Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Halda de gunoi de la Galda nu va fi funcțională până în vară. Ion Dumitrel: „Trebuie să avem operator. Degeaba avem curent și tot ce trebuie dacă nu există operator”

Publicat

lucrari depozit ecologic de deseuri galda de jos 2015 Halda ecologică de gunoi de la Galda este aproape finalizată, potrivit președintelui CJ Alba Ion Dumitrel. Acesta spune că în acest moment se pregătește documentația pentru demararea licitației pentru operatorul de salubrizare, proces care va dura câteva luni bune. 

 

„Halada de la Galda este spre finalizare. Problema noastră este operatorul. La sfârșitul anului trecut Guvernul a dat normele de aplicare în ceea ce privește aplicarea legii pentru stabilirea unui astfel de operator, noi suntem în perioada de pregătire a documentației pentru atribuire.

Lucrarea este gata mai avem curentul, acum se lucrează la el. Problema este să avem  operator pentru că celelalte vor fi gata mult înainte. În mod normal ar trebui maxim o jumătate de an pentru a avea operator dar ținând cont de experiențele trecute s-ar putea să dureze ceva mai mult. Trebuie să avem operator pentru a fi funcțională pentru că degeaba avem curent și tot ce trebuie dacă nu există operator”

Centrul de management integrat al deșeurilor de la Galda de Jos face parte din proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, prin care se va rezolva problema deșeurilor din județul Alba pentru cel puțin 20 de ani, după cum au transmis autorităţile. Astfel deşeurile din judeţul Alba nu ar mai fi transportate în alte locaţii din ţară, măsuri ce presupun costuri mai mari pentru locuitori.

Proiectul este co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (POS Mediu), iar valoarea totală este de 48.761.526 euro (212.015.115 lei), fără TVA. Valoarea eligibilă, conform POS Mediu, se ridică la 43.310.393 euro (188.313.589 lei).

Colectarea separată a deșeurilor și sortarea deșeurilor reciclabile se va face astfel încât să fie atinse țintele de valorificare/reciclare prevăzute în legislație. Componentele principale ale proiectului sunt: implementarea colectării separate a deșeurilor municipale şi introducerea compostării individuale în mediul rural; construcţia a 2 staţii de transfer la Blaj (15,000 t/an) şi Tărtăria (33,044 t/an); construcţia unei staţii de sortare la Galda de Jos (43,000 t/an); construcţia unei staţii de tratare mecanico – biologică simplă la Galda de Jos (85,566 t/an); construcţia unui depozit de deşeuri în Galda de Jos (543,000 m3) – prima celulă.

Depozitul de la Galda de Jos, cu o durata de viaţă de 21 de ani, va avea 2 celule şi un volum total de 1.926.000 mc (la calcularea volumului nu a fost luat în considerare şi nămolul). Prima celulă, care va fi construită cu finanţare POS, va avea o durata de viaţă de 5,3 ani şi un volum de 543.000 mc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax