Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul vrea să înăsprească restricțiile anti-COVID. Modificări la programul restaurantelor și la circulația pe timp de noapte


Publicat

Guvernul vrea să adopte o ordonanță de urgență prin care să înăsprească restricțiile anti-Covid. Documentul ar putea intra spre aprobare în ședința CNSU de miercuri.

Printre măsurile cele mai importante se află și reducerea programului la restaurante.

Astfel, acestea vor trebui să închidă cu o oră mai devreme, la ora 22.00, iar circulația pe timp de noapte să fie restricționată și ea începând cu ora 22.00 în loc de 23.00, ca până acum, scrie digi24.ro.

Decizia ar putea fi luată miercuri, susțin sursele citate. Este nevoie de o hotărâre a CNSU, aprobată ulterior în ședință de guvern.

Primul ministru, Florin Cîțu: „Vom analiza situația, vom vedea evoluția și, în funcție de evoluția situației, vom veni cu măsuri. În acest moment sunt măsurile pe care le avem, pe acestea le implementăm”.

Autoritățile au decis în noiembrie introducerea unor restricții pe timp de noapte. Astfel, după ora 23.00 este permisă ieșirea din casă doar cu declarație pe propria răspundere.

Printre măsurile luate prin Hotărârea nr. 52 a CNSU, se numără, alături de purtarea măștii în toate spațiile deschise din țară sau scurtarea programului magazinelor, și interdicția de circulație pe timpul nopții, între orele 23.00 – 5.00.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că autorităţile nu exclud impunerea de noi restricţii, având în vedere numărul în creştere de cazuri de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2 înregistrat în ultimele zile.

Ministrul Sănătății: Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii

„Dacă lucrurile merg aşa în continuare, nu putem exclude alte restricţii. Vă invit să vă uitaţi pe cifrele care sunt publicate în fiecare zi, lucrurile încep să devină îngrijorătoare”, a declarat Vlad Voiculescu, luni, la Parlament, întrebat dacă autorităţile au în vedere noi restricţii faţă de cele existente, odată cu prelungirea stării de alertă, cum ar fi interzicerea circulaţiei după ora 22.00.

Ministrul a adăugat că testarea şi raportarea arată „o imagine” privind pandemia de COVID 19, întrebat despre numărul mic de teste COVID efectuate în weekend şi faptul că anumite raportări sunt date cu întârziere.

„Consider că sunt mai mulţi indicatori pentru imaginea reală, indicatorul cel mai clar, care nu poate fi pus în niciun fel la îndoială, este numărul de pacienţi în secţiile de terapie intensivă, iar acest număr de pacienţi creşte, a crescut în fiecare zi, aşa încât apelul nostru ca oamenii să respecte regulile şi să se protejeze pe ei şi pe ceilalţi”, a declarat Voiculescu.

Potrivit datelor comunicate de GCS, 1.093 de pacienţi COVID erau internaţi, duminică, în secţiile de terapie intensivă.

Interdicția de circulație are și excepții enumerate în aceeași Hotărâre nr. 52:

Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. dolfo

  luni, 08.03.2021 at 13:10

  Romanii nu inteleg de vorba buna, nu inteleg cand li se explica (ce-i drept avem politicienii si specialistii pe care-i meritam) – poate daca li se sudeaza usile ca-n China o sa inteleaga ca nu e de gluma cu pandemia!

 2. Triscian

  luni, 08.03.2021 at 15:40

  Sudatul usilor e o gluma proasta, demna doar de un regim totalitar precum cel din China. Problema e ca populatia se vaccineaza intr-o veselie, iar numarul de cazuri creste, in loc sa scada, ceea ce arata cat de eficiente sunt vaccinurile (peste 90% eficienta, dar in stimularea bolii, nu in imunizare). De 1 an de zile purtam masca, ne salutam cu cotul, ne introducem in corp seruri experimentale si tot noi suntem de vina ca masurile implementate de capetele luminate (sau iluminate) din aceasta tara nu functioneaza.
  Daca masurile luate nu functioneaza inseamna ca trebuie sa renunti la ele pentru ca sunt proaste.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tânăr de 18 ani, reținut de polițiștii din Alba Iulia. Era căutat de joi pentru tâlhărie și furt

Publicat

Polițiștii de investigații criminale din Alba Iulia l-au depistat și reținut vineri pe un tânăr de 18 ani, care este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și furt și care se sustrăgea cercetărilor.

Tânărul, împreună cu un altul, în vârstă de 22 de ani, reținut anterior de polițiști pentru aceleași infracțiuni, a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și ulterior judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, care a hotărât cercetarea lor în stare de arest preventiv, fiind emise mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, care au fost puse în executare.
Cercetările sunt continuate.

Ce s-a întâmplat

La data de 8 aprilie 2021, polițiștii din Alba Iulia au identificat doi tineri, de 18 și 22 de ani, din Alba Iulia și comuna Ighiu, care sunt bănuiți de tâlhărie și furt.

Citește și: Tâlhărie într-un apartament din Alba Iulia. Un agresor a fost reținut, celălalt este căutat de Poliție

Din cercetări a rezultat că, în după amiaza zilei de 8 aprilie, cei doi, în timp ce se aflau într-un apartament din Alba Iulia, împreună cu doi cunoscuți, un tânăr și o tânără, l-ar fi agresat pe tânăr și i-ar fi sustras telefonul mobil și o sumă de bani și ar fi profitat de neatenția tinerei și i-ar fi sustras telefonul.

Față de tânărul de 22 de ani, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Celălalt tânăr a fost reținut abia vineri.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

SPAP Sebeș preia administrarea cimitirului municipal. Consiliul Local a adoptat o hotărâre în acest sens (P)

Publicat

SPAP Sebeș preia administrarea cimitirului municipal.

Serviciul Public pentru Administrarea Patrimoniului Sebeș a preluat, începând cu data de 9 aprilie 2021, administrarea cimitirului municipal.

În acest sens, a fost adoptată hotărârea cu nr. 88/2021, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Sebeș, aferentă lunii martie.

Taxele practicate sunt cele prevăzute în hotărârea nr. 92/2006.

SPAP Sebeș are sediul în Municipiul Sebeș, pe strada Viilor, nr. 28.

Numărul de telefon pus la dispoziție de noul administrator al cimitirului este: 0751-291953.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Petrecere cu 35 de persoane într-un local din Alba Iulia, întreruptă de polițiști. Administratorul a fost amendat

Publicat

politie noaptea

Polițiștii din Alba au continuat acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid 19.

Un eveniment privat, la care participau 35 de persoane, a fost întrerupt de aceștia, iar administratorul amendat cu 3.000 de lei. S-a întâmplat într-un local din Alba Iulia.

În ultimele 24 de ore au fost verificate 753 de persoane aflate în carantină și 656 aflate în izolare și au fost organizate 14 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 650 de persoane.

Alte 75 de persoane au fost verificate în cadrul altor activități desfășurate în contextul pandemiei.

Au fost controlate 58 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 97 de terase, restaurante, fastfood-uri, hoteluri și 81 de mijloace de transport, din care 22 mijloace de transport în comun.

Echipele de control au depistat și sancționat 100 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 10 care nu au respectat restricțiile de deplasare.

De exemplu, cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată în Alba Iulia, la care, alături de polițiști, au luat parte jandarmi, lucrător ISU, DSVSA și ITM, desfășurată în municipiul Alba Iulia, au fost legitimate 262 de persoane și au fost verificate 165 de mijloace de transport și 33 de societăți comerciale.

În urma controalelor, au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 12.360 de lei, majoritatea la Legea 55/2020.

Petrecere întreruptă

În jurul orei 22,00, echipele de control au intervenit la un local public din municipiu, unde era organizat un eveniment privat, la care participau 35 de persoane.

Administratorul localului a fost sacționat contravențional, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020, cu amendă în valoare de 3.000 de lei, iar toți cei 35 de participanți la petrecere au fost sancționați cu avertisment.

Petrecerea a fost întrerupă.

”Scopul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancțiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Reamintim că, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 05.00, iar în toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20.00 – 05.00.

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00-05.00” au transmis repreentanții IPJ Alba.

Sursă: IPJ Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba24: Retrospectiva evenimentelor săptămânii. Selecție a celor mai importante știri din ultimele zile

Publicat

Alba24 vă prezintă pe scurt o retrospectivă a unora dintre cele mai importante știri din săptămâna care a trecut.

Ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi SARS-CoV-2, dar și accesul în spitale a clericilor și aparținătorilor, a fost semnat, vineri, de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Persoanele decedate nu vor mai fi înmormântate în saci.

OFICIAL: Protocolul privind decesele pacienților COVID și accesul preoților în spitale, schimbat. Ce prevede ordinul ministrului

În Alba Iulia au apărut primele trotinete electrice de închiriat. Pentru a închiria o trotinetă, utilizatorii trebuie să descarce aplicaţia din Google Play sau App Store şi să localizeze pe hartă cea mai apropiată trotinetă cu respectarea instrucţiunilor din aplicaţie.

Detalii, mai jos:

UPDATE FOTO: La Alba Iulia au ajuns primele trotinete electrice disponibile prin ride-sharing. Care sunt tarifele de utilizare

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în ședința de joi, 8 aprilie 2021, Hotărârea numărul 22. Prin acest act a fost aprobată lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea.

LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: Carantina obligatorie pentru cei care vin din 44 de state

Un urs de talie mare și-a făcut apariția în zona de lângă municipiul Alba Iulia, a avertizat joi seara coordonatorul tehnic al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, Felix Bogdan Dragomir.

FOTO AVERTIZARE: Un URS de talie mare și-a făcut apariția lângă Alba Iulia. Atenționare pentru cei care merg în drumeții

Guvernul s-a întrunit joi pentru a aproba hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie.

De asemenea, pe ordinea de zi s-au aflat măsurile care sunt aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Restricții ridicate în noaptea de PAȘTE. Program special în anumite magazine, în 23 și 30 aprilie. Starea de alertă, prelungită

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, cei doi viceprimari Emil Popescu și Marius Filimon, dar și consilierii locali își comandă insigne pe care le vor purta în piept. Pe fiecare insignă va fi menționată funcția celui care o poartă.

Primarul, viceprimarii și consilierii locali din Alba Iulia vor purta în piept insigne pe care scrie ce funcție dețin. Cum arată

Cercetătorii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj au realizat o hartă interactivă care arată rata de incidență la nivelul fiecărei localități din România și restricțiile aflate în vigoare. Poate fi accesată AICI.

Camera Deputatilor a adoptat legea Roman, care înlătură termenul general de prescripție de 3 ani, în cazul unui calcul greșit al pensiei.

Detalii, mai jos:

Calcularea greșită a pensiei de către casele județene NU se mai prescrie. Camera Deputaților a adoptat legea lui Florin Roman

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat miercuri că încep demersurile pentru modernizarea străzilor principale din Alba Iulia.

Administrația locală actuală a moștenit de la cea precedentă mai multe mega-proiecte de infrastructură, prin care mai multe străzi și bulevarde din Alba Iulia vor fi rase și reconstruite de la zero.

Primarul Gabriel Pleșa a semnat contractul pentru proiectarea reabilitării a 5 străzi importante din Alba Iulia

Un video filmat la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia și postat pe rețeaua Tik Tok, arată cum se descurcă un bărbat care i-a adus câteva pachete unui pacient, în condițiile restricțiilor de vizitare în vigoare.

Acesta îi aruncă pur și simplu pachetele până la etajul întâi, iar pacientul le prinde cu dexteritate, unul câte unul.

VIDEO VIRAL pe Tik Tok, de la Spitalul Județean din Alba Iulia. Cum s-a descurcat un bărbat care i-a adus un pachet unui pacient

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia au înregistrat două dosare penale în urma prostestelor din noaptea de 29 spre 30 martie și în seara de 30 martie, pentru zădărnicire a combaterii bolilor,  au transmis reprezentații procurorilor într-un comunicat de presă.

O familie cu 9 copii din Alba Iulia, care locuiește într-o cameră și jumătate, la capătul străzii Olteniei și va fi obligată să se mute în scurt timp, are acum o șansă de a avea o propria casă.

Iarna a revenit în noaptea de marți spre miercuri, pe drumurile din județul Alba. A nins și la Alba Iulia.

FOTO-VIDEO: Intervenții ale SDN Alba pe drumurile din județ. Pană de curent, în zona Zlatna – Meteș

Lucrările avansează la proiectul de amenajare a șanțurilor exterioare ale Cetății Alba Carolina, pe latura de Nord. La începutul lunii aprilie 2021, pe șantierul din Alba Iulia se lucrează la sistematizarea terenului și la realizarea rețelelor de iluminat.

VIDEO COMPARAȚIE 2020 vs 2021: Cum au evoluat lucrările din șanțurile Cetății Alba Iulia, în șapte luni

Gunoiul din Alba Iulia se scumpește, cel puțin pentru o perioadă.

Motivul scumpirii îl reprezintă transportul deșeurilor menajere de pe platforma de transbordare de pe centura din Alba Iulia, la groapa ecologică din Oradea. Detalii AICI.

Lucrările de restaurare asupra Palatului Principilor, din mijlocul Cetății Alba Carolina, sunt în plină desfășurare.

Citește: VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate