Connect with us
Advertisement

Aiud

Guvernul reaprobă indicatorii pentru regularizarea râului Aiudel, după 12 ani. Între timp, Aiudul a fost inundat de mai multe ori

Publicat

Guvernul discută joi reaprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru regularizarea râului Aiudel, în zona Aiud, județul Alba. 

Aceiași indicatori au mai fost aprobați și în 2011, dar lucrările nu s-au executat din lipsa banilor.

Mai precis, lucrările nu au fost demarate din cauza sistării finanţării prin Programul național de dezvoltare a infrastructurii.

De atunci, Aiudul a fost măturat de ape de mai multe ori. Spre exemplu în 23 iunie 2020, când o viitură puternică a lovit orașul. Imagini, mai jos:

”Având în vedere perioada îndelungată de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici și momentul promovării investiției, starea actuală a construcțiilor existente, schimbările morfologice produse în albia minoră a râului Aiudel, generate de evoluția fenomenelor hidro-meteorologice din ultima decadă (…) s-a procedat la actualizarea studiului de fezabilitate de către beneficiar în vederea redimensionării şi reaprobării caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnicoeconomici” precizează Guvernul.

Râul Aiudul de Sus își are izvorul la altitudinea de 907 m și are o lungime de 27 km până la confluența cu râul Mureș. Suprafaţa bazinului este de 182 kilometri pătrați.

Guvernul recunoaște riscul

Râul Aiudul de Sus are un caracter torențial și formează chei înguste în partea superioară a cursului, iar pe cursul inferior ajunge la un echilibru lărgindu-și albia.

Pe cursul acestuia se evidențiază diverse tendințe de evoluție morfologică a albiei: colmatări și ridicări ale patului albiei, în zona podurilor, iar în rest, colmatări și eroziuni succesive, se precizează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern, se arată în motivarea Hotărârii de Guvern aflată joi la aprobat.

Râul Aiudul de Sus prezintă un curs cu secțiune transversală insuficientă și o pantă a talvegului între 3‰ – 9‰, situație care conduce la imprimarea unui caracter cu torențialitate ridicată, respectiv timpi reduși de concentrare a viiturilor pe cursul principal și datorită secțiunii reduse de tranzitare, inundarea frecventă a municipiului Aiud, respectiv inundarea de case, gospodării, obiective social – economice, infrastructurii de transport.

Lucrările de apărare împotriva inundațiilor a municipiului Aiud trebuie dimensionate pentru probabilitatea anuală de depășire de Q 0,5%, mai precizează Guvernul.

Reducerea riscului de inundații în Aiud

Proiectul vizează reducerea riscului la inundații în municipiul Aiud și localitatea componentă a acestuia Aiudul de Sus, în special în ceea ce privește evitarea pierderilor de vieți omenești și a pagubelor economice.

Proiectul contribuie la reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației, cauzate de fenomenele naturale, cu precădere de inundații.

Guvernul a calculat că implementarea proiectului va contribui la evitarea unor daune anuale medii de 8.311.276 lei provocate de evenimente hidrologice adverse, inclusiv de efecte negative provocate de schimbările climatice.

Lucrările, se arată în documente, protejează un număr de 1972 locuitori, 882 proprietăți, 13 km infrastructură de transport, 13 poduri și podețe, 5 obiective culturale și 260 ha de suprafață de teren.

Motivele principale care fundametează necesitatea actualizării studiului de fezabilitate aprobat sunt următoarele:

Lucrările hidrotehnice și derivate ale acestora, propuse a fi realizate pe râul Aiudul de Sus, în vederea asigurării protecției municipiului Aiud și a localității componente Aiudul de Sus la inundații cu probabilitatea de depășire de Q 0,5% sunt următoarele :

  • albie amenajată 7,000 km
  • protecții de mal 10,863 km
  • reabilitare protecții existente 1,628 km.

Finanțarea investiției se realizează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din veniturile proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”.

Valoarea investiției va depăși 93 de milioane de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement