Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a adoptat OUG pe legile justiției. Care sunt principalele prevederi

Publicat

tt

Guvernul a adoptat luni dimineață o Ordonanță de Urgență prin care se aduc o serie de modificări la legile justiției, prin includerea unor recomandări ale Comisiei de la Veneția. Pensionarea anticipată a magistraților a fost amânată și a fost ridicată vechimea necesară pentru funcțiile de conducere în DNA și DIICOT de la 8 la 15 ani. În plus, procurorii care vor lucra în aceste structuri trebuie să aibă o vechime de minim 10 ani, a anunțat ministrul justiției, Tudorel Toader.

”Eu nu am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din OUG. N-am mers la sediul Comisiei nici pentru a solicita și a lua aprobare pentru aceste soluții. N-am mers pe cont propriu, fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară” a declarat Toader.

Principalele modificări

În primul rând, se mărește vechimea necesară în profesie, în magistratură, pentru cei care vor dobândi funcția de procuror general, prim-adjunctul și adjunctul, funcțiile de conducere de la DNA și DIICOT. Vechimea de 8 ani se mărește la 15 ani.

”În al doilea, rând interviurile de la MJ ne recomandă Comisia să dăm dovadă de mai multă transparență. În OUG am preluat modelul de la CSM și pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine atunci sau la o dată ulterioară
Detașările de procurori, inclusiv în funcții de conducere, se realizează de secția pentru procurori din CSM când e vorba de parchete. Când este vorba de funcții la Parchetul de pe lângă înalta Curte, la DNA și DIICOT, detașarea, delegarea o dispune procurorul general al României. Se vorbește de separarea carierelor. Prin urmare, această competența va reveni doar secției pentru procurori de la CSM” a adăugat ministrul justiției.

În cazul DIICOT și DNA, crește vechimea în profesie pentru la 10 ani, pentru procurorii care vor să acceadă în aceste structuri.

O altă modificare se referă la CSM. Membri CSM pot fi revocați dacă își pierd încrederea celor care i-au ales. ”Încrederea e subiectivă, nu poate fi cuantificată. Am eliminat-o, am preluat în bună parte elementele procedurale primite de la reprezentanți ai CSM” a mai spus Tudorel Toader.

Sursă: digi24, g4media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax