Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

15 ianuarie: Ziua Culturii Naţionale. Se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

Publicat

15 ianuarie: Ziua Culturii Naţionale. În această zi se împlinesc 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

15 ianuarie – Ziua lui Eminescu marchează anual Ziua Culturii Naţionale. Data coincide cu cea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

Ziua Culturii Naționale se sărbătorește începând din 2011.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care

  • ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale.

15 ianuarie – Ziua lui Eminescu: 174 de ani de la nașterea celui mai mare poet român. „Luceafărul”, cel mai lung poem de dragoste

Cum a fost aleasă ziua de 15 ianuarie

Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă.

În expunerea de motive a iniţiatorilor se arăta:

“Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator,

  • dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie la Alba Iulia. Programul detaliat al evenimentelor din oraș

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010. Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua culturii în alte țări

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii scriitorului Miguel de Cervantes.

Vezi și: Misterele din jurul nașterii și morții lui Mihai Eminescu. Unde și când s-a născut poetul și ce teorii circulă despre moartea sa

În Portugalia, este ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.

Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

Poeţi, prozatori, critici literari vorbind despre Eminescu

  • Geo Bogza – “El e cel care a spus că teiul e sfânt. El e cel al cărui nume nu se cade să fie luat în deşert. (…) El e cel care oricâte desnădejdi ne-ar încerca ne dă temeiuri ca totuşi să nu desnădăjduim”
  • Lucian Blaga, vorbind despre ”Ideea Eminescu” – “Ea este pentru noi, pentru neamul nostru, o idee forţă. Nu ştiu în ce măsură izbutim să o facem să devină idee forţă. Pentru creşterea noastră intelectuală, pentru devenirea noastră spirituală, este o idee esenţială.”
  • Tudor Arghezi, în poezia “Inscripţie pe amfora LUI” – “Păşiţi încet, cu grijă tăcută, feţii mei,/ Să nu-i călcaţi nici umbra, nici florile de tei,/ Cel mai chemat s-aline, din toţi, şi cel mai teafăr/ Şi-a înmuiat condeiul de-a dreptul în luceafăr”
  • Adrian Păunescu, în poezia ”Dor de Eminescu” (pusă pe note de Alexandru Zărnescu şi devenind, astfel, unul dintre cântecele-emblemă ale Cenaclului Flacăra) – “Într-o lume relativă/ Ce-a făcut şi-a desfăcut/ Eminescu-i remuşcarea/ Dorului de absolut/ Dacă unu şi cu unu/ Nu mai vor să facă doi/ Eminescu este chipul/ Infinitului din noi./ Fără el oricare lucru/ Şi-ar urma cărarea sa/ Fără el chiar steaua noastră/ Dintre stele ar cădea/ Pe pământul vechii Dacii/ Când mai mare, când mai mic/ Dacă n-ar fi Eminescu/ Viaţa nu ne-ar fi nimic./ El Moldovei îi e fiul/ Şi Munteniei nepot/ L-a-nfiat întreg Ardealul/ Eminescu-i peste tot./ Într-o lume relativă/ Mai avem un nume sfânt/ Eminescu-i România/ Tăinuită în cuvânt.”
  • Grigore Vieru, în poezia ”Eminescu” (pusă pe note de Ioan Aldea Teodorovici) – „La zidirea Soarelui, se ştie,/ Cerul a muncit o veşnicie/ Noi, muncind întocmai, ne-am ales cu/ Ne-am ales cu domnul Eminescu./ Domnul cel de pasăre măiastră, Domnul cel de nemurirea noastră – Eminescu.”
  • Eugen Simion, în 2014, la marcarea a 125 de ani de la moartea marelui poet: ”Românii se simt bine cu Eminescu, se întorc la acesta. Ne întoarcem într-o etapă a vieţii noastre citind poezia lui Mihai Eminescu. (…) Cei care se supără pe poporul român, se supără pe Eminescu”

Poetul Mihai Eminescu

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. „Poetul nepereche” a fost şi prozator, dramaturg şi jurnalist. Critica literară postumă l-a catalogat drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Având o bună educaţie filosofică, opera sa poetică a fost influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică – de la Heraclit la Platon, dar şi de marile sisteme de gândire ale romantismului – de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant, precum şi de cele ale lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

Membru activ al societăţii “Junimea”, Eminescu a fost şi unul dintre redactorii renumiţi ai ziarului „Timpul”.

A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar trei ani mai târziu a plecat să studieze la Viena.

Cu toate că a trăit numai 39 de ani, în acest răstimp a lăsat posterităţii o creaţie literară foarte amplă – poezii, proză, dramaturgie -, dar şi publicistică.

Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (care însumează aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902.

Eminescu a murit în 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax