Connect with us
Advertisement

Actualitate

Guvernul va interzice închirierea locuințelor cu risc seismic. Se invocă ”apărarea dreptului la viață a altor persoane”

Publicat

Închirierea unei categorii imobile nu va mai fi posibilă în scurt timp, potrivit unei noi reglementări pregătite de guvernanţi. Un proiect de lege aflat în parlament interzice închirierea apartamentelor care se află în blocuri cu risc seismic I.

Motivul invocat de autorități este ”apărarea dreptului la viață a altor persoane”, potrivit antena3.ro

În momentul de față, apartamentele din blocurile cu risc seismic I pot fi închiriate, dar nu se pot face afaceri în blocurile respective.

”Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația locuință din clădirile încadrate în raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, se arată în proiectul de lege

Ce înseamnă risc seismic clasa 1

În București este vorba despre peste 500 de blocuri, aflate în această situație, de risc seismic I, dintre care 350 de blocuri, mai exact, se află în Centrul Capitalei.

Clădirile respective au un risc ridicat de prăbușire la cutremurele cu intensitate corespunzătoare zonelor seismice de calcul.

Citește și Schimbări la Legea construcţiilor: Apare o nouă lucrare pentru care nu va mai fi nevoie de autorizație de construire

Guvernul a aprobat încă din luna martie 2023 un proiect de lege care prevede interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Proiectul intră la dezbatere în parlament.

Ce se întâmplă cu locuințele deja închiriate

Legea prevede că în cazul clădirilor sau locuinţelor închiriate deja, contractul de închiriere va înceta de drept într-un termen de 30 de zile de la momentul întocmirii raportului de expertiză tehnică.

„Deci, evaluarea vizuală rapidă nu produce efecte decât în sensul în care este obligatoriu să treci la expertizare. Interdicţia închirierii este din momentul întocmirii raportului de expertiză.

Etapele sunt obligatorii, adică dacă tu, în urma evaluării vizuale rapide, ai constatat că este necesară o expertizare, nu poţi să spui că nu mai expertizezi, trebuie să mergi mai departe.

Legea prevede sancţiuni inclusiv pentru autoritatea locală şi inclusiv pentru proprietari, dacă nu expertizezi o clădire care a fost evaluată vizual rapid şi în urma evaluării se cere o expertizare.

Astfel, se instituie termene pentru evaluarea vizuală rapidă a clădirilor, care vor fi urmate, dacă este cazul, de expertize.

Spitalele, școlile, grădinițele, liceele, creșele și toate clădirile care sunt instituții de învățământ vor fi evaluate vizual urgent, procedura trebuie începută până cel târziu la 1 ianuarie 2024 și finalizată până cel târziu pe 1 iunie 2024.

Celelalte clădiri publice au aceleași termene. În cazul blocurilor de locuințe, termenul de începere a evaluării rapide este de 1 ianuarie 2025, iar până la 1 iunie 2026 trebuie finalizat.

Interdicţie pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare

O altă modificare propusă în proiectul de lege este de a introduce pentru clădiri clasificate cu risc seismic I o interdicţie pentru organizarea şi desfăşurarea de activităţi permanente sau temporare în cazul în care există aglomerări de persoane – încăperi în care pentru o persoană sunt mai puţin de 4 metri pătraţi şi mai mult de 50 de persoane.

„De asemenea, se propune interdicţia de închiriere sau cedare în comodat sau folosinţă a apartamentelor în blocurile de locuinţă, pentru apartamente care sunt situate în clădiri blocuri de locuinţă clasificate cu risc seismic I. Este o măsură temporară. (…) Nu vorbim despre o interdicţie permanentă, vorbim despre o interdicţie temporară, pe perioada până la care se soluţionează această consolidare” preciza la data adoptării hotărârii de guvern ministrul Dezvoltării.

Nu mai este nevoie de acortul tuturor proprietarilor pentru consolidare

Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede un acord al majorităţii proprietarilor dintr-o clădire încadrată cu risc seismic în vederea executării lucrărilor de consolidare, faţă de acordul unanim cum este prevăzut în prezent în legislaţie.

„O altă propunere de modificare în acest proiect legislativ priveşte cvorumul necesar pentru asociaţiile de proprietari, respectiv pentru proprietari acolo unde nu sunt asociaţii de proprietari, propunerea Guvernului în textul aprobat este aceea ca acest acord să poată fi luat cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor aferenţi asociaţiei de proprietari”, a indicat ministrul.

Ce județe nu sunt afectate de prevederile din noua lege. Orașele din România care sunt sigure în caz de cutremur

Mare parte din orașele din România care sunt sigure în caz de cutremur se află în Transilvania, principalele fiind Alba Iulia, care se află în zona de centru a Transilvaniei, Cluj-Napoca și Oradea.

Cel mai ferit județ, conform specialiștilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, este județul Cluj care are și o așezare aparte, fiind poziționat pe o parte muntoasă, în proporție de 24% din suprafața județului, și pe o parte deluroasă, aici procentul fiind de 76% din suprafața totală pe care se întinde județul Cluj.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement