Connect with us
Advertisement

Eveniment

Guvernul vrea să înăsprească restricțiile anti-COVID. Modificări la programul restaurantelor și la circulația pe timp de noapte

Publicat

Guvernul vrea să adopte o ordonanță de urgență prin care să înăsprească restricțiile anti-Covid. Documentul ar putea intra spre aprobare în ședința CNSU de miercuri.

Printre măsurile cele mai importante se află și reducerea programului la restaurante.

Astfel, acestea vor trebui să închidă cu o oră mai devreme, la ora 22.00, iar circulația pe timp de noapte să fie restricționată și ea începând cu ora 22.00 în loc de 23.00, ca până acum, scrie digi24.ro.

Decizia ar putea fi luată miercuri, susțin sursele citate. Este nevoie de o hotărâre a CNSU, aprobată ulterior în ședință de guvern.

Primul ministru, Florin Cîțu: „Vom analiza situația, vom vedea evoluția și, în funcție de evoluția situației, vom veni cu măsuri. În acest moment sunt măsurile pe care le avem, pe acestea le implementăm”.

Autoritățile au decis în noiembrie introducerea unor restricții pe timp de noapte. Astfel, după ora 23.00 este permisă ieșirea din casă doar cu declarație pe propria răspundere.

Printre măsurile luate prin Hotărârea nr. 52 a CNSU, se numără, alături de purtarea măștii în toate spațiile deschise din țară sau scurtarea programului magazinelor, și interdicția de circulație pe timpul nopții, între orele 23.00 – 5.00.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că autorităţile nu exclud impunerea de noi restricţii, având în vedere numărul în creştere de cazuri de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 înregistrat în ultimele zile.

Ministrul Sănătății: Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii

„Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii. Vă invit să vă uitaţi pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi, lucrurile încep să devină îngrijorătoare”, a declarat Vlad Voiculescu, luni, la Parlament, întrebat dacă autorităţile au în vedere noi restricţii faţă de cele existente, odată cu prelungirea stării de alertă, cum ar fi interzicerea circulaţiei după ora 22.00.

Ministrul a adăugat că testarea şi raportarea arată „o imagine” privind pandemia de COVID 19, întrebat despre numărul mic de teste COVID efectuate în weekend şi faptul că anumite raportări sunt date cu întârziere.

„Consider că sunt mai mulţi indicatori pentru imaginea reală, indicatorul cel mai clar, care nu poate fi pus în niciun fel la îndoială, este numărul de pacienţi în secţiile de terapie intensivă, iar acest număr de pacienţi creşte, a crescut în fiecare zi, aşa încât apelul nostru ca oamenii să respecte regulile şi să se protejeze pe ei şi pe ceilalţi”, a declarat Voiculescu.

Potrivit datelor comunicate de GCS, 1.093 de pacienţi COVID erau internaţi, duminică, în secţiile de terapie intensivă.

Interdicția de circulație are și excepții enumerate în aceeași Hotărâre nr. 52:

Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dolfo

    luni, 08.03.2021 at 13:10

    Romanii nu inteleg de vorba buna, nu inteleg cand li se explica (ce-i drept avem politicienii si specialistii pe care-i meritam) – poate daca li se sudeaza usile ca-n China o sa inteleaga ca nu e de gluma cu pandemia!

  2. Triscian

    luni, 08.03.2021 at 15:40

    Sudatul usilor e o gluma proasta, demna doar de un regim totalitar precum cel din China. Problema e ca populatia se vaccineaza intr-o veselie, iar numarul de cazuri creste, in loc sa scada, ceea ce arata cat de eficiente sunt vaccinurile (peste 90% eficienta, dar in stimularea bolii, nu in imunizare). De 1 an de zile purtam masca, ne salutam cu cotul, ne introducem in corp seruri experimentale si tot noi suntem de vina ca masurile implementate de capetele luminate (sau iluminate) din aceasta tara nu functioneaza.
    Daca masurile luate nu functioneaza inseamna ca trebuie sa renunti la ele pentru ca sunt proaste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement