Eveniment
Guvernul nu exclude majorarea TVA, ca soluţie de avarie pentru a acoperi gaura bugetară. Cu ce procent ar putea crește
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) ar putea fi majorată cu un procent de Guvern, pentru a acoperi gaura bugetară. Soluţia va fi una de avarie.
Ministerul Finanțelor nu a făcut public documentul pe care intenționează să-l prezinte Comisiei Europene. Neoficial însă, au existat o serie de informații obținute prin intermediul surselor guvernamentale. Potrivit acestora au fost discuții pe tema creșterii TVA-ului cu 1-2 puncte procentuale la 20 sau 21%, pentru un an.
Potrivit Antena 3, discuţiile dintre cele două partide au fost extrem de tensionate din cauza măsurilor de austeritate. Majorarea TVA cu un procent ar putea fi cea mai ușoară variantă, spun liberalii, pentru că ar aduce bani la buget imediat și ai ști exact câte fonduri intră în bugetul de stat.
Celelalte măsuri sunt destul de complicat de aplicat și n-ar veni suficienți bani până la sfârșitul anului.
Ce efecte poate avea creșterea TVA
Creșterea TVA-ului afectează în mod direct, în cele din urmă, populația, însă are efecte de propagare și în rândul activității companiilor.
Deși mediul de afaceri acționează că o agenție de colectare a taxelor către stat, în mod indirect va fi afectat prin faptul că o creșterea a TVA-ului va determina o creștere a prețurilor urmată de o reducere a consumului și concomitent a vânzărilor.
Efectul în lanț este că vânzând mai puțin, firmele își vor vedea diminuată activitatea, și vor trece la măsuri de disponibilizare a personalului, deci șomaj.
Efectele imediate ale majorării TVA-ului pentru populație sunt:
- • Creșterea prețurilor;
- • Scăderea puterii de cumpărare;
- • Inflație generalizată (estimată de către analiștii economici că ar putea depăși 7% în 2010)
- • Creșterea dobânzilor (cu implicații și în creșterea ratelor la creditele în lei contractate de populație);
Discuții tensionate și pe tema impozitării microintreprinderilor
PSD și PNL au avut discuții tensionate și pe măsurile pentru microîntreprinderi. Până în prezent exista varianta ca pentru cele care au venituri de până 60.000 euro să fie impozitate cu 1%, așa cum se întâmplă și în momentul de față, însă pentru cele care au venituri mai mari ca această sumă, impozitul să crească la 3%.
Liberalii s-au răzgândit însă şi nu mai vor să fie luate în plus niciun fel de măsuri pe domeniul microîntreprinderilor. Asta înseamnă că ar putea rămâne acel impozit doar de 1% pe venituri.
Săptămâna viitoare, practic, premierul ar trebui să plece la Bruxelles și să discute cu conducerea Comisiei Europene pe majorarea deficitului bugetar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Claudiu
miercuri, 23.08.2023 at 13:13
De unde îi ‘gaura bugetara’ domnilor? Sa va fie rușine