Connect with us
Publicitate

Actualitate

În weekend: Sfințirea noii biserici a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia și inaugurarea centrului cultural-misionar

Publicat

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia organizează, sâmbătă și duminică, evenimentele de sfințire a noii bisericii a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” și inaugurare a Centrului cultural-misionar din incinta acestui așezământ monahal.

În această biserică se află icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos și racla cu o bucată din cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare.

Programul manifestărilor va debuta sâmbătă, 17 iulie, începând cu ora 18.30, cu oficierea slujbei de binecuvântare și inaugurarea Centrului cultural-misionar, edificat pe latura de nord a complexului monastic.

Duminică, 18 iulie, începând cu ora 8.30, se oficiază slujba de târnosire a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Mina”, urmată de Dumnezeiasca Liturghie în sobor arhieresc, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Noua biserică de poartă hramul Sfântului ”Mare Mucenic Mina”, a fost ridicată între anii 2015-2021, ctitor fiind Mihai Oancea.

Construită în stilul arhitectural al bisericilor românești, cu accente arhitecturale de inspirație brâncovenească și neo-românească, noul locaș de închinare domină, prin așezarea sa centrală, întregul ansamblu monahal. Împodobită cu haina picturii, realizată în frescă de către pictorii Alexandru Crișan și Eduard Kara, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare cultului divin. În această biserică se află icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, adusă de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos și racla cu o bucată din cinstitele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare.

Centrul cultural-misionar de la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” cuprinde Biblioteca și Muzeul etnografic și religios. Spațiul noii biblioteci este amenajat într-o încăpere generoasă, unde sunt aranjate rafturile de carte – tip vitrină, minuțios lucrate în lemn masiv, cu cele peste 6.000 de volume împărțite tematic în opt mari domenii, având 37 de subdomenii de specialitate.

Lângă această sală se găsește și o încăpere specială unde este amenajat depozitul de carte veche. Cititorii au posibilitatea de a accesa baza de date digitalizată sau de a consulta diferite lucrări în primitoarea sală de lectură care se prelungește cu un spațiu special amenajat pentru servirea unei cești de ceai sau de cafea sau pentru o mică degustare, în ambianța agreabilă a universului livresc.

Spațiul expozițional al Muzeului religios și etnografic este împărțit în trei săli cu trecere dintr-una în alta. Această distribuție spațială propune un traseu muzeal care debutează cu prezentarea diferitelor piese etnografice autentice de pe raza Eparhiei noastre, din diferite zone ale județelor Alba și Mureș (Țara Moților, Țara Secașelor, Valea Sebeșului, Ținutul Târnavelor, Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului Superior, Valea Gurghiului etc.), cu uneltele utilizate în cultivarea pământului, continuând apoi cu prezentarea universului spiritual din trecutul nostru care este legat factologic de cărțile religioase și icoanele pictate de către diferiți iconari iscusiți. Aici vor putea fi văzute și icoane și cărți bisericești vechi, precum și exponate legate de viața Eparhiei de Alba Iulia.

Duminică, 18 iulie, sunt așteptați mulți credincioși din Alba Iulia și din întreaga Eparhie pentru a lua parte la această mare sărbătoare duhovnicească.

Organizatorii evenimentului, reprezentanții Arhiepiscopiei Alba Iuliei, s-au asigurat de respectarea măsurilor sanitare și de protecție pentru pelerinii care vor participa la slujba de sfințire. Dumnezeiasca Liturghie va fi oficiată în fața noului locaș de închinare din mijlocul generoasei curți a Mănăstirii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate