Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schimbări la Legea construcţiilor: Apare o nouă lucrare pentru care nu va mai fi nevoie de autorizație de construire

Publicat

gard metal

Schimbări la Legea construcţiilor: lista lucrărilor ce pot fi executate fără a fi necesară obținerea unei autorizații de construire s-ar putea extinde.

Parlamentarii vor ca pentru anumite tipuri de lucrări de împrejmuire a terenurilor să nu se mai solicite autorizație de construire, ci un simplu aviz de amplasare. 

Citește și Noua lege a construcțiilor: ce obligații au titularii de autorizații de construire. Modificări intrate în vigoare

O propunere legislativă în acest sens a fost depusă recent la Senat de către un grup de parlamentari USR. Proiectul modifică și completează Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. De asemenea, proiectul completează și OG nr.21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.

Schimbări la Legea construcţiilor: lucrările de împrejmuire, pe lista celor care se pot executa fără autorizație

Pe lista lucrărilor care se pot executa fără autorizație de construire sunt introduse lucrările de montare a împrejmuirilor cu caracter provizoriu din materiale uşoare, care nu necesită fundaţie, pentru delimitarea terenurilor virane.

Acestea se vor putea realiza însă doar în baza unui aviz de amplasare.

Proprietarii terenurilor virane situate în municipii, obligați să le împrejmuiască

Proiectul va modifica și OG 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. Mai exact, se introduce o nouă obligație pentru deținătorii de terenuri.

Aceștia vor trebui să împrejmuiască terenurile virane pe care le au în proprietate, situate în intravilanul municipiilor.

„În acest moment există terenuri intravilane care au proprietar şi care nu sunt împrejmuite. Apare, astfel, riscul ca pe aceste terenuri să fie depozitate deșeuri sau, în sine, să prezinte pericole. Inclusiv din punct de vedere estetic, un teren intravilan care nu este împrejmuit are un aspect total inestetic.

Mai mult, atunci când pentru un teren intravilan există autorizație de construire şi au fost demarate lucrări inițiale (de exemplu, săparea fundației), există un pericol real dacă aceste locuri nu sunt împrejmuite”, precizează inițiatorii proiectului.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, iar mai apoi promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Care sunt lucrările care se pot executa fără autorizație de construire

În prezent, potrivit Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, se pot executa fără autorizaţie de construire:

a) lucrări pentru amplasarea de tonete şi pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor

Acestea trebuie amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, în baza avizului de amplasare. De asemenea, trebuie să aibă o suprafaţă de maximum 12 mp și să nu determine congestionarea sau blocarea traficului pietonal pe trotuar. Nu sunt permise racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice.

b) lucrări de reparaţii/reabilitări/retehnologizări, inclusiv modificarea, înlocuirea sau adăugarea de echipamente reţelelor de comunicaţii electronice

Lucrările se pot executa fără autorizație în cazul în care nu sunt necesare şi lucrări asupra infrastructurilor fizice de susţinere. De asemenea, lucrările trebuie efectuate de beneficiarii regimului de autorizare generală din domeniul comunicaţiilor electronice şi/sau de operatorii de reţea.

c) lucrările geofizice de cercetare şi prospecţiune a potenţialului petroligen

Lucrările se vor realiza cu respectarea legislaţiei privind protecţia mediului. Printre tipurile de lucrări permise se numără: prospecţiuni seismice, vibrare controlată, prospecţiuni gravimetrice, prospecţiuni magnetometrice, prospecţiuni geoelectrice, prospecţiuni radiometrice, teledetecţie. Condiția este ca lucrările să nu presupună foraje sau alte lucrări de natura lucrărilor de construcţii.

d) lucrări de branşamente aeriene în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism

e) lucrări de branşamente şi racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizaţia administratorului drumului

f) montarea pe clădiri, anexe gospodăreşti şi pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice de către prosumatori (…), şi/sau a panourilor solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive. Acestea trebuie să fie capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu şi să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia şi a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax