Connect with us
Advertisement

Eveniment

Guvernul aprobă contractul de finanțare pentru Spitalul Regional din Cluj. Datele investiției în valoare de 305 milioane de euro

Publicat

Guvernul aprobă joi negocierea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 mil. EUR, pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj și semnarea acestuia. Investiția va trebui realizată în 7 ani. 

Guvernul României a aprobat prin Memorandum, în ședința din 27 mai 2021, contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru susținerea obiectivului de investiții Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Citește și VIDEO: Mircea Hava, interviu incendiar de la Bruxelles: Congresul PNL și Untold organizate în plină pandemie, niște greșeli

Potrivit calendarului de contractare specific BEI, împrumutul a fost aprobat de conducerea Băncii în cursul lunii iulie 2021.

Datele proiectului

Locație: Terenul selectat este în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj Napoca. Terenul a fost primit de la Consiliul Județean Cluj

Construcție: Va avea 7 niveluri (subsol, parter și 5 etaje).

Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare.

Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp.

Parcări: Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol.

În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz.

În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.

Heliport: Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți.

Centrele medicale din noul spital:

– Centrul pentru cap și gât
– Centrul toracic
– Centrul abdominal
– Centrul pentru articulații, coaloană vertebrală și traumă
– Centrul de medicină internă
– Centrul pentru mamă și copil

Cât de mare va fi Spitalul Regional Cluj

Dintre cele 849 de paturi, 744 vor fi dedicate pacienților internați în stare acută, potrivit datelor oficiale de pe siteul Comisiei Europene.

Acestea vor fi împărțite, conform specialităților chirurgicale și medicale, în șase „centre”, pentru: cap și gât; torace; abdomen; articulații, coloană vertebrală și traume; medicină internă; mamă și copil.

Restul de 105 paturi vor fi pentru pacienții în stare critică, inclusiv cei cu arsuri.

Pe cât posibil, secțiile vor fi mixte și vor avea între opt și 20 de paturi.

Clădirea va avea șapte niveluri.

Secțiile de spitalizare vor fi situate în turnuri, de la etajul al doilea la etajul al cincilea.

Terasele aflate deasupra etajelor 1 și 3 vor fi acoperite de vegetație. Clădirea va fi proiectată astfel încât să facă posibilă trecerea preconizată de la internarea pe termen mai lung la internarea pe termen scurt, de o zi sau chiar la tratament ambulatoriu.

Proiectul de pe masa Guvernului

În paralel cu negocierea contractului, în vederea accelerării procesului de contractare a împrumutului, BEI a demarat, împreună cu Ministerul Finanțelor ( MF) și Ministerul Sănătății (MS) procesul de pregătire și evaluare a proiectului.

Ministerul va implementa proiectul, prin unitatea de implementare a proiectului din structura acestuia.

Pentru implementarea corespunzătoare a proiectului, respectiv a împrumutului, unitatea de implementare va dispune de personal calificat și resurse în funcție de necesitățile proiectului, prin întărirea capacității instituționale a acesteia, iar costurile operaționale și de management ale proiectului vor fi acoperite în cadrul împrumutului.

Proiectul trebuie implementat în 7 ani

Proiectul se va implementa pe o perioadă de 7 ani (2020-2026), iar data limită de tragere a împrumutului astfel cum a fost convenită, luând în considerare inclusiv politica BEI, este de 6 ani de la data semnării contractului de finanțare.

Potrivit mecanismului actual, cheltuielile echivalente sumelor împrumutului vor fi cuprinse în bugetul MS, în cadrul sumelor alocate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat.

Pe toată durata de implementare, pentru finanţarea activităţilor incluse în proiect, vor fi alocate anual sume de la bugetul de stat, în bugetul MS, care va urmări conform legislaţiei în materie, respectarea cadrului general privind elaborarea programării bugetare anuale.

spitalul regional cluj

Tragerile din împrumut se vor efectua de către MF în baza cheltuielilor eligibile efectuate de MS, prin unitatea de implementare, din sumele astfel alocate de la bugetul de stat în bugetul propriu, pentru recuperarea acestora din împrumut.

Facilitatea BEI reprezintă o sursă de finanţare a deficitului bugetului de stat în condiții favorabile, împrumutul urmând a fi acordat pe o perioadă de timp de până la 25 ani, cu posibilitatea unei perioade de grație de până la 3 sau 4 ani, în funcție de modul de rambursare, rambursarea putându-se efectua într-una sau mai multe tranșe.

Conform politicii BEI, fiecare tranșă trasă din împrumut este considerată un împrumut distinct, convenindu-se cu banca, la momentul efectuării tragerii din împrumut, maturitatea, modalitatea de rambursare, perioada de grație și tipul dobânzii (fixă sau variabilă).

Plata serviciului datoriei publice aferent împrumuturilor, respectiv rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură conform legislaţiei în vigoare privind datoria publică prin mecanismul aferent finanţărilor rambursabile contractate de Guvern, prin MF, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice.

Negocieri până în septembrie

În perioada iulie – septembrie 2021 părțile au purtat o serie de discuții tehnice pentru clarificarea aspectelor conținute în Contractul de finanțare care urmează a fi încheiat.

Delegația română participantă la discuțiile tehnice a fost alcătuită din reprezentanți ai MF şi ai MS.

Textul contractului de finanțare, astfel cum a fost transmis de BEI în vederea negocierii, reflectă elementele discutate și convenite între părți pe perioada pregătirii împrumutului.

Conform propunerilor avansate de către Bancă, împrumutul ar trebui semnat până la sfârșitul lunii octombrie a.c..

Finalizarea procesului de contractare în cel mai scurt timp va permite părții române accesarea sumelor împrumutului, conform necesităților de finanțare, și evitarea riscului unei amânări a semnării, care ar putea conduce la redistribuirea de către BEI a sumei alocate pentru semnare în 2021 către alte proiecte, se arată în poriectul de hotărâre aflat pe masa Guvernului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement