Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În luna februarie se va decide modul de retragere a titlului de doctor. Precizări de la Ministrul Educației

Publicat

lucrare licenta teza doctorat Ministerul Educației precizează într-un comunicat că modalitatea de retragere a titlului de doctor și a calității de conducător de doctorat și/ sau a atestatului de abilitare vor fi reglementate printr-o ordonanță de urgență de modificare a Legii Educației Naționale, care va fi supusă aprobării Guvernului la începutul lunii februarie.

„Odată cu modificarea atribuțiilor acestor consilii (CNE și CNATDCU), după finalizarea raportului din partea comisiei consultative pentru clarificarea cadrului instituțional și normativ privind controlul calității tezelor de doctorat și aspectele de etică a cercetării științifice, vor fi promovate, la începutul lunii februarie, modificările legislative necesare. Atribuțiile CNATDCU, precum și modalitatea de selecție a membrilor săi vor fi, de asemenea, stipulate în modificările legislative”, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, în ședința de Guvern de marți, 19 ianuarie, se va supune aprobării proiectul de ordonanță de Guvern de modificare a Legii 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare.

Astfel, textul normativ propus abrogă art. 42 (3) din Legea 206, care stabilea statutul de excepție al demnitarilor, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate și sancționate de comisiile de etică de la nivelul universităților. Acestea erau anterior rezervate doar analizei Consiliului Național de Etică.

În ceea ce privește Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Ministerul Educației precizează că ordinul de ministru nr. 3019/11.01.2016 vizează modificări punctuale privind componența unor comisii de specialitate CNATDCU, nefiind numite altele noi.

„Astfel, au fost înlocuiți din motive obiective (exemplu: deces, pensionare, demisie) unii membri și a fost publicată componența actualizată a comisiilor, care conține atât vechii membri cu mandate în derulare, cât și noi membri. Acest ordin de ministru nu reprezintă o revalidare a mandatelor celorlalți membri CNATCDU, ci operează punctual asupra componenței unor comisii de specialitate”, precizează MENCȘ.

Potrivit aceleiași surse, modificările au vizat următoarele comisii: fizică, ingineria resurselor vegetale și animale, biologie și biochimie, științe economice și administrarea afacerilor, psihologie și științe comportamentale, istorie și studii culturale și artele spectacolului.

„Schimbările au fost făcute la solicitarea CNATDCU, în urma întâlnirii Consiliului general din 4 decembrie 2015, și au urmărit menținerea funcționării într-un ritm normal, ținând cont de dinamica întâlnirilor acestor comisii în raport cu volumul de muncă (analiza lucrărilor doctorale sau a abilitărilor)”, se mai arată în comunicatul de presă.

MENCȘ menționează că toate demersurile instituției în ceea ce privește mediul academic și cercetarea științifică vizează asigurarea unui cadru normativ care să „recredibilizeze” funcționarea sistemului de învățământ superior din România, îndeosebi la nivelul studiilor universitare de doctorat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax