Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul amână impozitarea caselor și apartamentelor după noul mod de calcul. Care este termenul propus

imobiliare

Publicat

Guvernul amână măsura de impozitare a caselor și apartamentelor după noul mod de calcul. Este vorba despre aplicarea prevederilor OG 16/2022 privind reforma impozitării imobilelor, deja prorogată pentru 1 ianuarie 2025. 

Noul termen propus este 1 ianuarie 2026. Motivul invocat este complexitatea reformei, necesitatea de finalizare a sistemului informatic și unele măsuri administrative.

Propunerea este inclusă într-un proiect pus în consultare publică de către Ministerul Finanțelor.

Potrivit documentului, Jalonul 237 PNRR prevede ”dezvoltarea unui sistem informatic și implementarea unor modele specifice pentru impozitarea proprietății imobiliare într-o manieră coordonată și strategică”.

Prin OG 16/2022 s-a propus un nou mod de calcul a valorii impozabile pentru clădirile rezidențiale/nerezidențiale. Acesta ține cont de valorile cuprinse în studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România.

Termenul de aplicare a fost amânat inițial pentru 1 ianuarie 2025. Acum se mai amână cu un an.

Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar avea ca efect creșterea impozitelor mai ales în orașele mari, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate.

Guvernul amână impozitarea imobilelor la valoarea de piață. Ce prevede proiectul

Proiectul Ministerului Finanțelor prevede că:

”Se propune prorogarea termenului de aplicare a prevederilor din Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022 referitoare la modificarea Titlul IX -Impozite și taxe locale din Codul fiscal, de la data de 1 ianuarie 2025 la data de 1 ianuarie 2026”.

De asemenea, ”având în vedere necesitatea unei implementări în mod coordonat a măsurilor de reformă din PNRR referitoare la impozitarea proprietății imobiliare, se propune înființarea unei structuri în cadrul Ministerului Finanțelor, care să fie responsabilă de implementarea reformei impozitului pe proprietate”.

Experții Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale au evidențiat că reforma cuprinzătoare a impozitului pe proprietate este complexă și cuprinde activități din mai multe discipline ce trebuie coordinate la nivel central. Au propus înființarea unei structuri de specialitate în cadrul Ministerului Finanțelor, responsabilă pentru implementarea reformei impozitării proprietății.

Structura de specialitate are, în principal, atribuţii privind:

  • gestionarea unei baze de date naționale cuprinzătoare cu proprietățile imobiliare
  • colaborarea cu unitățile administrativ-teritoriale, precum și cu alte entități în ceea ce privește datele și informațiile despre proprietăți
  • realizarea și implementarea unor modele specifice privind impozitarea proprietății imobiliare
  • coordonarea metodologică a organelor fiscale locale în ceea ce privește procedurile specifice derulate în cadrul activității de administrare privind impozitarea proprietății imobiliare
  • elaborarea formularisticii specifice activității de administrare a creanțelor fiscale aferente impozitării proprietății imobiliare.

Mai multe posturi la minister, pentru reforma impozitării clădirilor

Se va suplimenta numărul de posturi la Ministerul Finanțelor pentru aplicarea atribuţiilor suplimentare privind angajamentele asumate prin PNRR.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pune la dispoziția Ministerului Finanțelor accesul și resursele necesare pentru conectarea la sistemele informatice și platformele hardware și software pe care le gestionează. Acestea includ, dar nu se limitează la:

  • Sistemul integrat de cadastru și carte funciară
  • Registrul electronic național al nomenclaturilor stradale
  • Sistemul centralizat e-Terra privind baza de date spațială (sectoare cadastrale).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate