Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICA FLORIILOR: Creştinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim. Află originea acestei sărbători

Publicat

Icoana-Intrarii-Domnului-in-Ierusalim

Cu o săptămână înaintea Paștilor, Biserica Ortodoxă și cea Greco-Catolică, sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim. La români, sărbătoarea a primit denumirea de „Florii”, care provine de la sărbătoarea Floralia, în cinstea zeiței romane a florilor.

Duminică dimineaţă, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia sute de credincioşi s-au adunat să participe la slujbă. În ciuda ploii care pare că nu se va opri curând, oamenii s-au prezentat în număr mare să celebreze Intrarea Domnului în Ierusalim. În rândurile credincioşilor s-a aflat şi viceprimarul Ioan Bogăţan.

VEZI: MESAJE de FLORII 2021: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare

„Mulţi recunosc puterea şi majestatea lui Dumnezeu dar nu-l urmează şi merg pe drumul lor. Cu buzele îl strigă „Osana”, dar cu viaţa lor îl răstignesc a doua oară. Mai sunt 6 zile, timp să ne pregătim pentru Înviere”, a cuvântat ÎPS Irineu, în predica sa în faţa credincioşilor.

Originea sărbătorii

După ce îl învie pe Lazăr, Hristos intră în Ierusalim, capitala provinciei, cunoscând patimile ce vor urma. Iisus intră în Ierusalim înconjurat de ucenici, călare pe un asin, simbolul regalității și al puterii.

Încă de la porțile cetății este întâmpinat cu ramuri de stâlpări, de popor, care îl laudă strigând: „Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!”.

Enervați de zgomotul produs de adunare, dar mai ales de acest entuziasm al mulțimii, fariseii îi cer lui Hristos să-și liniștească ucenicii, dar Acesta le răspunde: „Dacă vor tăcea aceștia, pietrele vor striga!”.

Ce a determinat poporul să aibă această reacție?

De mult timp, evreii așteptau pe Mesia, cel vestit de profeți. În timp însă, datorită condițiilor istorice, sensul lui Mesia s-a dentaturat, încât la vremea Mântuitorului, iudeii așteptau un Mesia politic, un rege care să-i elibereze de stăpânirea romană.

Așa că nu era greu de înțeles de ce L-au așteptat în acest fel pe un Om de a cărui minuni auziseră toți. De altfel, evreii au mai încercat în timpul propovăduirii să-L oblige pe Hristos să devină rege.

Din păcate, niciunul dintre cei prezenți la intrarea Domnului în Ierusalim, nu și-a dat seama că Hristos nu este viitorul rege al Israelului, ci chiar Regele cerului și al pământului. Așa se explică oarecum și trecerea poporului evreu de la primirea triumfală în Ierusalim, la cuvintele: „Răstignește-L, răstignește-L!”.

„Pe scaun, în cer, și pe mânz, pe pământ, fiind purtat, Hristoase Dumnezeule, laudă de la îngeri ai primit și cântare de la pruncii cei ce strigau Ție: Binecuvântat ești, Cel ce vii să chemi pe Adam!” – condacul sărbătorii.

În ziua de Florii, preoții binecuvintează ramuri de salcie care apoi sunt împărțite credincioșilor, ca o actualizare a întâmpinării Domnului de către poporul evreu cu ramuri de finic.

VEZI:  MESAJE de FLORII 2021: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax