Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Hărțuirea morală la locul de muncă. Salariații-victime ar putea primi despăgubiri de la angajatori. Proiect


Publicat

Hărțuirea morală la locul de muncă va fi sancționată, potrivit unui proiect de lege ce intră la vot în Camera Deputaților. De asemenea, sunt prevăzute drepturi la despăgubiri și amenzi pentru angajatori.

Proiectul de modificare şi completare a Ordonanţei de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi definește hărțuirea morală la locul de muncă drept orice comportament exercitat cu privire la un salariat, de către alt salariat, care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern și/sau de către un salariat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă, prin lezarea drepturilor sau demnității salariatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.

Formele prin care se poate manifesta hărțuirea morală la locul de muncă sunt: conduita ostilă sau nedorită, comentarii verbale, acțiuni sau gesturi.

Constituie ”hărțuire morală la locul de muncă” și ”o singură manifestare serioasă a unui astfel de comportament, care poate avea un efect dăunător de lungă durată asupra unui salariat”.

Potrivit proiectului, astfel de fapte se sancționează disciplinar, contravențional sau penal.

De asemenea, niciun salariat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat (direct sau indirect), inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă, din cauză că a fost supus sau a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă. Încetarea unui contract individual de muncă determinată de faptul că un salariat a fost supus sau a refuzat să fie supus hărțuirii morale este nulă.

Alte prevederi din proiect:

Angajatorul are obligația de a lua măsuri necesare în scopul prevenirii și aombaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederi în regulamentul intern.

Salariatul victimă a hărțuirii morale la locul de muncă trebuie să dovedească elementele de fapt, sarcina probei revenind angajatorului. Intenția de a prejudicia prin acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă nu trebuie dovedită.

Proiectul propune și pedepse pentru hărțuirea morală la locul de muncă:

– dacă este săvârșită de un salariat, prin lezarea drepturilor sau demnizății salariatului-victimă, este contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei; dacă efectele sunt asupra sănătății fizice sau mentale ori a viitorului profesional al respectivei persoane, este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă

– angajatorii care nu respectă obligațiile de prevenire și combatere a acestora fapte pot fi sancționați cu amenzi între 30.000 lei și 50.000 lei; dacă stabilesc reguli/măsuri interne care să determine salariații la acte de hărțuire morală, amenzile pot fi între 50.000 lei și 200.000 lei.

Potrivit proiectului și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării poate obliga angajatorii la măsuri de stopare a hărțuirii morale sau de plată a consilierii psihologice. Dacă angajatorul nu le respectă, sunt prevăzute amenzi de la 100.000 lei la 200.000 lei.

În cazul în care instanțele de judecată constată astfel de fapte de hărțuire morală la locul de muncă, aceste pot dispune:

– obligarea angajatorilor la luarea de măsuri pentru a stopa astfel de acte

– reintegrarea la locul de muncă a salariatului

– obligarea angajatorului la plata de despăgubiri către salariat, în cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit

– obligarea angajatorului la plata unei daune compensatorii și morale

– obligarea angajatorului la plata către salariat a sumei necesare pentru consilierea psihologică, pentru o perioadă stabilită de medicul de medicina muncii

– obligarea angajatorului la modificarea evidențelor disciplinare ale salariatului.

Același proiect prevede că hărțuirea morală la locul de muncă pe criteriul de sex este interzisă.

Inițiativa a fost respinsă de Senat în 2018 și intră la vot în Camera Deputaților.

Contextul inițierii proiectului

În Uniunea Europeană, după anul 2000, s-a acordat o mai mare atenție mediului de lucru, în contextul în care situațiile cu care se confruntă salariații la locul de muncă au devenit mai complexe. Stresul la locul de muncă sau cauzat de munca prestată pentru și sub autoritatea angajatorului, rezultat din acțiunile de hărțuire exercitate de superiori, subordonați sau colegi de același nivel ierarhic s-a dovedit larg răspândit  și a creat insecuritate, atât în viața profesională cât și personală, potrivit inițiatorilor proiectului. Potrivit unui raport UE, la nivelul anului 2000, 8% din forța de muncă (12 milioane lucrători) au declarat că au fost victime ale hărțuirii morale la locul de muncă.

Carta Drepturilor Fundamentale UE (2000) consacră dreptul oricărui lucrător la condiții de muncă prin care să îi fie respectate sănătatea și demnitatea.

Studiile efectuate până în anii 2000 arătau că femeie sunt supuse hărțuirii morale mai mult decât bărbații.

În 2004, UE a adoptat Acordul-cadru privind stresul la locul de muncă. În definește ca o stare ”cu disfuncționalități fizice, psihologice sau sociale”.

În 2006, Confederația Europeană a Sindicatelor, Confederația Mediilor de Afaceri Europene și alte organizații similare au semnat Acordul-cadru privind hărțuirea și violența la locul de muncă, prin care s-a stabilit că hărțuirea (și violența) la locul de muncă ”poate fi comisă de către unul sau mai mulți membri din conducere sau salariați, cu scopul sau efectul de a aduce atingere demnității, afectând astfel sănătatea/crearea unui mediu ostil la locul de muncă”. În 2007, România avea unul dintre cele mai crescute grade de incidență a violenței/amenințării cu violența la locul de muncă, potrivit sursei citate, la fel ca Turcia, Portugalia și Norvegia.

Din 2009, stresul, violența și hărțuirea morală la locul de muncă au fost considerate riscuri ”emergente”, cu o importanță tot mai mare în cadrul relațiilor juridice de muncă. În 2011, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene și statelor membre să dezvolte strategii naționale de combatere a hărțuirii la locul de muncă.

În 2014, CE a emis document de implementare a Directivei/cadru 89/391/CEE privind sănătatea mentală la locul de muncă. Au fost amintite ca efecte ale stresului la locul de muncă: absenteism de la locul de muncă, concedii de incapacitate temporară de muncă de lungă durată, chiar sinucideri.

În 2017, CE a lansat o inițiativă de îmbunătățire a securității și sănătății în muncă și un document de orientare pentru angajatori.

În România, potrivit unui studiu INS (2013), 24% din cei 4,4 milioane de angajați intervievați au declarat că sunt expuși unor factori ce le pot afecta sănătatea mentală/fizică, iar 5,8% erau expuși la hărțuire/violență psihică, fizică, presiune ori supraîncărcare la locul de muncă.

sursă: cdep.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Polițiștii din Alba au anunțat dispariția unei fete de 14 ani, care a plecat de acasă. UPDATE: Tânăra a fost găsită

Publicat

Polițiștii din Alba au anunțat miercuri seară că sunt în căutarea unei minore care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit.

În jurul orei 23.05, reprezentanții IPJ Alba au anunțat că fata a fost găsită și că din primele verificări, aceasta nu ar fi fost victima nici unei infracțiuni.

Știrea inițială:

Persoanele, care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 16 iunie 2021, în jurul orei 19,00, Poliția Orașului Ocna Mureș a fost sesizată de către un tânăr din oraș, cu privire la faptul că, sora sa, REDNIC GABRIELA IOANA, de 14 ani, a plecat de acasă, în dimineața zilei de 16 iunie și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:
• 165 cm înălțime;
• 50 de kilograme;
• ochi căpriu;
• păr șaten;

La data plecării purta tricou negru, pantaloni negri și încălțăminte sport, de culoare neagră.
Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării minorei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Microsoft va prezenta noul sistem de operare Windows 11 pe 24 iunie. Cum va arăta

Publicat

foto: The Verge

Windows 10 a fost lansat în iulie 2015 și au trecut șase ani de atunci, astfel că a venit timpul unui nou sistem de operare. Microsoft urmează să anunțe în mod oficial Windows 11 săptămâna viitoare, pe 24 iunie, în cadrul unui eveniment dedicat. Pe internet au apărut deja print-screen-uri despre cum va arăta cel mai nou sistem de operare Microsoft.

Publicații precum The Verge și PC World au relatat despre noul Windows despre care pe site-ul chinez Baidu au apărut capturi de ecran.

Cele mai multe schimbări vor fi sesizate în zona task bar-ului, iar butonul de Start și meniul său au fost redesenate. De exemplu, butonul de Start este mult simplificat față de Windows 10, dar o mare schimbare ține că este plasat central în partea de jos a ecranului. Cei care vor să-l pună în locul tradițional din stânga pot face acest lucru extrem de ușor.

O schimbare vizuală ține de colțurile rotunjite care vor fi vizibile la meniurile contextuale, la aplicații, la File Explorer și la meniul de Start. Apare și un nou ”icon” pe task bar: Widgets. La capitolul noutăți pot fi adăugate și o serie de animații.

Este însă o versiune preliminară și probabil că multe se vor schimba în lunile următoare.

Datele StatCounter arată că 78% dintre PC-uri din lume rulează Windows 10 și 16% rulează Windows 7. În Europa cota Windows 10 este 83%.

sursa: theverge.com, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Haine de firmă și băuturi fine, cumpărate în plină pandemie pentru angajații Sălii Polivalente din Cluj, sub ochii lui Boc

Publicat

Situație scandaloasă la Sala Polivalentă Cluj din cauza unor achiziții de mii de lei, din bani publici: haine de firmă, băuturi scumpe și căști pentru iPhone.

Acestea au fost făcute începând cu luna decembrie 2020, în plină pandemie, când sala nu avea activitate sportivă sau culturală. Instituția este subordonată Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, potrivit Digi24, care citează stiridecluj.ro.

În ultima zi a anului 2020, directorul Sălii Polivalente Cluj a aprobat cumpărarea unor haine de lux din bani publici de aproape 9.000 de lei.

O factură emisă de un magazin cu îmbrăcăminte de firmă dintr-un centru comercial arată că au fost cumpărate 10 articole pentru bărbați, cu prețuri cuprinse între 300 și 1.400 de lei, dar și două articole pentru femei.

Reprezentanții Sălii Polivalente au transmis ziarului din Cluj că hainele sunt puse la dispoziția angajaților pentru perioada în care munca depusă de aceștia se desfășoară în exteriorul clădirii, în sezonul rece. (deszăpezire, căi acces, intrare / ieșire parking trotuare, debarasare zăpadă acoperiș).

Articole îmbrăcăminte bărbați:

1. Cămașă Polo Ralph Lauren – 629 lei
2. Hugo Boss Jeans – 779 lei
3. Jerseu Hugo Boss – 989 lei
4. Hanorac Hugo Boss – 729 lei
5. Hanorac Hugo Boss – 499 lei
6. JOOP!Jeans Stephen – 359 de lei
7. Hanorac Hugo Boss – 319 lei
8. Jachetă Wellensteyn – 1.399 lei
9. Hanorac Hugo Boss – 979 lei
10. Costum Hugo Boss + pantaloni Hugo Boss – 679 lei

Articole îmbrăcăminte femei:

1. Jachetă Wellensteyn – 1.199 lei
2. Bluză Polo Ralph Lauren – 183 lei

Două luni mai târziu, pe data de 26 februarie, Sala Polivalentă mai cheltuie aproximativ 1.000 de lei pe două perechi de pantofi sport de firmă și pe un hanorac.

Pe listă mai figurează peste 50 de sticle de băuturi fine, crose de golf, îmbrăcăminte de la branduri celebre sau o deplasare dus-întors, cu avionul, a directorului Ionuț Rusu (PNL) înainte și după Paștele din acest an.

Nici una dintre acestea nu apare pe site-ul destinat achizițiilor publice. Sala Polivalentă SA este o societate aflată în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca și a avut anul trecut pierderi nete de aproape 52.000 de lei.

Directorul Ionuț Rusu este membru PNL. În 2017 a fost dus în cătușe, la Poliție, pentru că nu a vrut să se legitimeze la intrarea într-o zonă unde urma să aibă loc un eveniment sportiv, scrie actualdecluj.ro.

În ultima ședință de consiliu local, primarul Emil Boc a propus diminuarea salariului cu 30 la sută, pe o lună al directorului Sălii Polivalente.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Construcția unui nou mall în Alba Iulia: Se propune parcelarea unui teren, pentru devierea rețelei de înaltă tensiune

Publicat

Un nou pas a fost făcut în proiectul privind construcția unui mall pe malul râului Ampoi, la Alba Iulia. Se propune parcelarea unui teren, pentru devierea rețelei de înaltă tensiune. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința extraordinară de vineri, 18 iunie, un proiect privind însușirea documentației tehnice de dezmembrare a unui imobil (albia majoră a râului Ampoi), situat în Alba Iulia, zona Ampoi 1.

Vezi și PUZ pentru mall-ul „Alba Iulia Value Centre”, în consultare publică. Cum va arăta sensul giratoriu de pe strada A.I. Cuza

Potrivit documentației, firma PK Topaz SRL intenționează realizarea unui centru comercial și a infrastructurii edilitare și de acces aferente, care va fi amplasat în Alba Iulia, în zona cuprinsă între strada Alexandru Ioan Cuza, strada Fabricilor și râul Ampoi. ab24

Pentru realizarea proiectului este necesară devierea rețelei de înaltă tensiune (LEA 220 kV) care traversează o porțiune a perimetrului afectat de viitorul centru comercial.

Devierea rețelei electrice presupune relocarea anumitor stâlpi de înaltă tensiune, iar doi dintre acești stâlpi urmează a fi amplasați pe terenul necadastrat din zona râului Ampoi, aflat în proprietatea municipiului Alba Iulia, în suprafață de 49.686 mp.

Citește și Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Astfel, se propune parcelarea unui imobil (albia majoră a râului Ampoi) în două parcele, de 49.686 mp și 70.207 mp.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate