Actualitate
Concedii pe banii angajatorului. O nouă variantă a legii tichetelor de vacanță, dezbătută de Camera Deputaților
Salariaţii ar putea petrece vacanţe în România pe banii angajatorilor. O nouă variantă a legii tichetelor de vacanţă, propusă de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), e dezbătută în Camera Deputaţilor.
Potrivit noii legi, impozitul pe tichete plătit de companie ar urma să fie redus de la 29 la sută la zero, informează Realitatea TV.
Legea tichetelor de vacanţă a fost introdusă în urmă cu patru ani pentru a-i convinge pe români să-şi petreacă vacanţele în ţară.
Din 2010, tichetele nu au mai fost acordate bugetarilor, ceea ce s-a văzut în încasările hotelurilor. Acum, autorităţile încearcă să dea un nou impuls turismului, prin modificarea legii. Una din propuneri prevede eliminarea impozitării tichetelor pentru care, în prezent, angajatorul plăteşte taxe de 29 la sută.
Printre avantajele aduse de lege, dacă aceasta va fi votată: salariaţii vor putea călători în destinaţii turistice în România pe cheltuiala angajatorului. În al doilea rând angajatorii câştigă din aplicarea legii tichetelor de vacanţă pentru că impozitarea sumelor acordate sub formă de tichete de vacanţă este mai mică decât impozitarea sumelor acordate sub formă de primă de vacanţă.
„Orice primă de vacanță care se acordă în sistemul de stat trebuie dată numai sub formă de tichete de vacanță, deoarece banii statului român trebuie să ajute economia românească, a declarat președintele ANAT, Lucia Morariu, într-un interviu acordat Agerpres.
„Solicităm revenirea la scutirea totală de taxe, așa cum a fost în 2009. Este o problemă de principiu, în primul rând. Chiar dacă și acum un angajator dă prime de vacanță de 1.000 de lei, sub formă de tichete, îl costă aproximativ 1.294 lei, deci am taxe și impozite de 294 de lei, taxe și impozite care nu erau în forma legii din 2009. Este nesemnificativă pierderea bugetară dacă se renunță la aceste impozite pe tichetele de vacanță, dar din punct de vedere al percepției este mult mai ușor să convingi angajatorul să acorde tichete de vacanță dacă îi spui că impozitarea este zero”, a precizat şeful ANAT.
Modificările proiectului de lege sunt discutate în comisia de industrie si servicii din Camera Deputatilor. Votul final va fi dat în plenul Camerei.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News