Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

IDEI PENTRU ALBA IULIA: Cum vor să dea politicienii viață Cetății?


Publicat

Potrivit politicienilor de Alba, Cetatea Alba Iulia poate să atragă mai mulţi turişti. Însă, pentru acest lucru, în primul rând, ţara trebuie să se dezvolte din punct de vedere economic, să avem o infrastructură bună care să facă legătura între Alba Iulia şi alte obiective turistice, trebuie valorificate toate spaţiile din Cetate nefolosite în momentul de faţă şi transformate în puncte turistice, este nevoie de mai multă mediatizare pozitivă şi cât mai puţină sau chiar deloc negativă, mai multe evenimente social-culturale şi, nu în ultimul rând, lucrările de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina trebuie să fie finalizate.

Cazărmile, transformate în campus universitar

În opinia deputatului PD-L, Clement Negruţ, cazărmile din Cetate ar avea o utilitate mai bună dacă ar fi transformate în campus universitar. Parlamentarul mai vede o serie de transformări ale clădirilor şi parcurilor din Cetate, care ar putea aduce un plus de frumuseţe zonei şi ochiului turistic, dacă ar fi puse în valoare din punct de vedere arhitectural.

„Proiectul pe care eu l-am văzut prezentat la Traseul celor Trei Fortificaţii este un pas important în ceea ce înseamnă cetate turistică, însă va trebui să le dăm o utilitate cazărmilor din Cetate, eu le văd ca şi campus universitar, fiind lângă Universitate, cred că ar fi un lucru extraordinar. În interiorul Cetăţii mai sunt o serie de obiective turistice şi mă gândesc aici la sediul Centrului Militar Judeţean, o clădire foarte importantă, la care, în opinia mea, ar trebui să-i găsim un alt scop, pentru că deja nu se mai încadrează cu ceea ce vrem noi în Cetate; pe urmă, Parcul „Custozza”, de lângă Universitate, unde iarăşi va trebui, în opinia mea, lucrat şi readus la o calitate superioară, chiar monumentul trebuie puţin aranjat. În partea stângă a statuii lui Mihai Viteazul, am trecut de câteva ori pe acolo şi m-am uitat, arată destul de rău fostul WC public. Nu în ultimul rând, Palatul Principilor – cred că trebuie foarte repede investit acolo, să se facă fie un Palat Administrativ, fie să-l redăm circuitului turistic, printr-o investiţie clară. Toate acestea sunt câteva chestiuni care ar aduce un plus de valoare Cetăţii”, şi-a exprimat părerea Negruţ.

Cetatea trebuie să fie cel mai mediatizat obiectiv din Alba Iulia

Deputatul PSD, Radu Coclici crede că mediatizarea este cel mai important lucru în atragerea turiştilor, însă de preferat să fie una pozitivă. Totodată, este de părere că, deocamdată, taxele pentru vizitarea Cetăţii îi sperie pe turişti, mai ales că aceasta se întâmplă să fie mai intens mediatizată decât alte proiecte importante din Cetate.

“Părerea mea este că nu este suficient de mediatizată şi, mai mult decât atât, dacă există şi taxa respectivă de intrare în Cetate, care este intens mediatizată în ultima vreme, normal că nu o să vină turiştii. Ar trebui să facem exact cum au făcut cei din Sighişoara cu Cetatea: foarte multe evenimente bine mediatizate”, este de părere Coclici.

Muzee, magazine și cafenele

Senatorul PD-L, Alexandru Pereş crede că spaţiile din Şanţurile Cetăţii ar fi potrivite pentru muzee, magazine de artizanate și restaurante sau cafenele. Acesta îşi imaginează că spaţiul Cetăţii va arăta, la finalizarea restaurării, în forma originală.

“Sunt încă multe lucruri de făcut în Cetate. Lucrarea de restaurare este încă în curs. Sunt părţi din Cetate care încă nu sunt deschise publicului, este vorba şi de Palatul Principilor şi de Hotelul Medieval, aflat în construcţie. Deocamdată, ceea ce am observat, în toată zona unde se desfăşurau toate acele festivităţi ale oraşului se conturează o nouă formă; pe de altă parte, există lucrări în partea cealaltă, în aripa nordică. Deci, Cetatea nu are încă forma originală, ea va fi refăcută, eu am această imagine. În faţa Cetedralei Reîntregirii se va reface acel sanţ, vor fi descoperite zidurile. Într-adevăr, proiectul arată frumos, dar asta înseamnă bani mulţi şi încă puţin timp pentru ca să putem, într-adevăr, să prezentăm aşa cum era Cetatea, cu toate funcţionalităţile.

Există cealaltă zonă, unde au fost şi sunt spaţii care pot fi puse la dispoziţia investitorilor tocmai în ideea de a atrage turişti, pot să fie muzee, chiar restaurante, cafenele sau magazine de prezentare a unor obiecte de artizanat. Poate că alţii au mai multe idei din punctul acesta de vedere, dar încă există foarte multe spaţii care nu sunt valorificate. Deocamdată, este un început, un început frumos şi bun”, a declarat Pereş.

Cetatea trebuie să ajungă un produs finit

Un cuvânt de spus în dezvoltarea turismului în Alba Iulia îl va avea şi economia ţării, infrastructura rutieră şi celelalte obiective turistice din judeţ, căci toate se leagă, este de părere deputatul PNL, Călin Potor. Totodată, Cetatea trebuie să ajungă un produs finit.

“În primul rând, Cetatea nu trebuie să mai fie în restaurări şi să ajungă la produsul finit. Niciodată un obiectiv deschis doar pe jumătate nu poate atrage turişti. Toate, undeva se leagă. Se leagă infrastructura, nu o să vină nimeni cu plăcere să viziteze Alba Iulia, când drumurile nu sunt cele mai grozave. Nu poate să fie singură, de sine-stătătoare, un brand turistic, poate să fie legată de Valea Sebeşului, de Munţii Apuseni, de zona viticolă Jidvei. Altfel, un turist nu are ce să facă trei zile în Alba Iulia, că face cu nervul. În trei zile, vezi ce-i de văzut, după care, liniştit, pleci în alte zone.

Şi celelalte obiective conexe trebuie să fie finalizate, să fie drumuri până acolo să nu-şi rupă omul maşina. Ar trebui să existe cu siguranţă autostradă, fără autostradă nu vine nimeni la Alba Iulia, se pierde foarte mult timp pe drumuri. Sunt lucruri care se leagă una de alta. Mersul bun al unei ţări, în general, atrage turişti. Un turist care nu îţi intră în ţară nu va intra nici la Alba Iulia. Nu cred că Cetatea atrage mai puţini sau mai mulţi turişti decât alte obiective, ca Sibiul, spre exemplu, pentru că cine va merge la Sibiu va veni şi la Alba Iulia, va merge şi la Târgu Mureş, sunt chestiuni generale ce ţin de mersul ţării. Din păcate, suntem o ţară care nu atrage turişti”, a spus Potor.

Atragerea investitorilor pentru stimularea locurilor de muncă

Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba, priveşte Alba Iulia per ansamblu şi consideră că turismul nu va scoate oraşul din criza economică şi criza locurilor de muncă. Acesta spune că investiţia din cetatea istorică ar trebui să se desfăşoare în paralel cu stimularea locurilor de muncă şi atragerea de investitori.

„Ţinând cont de criza pe care o trece România, nu cred că, anul viitor sau celălalt an, turiştii care vor veni la Alba Iulia vor scoate oraşul din criză. Cred că paralel cu investiţia care are loc în  Cetatea Alba Iulia trebuie stimulate şi locurile de muncă şi atragerea de investitori, iar după ce vom depăşi aceasta perioadă economică grea va trebui să ne îndreptăm atenţia spre investiţia din Cetate. Eu aşa văd, pentru că degeaba băgăm banii acolo şi efectul va fi sau nu va fi în următorii doi, trei ani. Asta cred şi asta simt, că oraşul Alba Iulia are nevoie de locuri de muncă şi de investiţii”, este de părere Dîrzu.

Terase, terenuri de sport și restaurante

Cornel Suciu, preşedintele UNPR Alba, este un „partizan” al proiectului realizat de Primăria Alba Iulia privind reabilitarea Cetăţii şi potrivit acestuia, proiectul va fi unul de succes după implementare. Acesta crede că animarea zonei istorice cu terase, terenuri sportive, discoteci în aer liber pentru tineri şi zone cu specific ardelenesc, în special restaurante tradiţionale, va atrage turişti.

„Traseul celor Trei Fortificaţii este un spaţiu frumos dar nu este suficient pentru vizitat. Trebuie completat cu terase, terenuri sportive, restaurante  pentru petrecerea timpul în mod plăcut. Ştiu că toate aceste lucruri sunt prinse în proiectul susţinut de primarul Mircea Hava şi cred că se vor realiza până în anul 2012”, a precizat Suciu.

Festival al cetăţilor de tip Vauban, organizat la Alba Iulia

Cu toate că este principalul critic al contractului de asociere dintre „Grup Corint” şi municipalitate, spunând că, din 2 miliarde lei vechi, cât s-a încasat până acum din taxa de acces în Cetate, „Grup Corint” a luat 1,8 miliarde lei, iar Consiliul Local – doar 200 de milioane lei vechi, vicepreședintele PNL Alba, Florin Roman doreşte să facă autorităţilor locale o propunere care, în opinia sa, va revitaliza turismul în Alba Iulia. El susţine, pe baza cifrelor statistice şi a constatărilor personale, că în acest moment Cetatea, ca de altfel întreg oraşul nu atrage decât turişti de maximum o jumătate de zi, aflaţi în tranzit sau în circuite ce nu alocă pentru Alba Iulia decât câteva ore. Asta înseamnă că, în afara biletului de acces la muzeu sau la Traseul fortificaţiilor şi eventuale mici suveniruri, turiştii prezenţi la Alba Iulia nu lasă în oraş prea mulţi bani. Şi asta pe bună dreptate, pentru că în Alba Iulia nu există alte atracţii, în afara celor câteva obiective culturale, nu există restaurante sau spaţii de cazare cu renume. De asemenea, în mod surprinzător, nici o agenţie de turism din Alba nu are un pachet turistic dedicat exclusiv judeţului Alba, care să combine Alba Iulia cu Munţii Apuseni sau Valea Sebeşului, astfel încât să atragem măcar turişti de week-end.

Florin Roman are de gând să propună municipalităţii o soluţie care poate fi cheia devenirii turistice a judeţului. El propune ca autorităţile locale să înceapă demersuri pentru identificarea mai multor cetăţi de tip Vauban din Europa şi să convingă edilii respectivelor oraşe să devină co-organizatorii unui festival european al cetăţilor Vauban.

Festivalul ar urma să se desfăşoare pe parcursul a cel puţin o săptămână, având câte 2-3 zile dedicate fiecărei cetăţi în parte. Oraşele participante vor avea posibilitatea să îşi organizeze, în zilele dedicate lor, în întreg spaţiul Cetăţii din Alba Iulia, evenimente, spectacole, expoziţii cu specificul lor. În acest fel, îşi pot promova propriul oraş pentru a atrage eventali turişti. Am avea astfel şansa să avem la Alba Iulia sute sau mii de austrieci, unguri, nemţi sau cehi, care vor veni să îşi organizeze zilele în cadrul festivalului şi implicit vor mânca, dormi şi cheltui bani în Alba Iulia şi nu vor mai veni doar să vadă schimbul Gărzii. Să nu mai vorbim de miile de potenţiali vizitatori români din toată ţara, care pot fi atraşi printr-o promovare adecvată. Un calcul simplu arată că prezenţa, timp de o săptămână la Alba Iulia, a unui număr de numai 5.000 de turişti care cheltuie minim 50 de euro pe zi pentru mâncare şi cazare ar însemna peste 1.750.000 de euro, care ar rămâne la Alba. Să nu mai vorbim de cei care revin la Alba Iulia dacă li se oferă turism de calitate. “Gândiţi-vă doar la Festivalul Medieval de la Sighişoara, care atrage, an de an, mii de turişti şi care înseamnă pentru Sighişoara venituri de sute de mii de euro, în câteva zile. Alba Iulia poate face cel puţin acelaşi lucru”, a mai spus Florin Roman.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. toma

  luni, 27.12.2010 at 12:47

  Buna ideea cu extinderea campusului universitar in unele dintre spatiile fostelor cazarmi. Dar chiar si prefectura si primaria pot fi ,,incazarmate,, Astfel s-ar concentra intr-un spatiu restrins, in mijlocul orasului, pentru prima data toata administratia locala si judeteana. Chiar si alte institutii comunitare isi au locul in fostele cladiri ale armatei si ma refer aici la cele imprastiate prin tot felul de spatii insalubre, unele pe chirii mari, prin tot orasul.

 2. RomaniaTuristica.ro

  miercuri, 29.12.2010 at 13:05

  Laudabile initiativele, doar sa se materializeze. Cu adevarat sunt mari posibilitati de a crea atractii turistice in Alba Iulia.

 3. Makavelis

  marți, 04.01.2011 at 04:26

  in demersul lor de a atrage mai multi turisti poate ar trebui sa se indrepte putin si catre internet. un site reusit, un cont de Facebook, Twitter. Sute, mii de poze urcate pe retele de socializare, pe un site al Cetatii. Firmele, comertul, pana si turismul (in faza lui incipienta) se muta pe internet – oamenii ce se ocupa de promovarea Cetatii de ce n-ar face-o?

 4. Inq

  miercuri, 05.01.2011 at 17:58

  E gresita eterna comparatie cu Sighisoara. Acolo e altceva, cetatea e altfel, zidurile altfel, spatiul e altfel, nu lataret si inoperabil ca la Alba Iulia. Exista obiective de atractie turistica in Sighisoara de cu totul alta natura ca in Alba Iulia, cum e Turnul cu ceas, Biserica din Deal, cimitirul sasesc etc. Domnii politicieni ar putea sa consulte niste specialisti, nu sa faca pe vizionarii. De pilda, Florin Roman prezinta niste idei bune la inceput (vrea sa para ca sunt ale lui, dar va garantez ca nu sunt), apoi vine cu elucubratia aia pe care o numeste „festival al cetatilor Vauban”. In primul rand, ideea nu e de impact, Vauban e un stil al arhitecturii militare, ca oricare altul, care in acest context nu face decat sa limiteze prezumtiva participare la respectivul festival. Cum sa organizeze Alba Iulia asa ceva, cand in Franta sunt o sumedenie de cetati construite de Vauban insusi (Alba Iulia e numai de inspiratie Vauban), care mai de care mai spectaculoase? E ca si cand am cere sa organizam noi campionatul mondial de fotbal american. Ma intreb chiar daca Alba Iulia ar fi admisa sa participe la un asemenea festival organizat dupa norme riguroase! Prin urmare, adresarea unor actiuni organizate in cetate trebuie sa fie mai larga si permisiva, sa acopere de pilda secolul al XVIII-lea. Eu nici nu as bate atata moneda pe ideea de „Vauban”, odata ca Vauban saracul era mort bine cand s-a inceput constructia de la Alba Iulia, apoi pentru ca nici nu e o notiune de asa forta si impact, nu tine de cultura generala (daca ne intreaba cineva de Pagan stim?) si pentru ca nu face decat sa arunce la periferia unui gen, genul Vauban, cetatea de la Alba Iulia. Da nu mai zic nimic pentru ca apoi iar isi trec unii la genitiv idei de genul asta, iar eu mor de foame si ei fac averi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Ceremonia de învestire a lui Joe Biden, noul președinte al SUA. Donald Trump a părăsit Casa Albă

Publicat

Cel de-al 46-lea președinte american, Joe Biden, a depus jurământul și este noul președinte al țării.

„Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite” a spus acesta. 

Donald Trump a părăsit capitala Washington și Casa Albă, plecând spre reședința din Florida. El a susținut un ultim discurs la Baza Andrews, unde a promis că se va întoarce ”într-o formă sau alta” și nu l-a menționat nici măcar o dată pe Joe Biden.

Noul președinte ales Joe Biden, a depus jurământul în cadrul ceremoniei de învestire organizate la Washington, devenind al 46-lea președinte al SUA.

Kamala Harris va deveni vicepreşedinte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Din Caraibe și Bali, la Ciugud. Vloggerii de turism Cristi și Ralu au vizitat comuna, în drum spre bunicii de la Sebeș

Publicat

Cristi și Ralu, unii dintre cei mai cunoscuți vloggeri din România, au vizitat comuna Ciugud, în urmă cu doar câteva zile. 

Cei doi erau în zonă, în drum spre Sebeș, spre bunicii Ralucăi. ”Ne-a atras atenția un loc. Comuna Ciugud. Comuna aia despre care zice lumea că e comună europeană, că arată precum satele de prin Germania…” a spus Cristi.

Ce au descoperit la Ciugud, puteți vedea în filmul realizat de aceștia.

Cristi și Ralu sunt pasionați de călătorii și experiențe noi și au cutreierat cele mai exotice țări ale lumii.

Cei doi români sunt stabiliți în Spania de foarte mult timp și, la un moment dat au hotărât să abandoneze orice altă activitate și să își dea toți banii pe călătorii. Au fost cam peste tot: din Caraibe, Republica Dominicană sau Bali, până în capitalele europene sau în cele mai interesante locuri din România.

Așa a apărut și contul lor de youtube, unde își postează experiențele și sunt urmăriți de zeci de mii de oameni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU: Dacă poluarea aerului s-ar reduce, ar putea fi evitate 50.000 de decese premature pe an în Europa

Publicat

Peste 50.000 de decese pe an ar putea fi evitate în Europa prin reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit unui studiu publicat miercuri, care solicită acţiuni rapide, informează AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii  estimează că poluarea aerului ucide peste şapte milioane de persoane pe an la nivel mondial şi provoacă, de asemenea, boli dar şi absenteism de la locul de muncă.

Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an.

Nocivitatea particulelor fine pentru sănătate este dovedită, în special în zonele urbane (mortalitate, boli cardiovasculare şi respiratorii, tulburări ale sarcinii şi ale dezvoltării fetale şi altele).

Studiul, publicat în revista Lancet Planetary Health, a calculat decesele premature legate de aceşti doi poluanţi în 1.000 de oraşe europene.

Respectarea recomandărilor OMS ar permite evitarea a 51.213 decese premature pe an, potrivit cercetătorilor.

Studiul arată că „numeroase oraşe nu fac încă suficient pentru a combate poluarea aerului”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).

Numărul deceselor asociate poluării aerului variază în funcţie de oraşe – localităţile situate în câmpia fluviului Pad, în Italia, cele din Polonia şi din Republica Cehă fiind în mod deosebit afectate. În schimb, capitala islandeză Reykjavik, oraşele Tromso din Norvegia, Umea din Suedia şi Oulu din Finlanda sunt mai puţin expuse.

În medie, 84 de procente din populaţia oraşelor sunt expuse la niveluri de PM 2,5 peste cele recomandate de OMS, iar 9 procente la niveluri prea mari de NO2.

Pentru Sasha Khomenko, care se numără printre autorii studiului, este important să fie puse în aplicare măsuri adaptate condiţiilor locale, date fiind variaţiile nivelurilor de poluare. Schimbările vizează traficul rutier, industria, aeroporturile şi porturile, dar şi încălzirea pe bază de lemn şi cărbune.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Întreruperea tratamentului oncologic sau lipsa unui diagnostic la timp, mai grave decât Covid. Avertismentul specialiștilor

Publicat

Centre oncologice de renume, spitale și clinici private, societăți medicale și asociații de pacienți atrag atenția asupra riscurilor la care se expun pacienții oncologici prin întreruperea tratamentului sau dacă boala nu este diagnosticată la timp. 

Acestea au lansat o campanie de informare adresată tuturor persoanelor care pot ajunge să dezvolte cancer pulmonar, cancer de vezică urinară sau cancer de sân, precum și pacienților care suferă deja de aceste afecțiuni, dar se tem să meargă la tratament.

Circuite și proceduri speciale pentru diminuarea riscului de a contacta COVID-19

„Pentru pacienții oncologici, vizita la medic și tratamentul sunt vitale și nu trebuie amânate. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei de COVID-19, mulți dintre pacienții deja diagnosticați au încetat să mai vină la tratament.

Înțeleg că pacienții se tem de riscul infectării cu COVID-19, însă riscul ca boala să progreseze crește considerabil în lipsa administrării tratamentului.

Îi asigur pe pacienți că noi, medicii, am luat toate măsurile necesare pentru diminuarea riscului de a contracta virusul, am creat circuite și proceduri speciale, astfel încât pacienții să se simtă și să fie în siguranță atunci când revin la tratament,” spune conf. dr. Lucia Stănculeanu, președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România

Peste 3.000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei

„După estimările noastre și prin comparație cu anii precedenți, de la începutul pandemiei, deci în ultimul an de zile, peste 3,000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nedetectate.

Adică 3,000 de români suferă de acest tip agresiv de cancer și nu știu, deci nu fac tratamentul necesar pentru a stopa evoluția bolii! Profit de această ocazie pentru a face apel la românii care sesizează că apar simptome ale unor boli grave, să meargă la spital, să aibă curaj să se adreseze medicilor, astfel încât să poată depista afecțiunile serioase în stadii incipiente, când tratamentul poate da rezultate foarte bune”, spune Prof. dr. Tudor Ciuleanu.

Pentru aceasta a fost creeată platforma CdelaControl.ro unde pacienții cu cancer pulmonar, de vezică urinară sau de sân și familiile lor pot obține informații despre boală, de ce și cât de importantă este administrarea corectă și neîntreruptă a tratamentului, precum și o hartă interactivă a României, ce include lista completă de spitale și clinici unde se tratează afecţiunile oncologice în țară.

Toate informațiile sunt verificate de medici specialiști cu experiență în tratarea acestor afecțiuni.

Campania vizează cancerul de plămân, cancerul de vezică urinară și cancerul de sân, unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer cu care se confruntă românii.

În stadiile avansate ale cancerului pulmonar, din păcate, opțiunile de tratament sunt limitate. De aceea, este esențial ca pacienții să se adreseze medicului încă de la primele simptome respiratorii, oricât de minore ar fi acestea.

În plus, depistarea cancerului de vezică în fază incipientă crește de patru ori șansele de supraviețuire, iar diagnosticul precoce al cancerului de sân duce la o evoluție bună a bolii în peste 75% dintre cazuri.

Institute oncologice, spitale și clinici private, societăți medicale și asociații de pacienți fac impreună un apel la conștientizarea importanței de a trata și depista rapid cancerul, chiar și în timpul pandemiei

Pacienții oncologici sunt invitați să își învingă teama de COVID-19 și să se întoarcă la medic pentru a-și continua tratamentul, încrezători că spitalele și centrele oncologice respectă cu strictețe regulile de siguranță sanitară.

În plus, românii care sesizează că se confruntă cu simptomele unor boli grave trebuie să se adreseze de urgență medicilor, pentru a primi cât mai repede un diagnostic și să înceapă tratamentul corespunzător.

Aceste mesaje sunt susținute la unison de către partenerii campaniei ”E în regulă să-ți fie frică. Din frică ne protejăm”: Societatea Română de Radioterapie, Institutul Regional de Oncologie Iași, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ioan Chiricuță” Cluj-Napoca, Societatea Națională de Oncologie Medicală România , Institutul Oncologic „Prof. Alexandru Trestioreanu” București, Institutul Clinic Fundeni, București, MedLife, Amethyst, Sanador, Regina Maria, Medisprof, Centrul de Oncologie „Sfântul Nectarie” Craiova, Asociația Onco Help, Spitalul Oncofort, Asociația Imunis, Asociația pentru prevenția și lupta împotriva cancerului Amazonia, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate