este plătit de 19.000 de clienţi faţă de aproximativ 60.000 cât ar trebui să fie abonaţi.

“Pe z ice trece intrăm în colaps şi mai tare. Ne-am chinuit cu această situaţie, mă plâng de doi ani că sunt puţini abonaţi şi că nu este rentabil. Numai promisiuni am avut din partea primarilor. Maşinile lucrează 2 ore pe zi. Se plimbă, din 20 de case pe o stradă, au de ridicat de la 5. Nu am vrut să mărim tarifele la cei care au abonamente, nu e corect să plătească ei mai mult”.

Directorul spune că trebuie rezolvată şi problema plăţii taxei de mediu de 80 de lei plus TVA pe tona de deşeuri depozitate la groapa de gunoi, prin hotărâri de consilii locale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax