Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Holzindustrie Schweighofer a pierdut temporar certificatul FSC. Posibile probleme în UE pentru colosul din industria lemnului

Publicat

holzindustrie sebes Holzindustrie Schweighofer a pierdut temporar certificatul FSC, cel care atestă controlul provenienței lemnului pe care îl procesează. Aflaţi ce înseamnă asta pentru afacerea de la Sebeş și ce spune compania austriacă, exclusiv pentru Alba24.

Unul dintre cele mai influente ziare germane, Der Spiegel semnala zilele trecute pierderea de către cel mai mare procesator de lemn din România a certificatului FSC .

”Schweighofer (…) nu mai poate afirma că produsele sale de lemn ar corespunde criteriilor de sustenabilitate”, notează Der Spiegel. Deși afirmă că „…doar o mică parte a afacerii Holzindustrie Schweighofer este afectată de decizia FSC…” acest amănunt este totuși foarte important pentru Schweighofer, care riscă să-și piardă clienții săi europeni, în condițiile în care legislația din Uniunea Europeană prevede sancțiuni drastice nu doar pentru cei care exploatează lemnul ilegal, ci și pentru firmele care utilizează sau comercializează lemn și produse din lemn a cărui proveniență nu poate fi probată că ar fi legală.

”Firmei austriece Holzindustrie Schweighofer i-a fost retras certificatul FSC. Schweighofer, unul dintre cei mai mari procesatori de lemn din Europa, cu vânzări de 650 milioane de euro nu mai poate afirma că produsele sale de lemn ar corespunde criteriilor de sustenabilitate („controlled wood“ – controlul provenienței lemnului,) ale Forest Stewardship Council (FSC). Suspendarea prestigiosului certificat, o măsură pe cât de drastică, pe atât de rar aplicată, nu vine însă pe neașteptate”, arată Der Spiegel.

Ecologiștii de la WWF și EIA din SUA suspectează de mai mult timp această firmă, activă cu precădere în România, că ar sta la originea multor tăieri ilegale. Austriecii au obținut la începutul anului 2016 un certificat FSC. Acest certificat, emis de firma Quality Austria, a fost însă contestat de WWF (Germania), iar protestul a avut efect: După ce firma austriacă de certificare, care nu răspunsese la întrebările ecologiștilor, a rămas fără dreptul de certificare FSC în urma descoperirii unor deficiențe la auditare, s-a văzut nevoită să suspende certificatul emis pentru Schweighofer. Într-un comunicat al FSC se spune că procesul de auditare a fost „nesatisfăcător“ și insuficient pentru a identifica încălcări ale normelor din partea Schweighofer.

Referitor la aceasta situaţie, Schweighofer a răspuns unor întrebări adresate de redacţia Alba24:

Alba24: Puteți confirma faptul că Holzindustrie Schweighofer a pierdut certificarea FSC? Puteți să ne spuneți care sunt motivele acestei anulări ?

Certificatul FSC Multi Site deținut de Holzindustrie Schweighofer a fost doar temporar suspendat de către organismul de certificare Quality Austria. FSC a informat printr-un comunicat de presă ( press release ) faptul că procedurile defectuoase ale Quality Austria au dus la această decizie. Drept rezultat, Quality Austria a suspendat temporar certificatul FSC deținut de Holzindustrie Schweighofer.

Alba24: Ce intentionați să faceți pentru a restaura încrederea în originea lemnului pe care îl procesați, ca fiind din surse sustenabile și controlabile?

Încercăm să intensificăm cooperarea cu ONG-uri, organisme de certificare și toți cei interesați pentru a stabili și implementa împreună un sistem de control al surselor de lemn legale precum și pentru a comunica în mod transparent. Holzindustrie Schweighofer va conlucra cu FSC și Quality Austria pentru a găsi o solutie în privința suspendării.

Holzindustrie Schweighofer se angajează să respecte principiile sustenabilității. Pentru a exclude lemnul provenit din surse incerte, am implementat un sistem de control riguros. Procedurile noastre sunt confirmate și de terți: certificarea organizației internațional recunoscute PEFC garantează faptul că lemnul utilizat sau obținut de companie este lemn controlat provenit din surse certe. Firma de consultanță în domeniul forestier, Indufor, ne-a evaluat sistemul de control printr-un audit independent și voluntar la începutul anului 2016 (…), iar experții din Finlanda au fost impresionați de mecanismul nostru meticulos și cuprinzător. Sistemul ne asigură că lemnul cumpărat și livrat către fabricile noastre are documentele corespunzătoare pentru demonstrarea legalității. Raportul este disponibil AICI.

Este important să spunem că Holzindustrie Schweighofer va continua să respecte toate standardele internaționale de sustenabilitatea pe perioada în care certificatul FSC este suspendat.

Alba24: Cum vă afectează businessul din România această situaţie?

Certificarea FSC este una voluntară și nu există nici o obligație legală pentru a-l deține. Drept urmare, Holzindustrie Schweighofer poate să-și desfășoare activitatea fără restricții.

Alba24: Angajații companiei de la Sebeș – Alba trebuie să se teamă pentru siguranța locurilor lor de muncă urmare a acestei suspendări a certificării FSC?

Absolut deloc! Dimpotrivă, căutăm noi angajați în Sebeș, precum și la toate fabricile Holzindustrie Schweighofer din România. Așteptăm cereri de angajare!

În realitate, doar o mică parte a afacerii Holzindustrie Schweighofer este afectată de decizia FSC.

În fabricile noastre folosim tehnologie modernă și un lucru este chiar mai important: angajații noștri sunt înalt-calificați.

De aceea, suntem cunoscuți pentru eficiența sporită și calitate superioară. Producem o varietate de produse cu valoare ridicată și adaugăm valoare fiecărui buștean procesat cu forța de muncă din România. Produsele noastre sunt exportate în 70 de țări din întreaga lume – un lucru de care putem fi mândri!

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. alin p.

    marți, 05.07.2016 at 17:29

    astia jefuiesc de ani buni aurul nostru verde,cu complicitatea unor cozi de topor autohtone,ca romani nu le pot zice……

  2. topo rișcă

    marți, 05.07.2016 at 20:53

    ăștia nu pricep sau se fac că nu….Nu faptul că au sau nu au acte în regulă pentru tăiat, deranjează! Pur și simplu, răul e deja făcut în foarte mare parte cu tăierile de pădure, legal sau ilegal. Aiasta e problema! Nu mai tăiați că venim peste voi, mă nehaliților!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax