Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Pomişori şi jardiniere: Alba Iulia va avea un parc pe două trasee din Şanţurile Cetăţii

Publicat

foto:cetatealbaiulia.ro

Alba Iulia va avea un parc, în adevăratul sens al cuvântului, în Şanţurile Cetăţii, după cum susţin reprezentanţii „Grup Corint”, într-un comunicat de presă. Două trasee turistice aparţinând Cetăţii Alba Carolina vor fi deschise publicului începând cu data de 9 aprilie a.c., ocazie cu care locuitorii din Alba Iulia şi cei care iubesc cu adevărat zonele verzi vor putea să vadă pe viu un „spectacol peisagistic”, din care nu lipsesc arbori (mesteacăn, două varietăţi de platan, salcâm umbros, bradul argintiu, molidul argintiu, trei specii de pin etc.), arbuşti (magnolia, diverşi ienuperi) şi peste 80 de specii de flori.

Din acest punct de vedere, noul parc se va prezenta practic sub forma unei grădini dendrologice, viu colorate, cu specii de plante de umbră şi de soare care să pigmenteze conceptul arhitectural istoric al Cetăţii, punând astfel în valoare zidurile Cetăţii Alba Carolina.

Potrivit reprezentanţilor firmei „Grup Corint”, care administrează spaţiul Cetăţii medievale, oraşul Alba Iulia are în prezent aproximativ 520.000 mp de spaţiu verde, împărţit pe diverse zone şi subzone din jurul aşezărilor de locuinţe urbane. Aceştia spun că, după cum este cunoscut între specialişti, pentru ca o zonă verde să poată fi încadrată ca parc, suprafaţa totală a ei trebuie să fie de cel puţin 10.000 de metri pătraţi. Din păcate, în municipiul Alba Iulia, nici un spaţiu verde însemnat nu s-a încadrat până acum în rigorile legii.

În acest sens, reprezentanţii firmei „Grup Corint” spun că lucrurile se vor schimba odată cu inaugurarea în Alba Iulia a  parcului amenajat în interiorul cetăţii medievale. Dimensiunile acestui nou parc sunt impresionante, fiind cel mai mare spaţiu verde din Alba Iulia.

Suprafaţa totală a Traseelor Sudic şi Estic din cadrul Şanţurilor Cetăţii este de 42.854 mp, iar dintre aceştia nu mai puţin de 23.345 mp sunt de fapt zonă verde. Aceasta înseamnă că 54,5% din suprafaţa totală a celor două trasee reprezintă de fapt zona verde, alcătuind astfel cel mai mare parc din Alba Iulia şi unic în felul său în România. Zona verde, pe Traseul Estic reprezintă nu mai puţin de 65,7% din suprafaţa totală, respectiv 5.764 mp din suprafaţa totală de 8.762 mp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

26 Comentarii

26 Comentarii

  1. HH

    marți, 05.04.2011 at 20:47

    SI PANA ACUM SANTURILE CETATII ERAU VERZI, MULT MAI VERZI PENTRU CA NU ERAU PAVATE, ASA CA DIN PUNCTUL ACESTA DE VEDERE MUCLES ! PE DE ALTA PARTE DACA PRIVIM FOTOGRAFIA VEDEM UN DECOR ARTIFICIAL JUMATATE PAVAT, NISTE BANCI FARA SPATAR PE CARE NU TE POTI RELAXA , UN GAZON SI NISTE COPACI PE CARE II VOM PUTEA NUMI ASA PESTE 10-15 ANI.

    • agatha

      vineri, 08.04.2011 at 08:11

      CUM PUTETI FI ASA ORBI?????
      NI SE CER BANI SA VEDEM CETATEA FACUTA DE STRAMOSII NOSTRII!!!!!
      SI VINE UNUL CA HAVA SA PUNA TAXE!!!!!!
      CU CE DREPT???????
      CE A FACUT EL????????
      BANII SUNT DIN FONDURI EUROPENE!!!
      NU A CHELTUIT DIN BUGETUL ORASULUI ABSOLUT NIMIC.
      PANA SA VINA BANII DE LA U.E NU A MISCAT CEVA IN ORASUL ASTA IN AFARA DE CITEVA PAVAJE PE ICI PE COLO..
      A ….SA NU UIT SI A ANGAJAT NEAMURILE IN PRIMARIE SI PRIN PUNCTELE ,,FIERBINTI,, ALE ORASULUI…ASTA E MERITUL LUI DE CAND A VENIT LA PRIMARIA ALBA IULIA !!!

    • Lili

      vineri, 08.04.2011 at 12:17

      Eu una ma bucur nespus ca bancile nu au spatar!!! Poate asa invata si tinerii nostri cum se sta pe o banca!!!

      PS: (sa treceti intr-o zi prin fata Liceului Economic! Sa-i vedeti cu fundul pe spatar si cu picioarele pe banca! Halal educatie si 7 ani de-acasa!!! Nu mai vorbesc de chistoace si pahare de unica folosinta si de cosurile de gunoi devastate…)

  2. ank

    marți, 05.04.2011 at 21:21

    albaiulienii vor avea un parc pe doua trasee din santurile cetatii, pt care vor plati o taxa ca sa aiba acces la el. cred ca asa trebuia scris in articol. incearca sa distraga atentia de la parcul custozza.

    • mosotti

      vineri, 08.04.2011 at 12:45

      Muhahahaha. Pensionarii sa mai deschide geamul la camere ca pute locul sub ei, nu sa ocupe bancile din parc si sa se plimbe cu rata moka toata ziua.

  3. yoy

    marți, 05.04.2011 at 22:36

    eu sunt mandru ca sunt albaiulian si sunt de acord sa platesc taxa sa vizitez Santurile, sunt multi care vor plati 2-5 lei sa aiba liniste si sa stea la umbra si sa se plimbe linistiti
    Altii dau 10-20 de lei sa vada parcuri si gradini din alte orase…
    aici nu , ca tb sa fim noi contra

    • ank

      miercuri, 06.04.2011 at 07:34

      gandeste-te ca nu sunt toti care sa-si permita sa dea 2-5 lei ca sa iasa putin la aer curat. batranii si asa cu pensiile mici, crezi ca-si vor permite? somarii care nu au unde sa se angajeze pt ca nu sunt locuri de munca doarece totul se axeaza pe refacerea cetatii?
      da, se creeaza locuri de munca: temporare pe durata refacerii si cateva de paznici dinaia. si famiile cu copii cce fac? unde isi duc mamele copii daca stau in cetate? pe dale?

    • HH

      miercuri, 06.04.2011 at 09:15

      Nu stiu de ce esti mandru ca esti albaiulian, ce merit ai tu pentru acest fapt ? La felul simplist in care gandesti, eu nu sunt mandru ca suntem concitadini.

  4. Lili

    miercuri, 06.04.2011 at 00:00

    @yoy Sa te vad eu platind 2-5 lei de doua sau trei ori pe saptamana! Daca esti turist platesti o data, atunci cand vizitezi! Daca locuiesti aici e alta poveste!

  5. Lili

    miercuri, 06.04.2011 at 00:02

    De ce nu pot eu sa arat la intrare buletinul din care reiese ca am domiciliu in acest oras si sa pot intra gratuit?
    Sa plateasca taxa de intrare turistii!

    • admin

      vineri, 08.04.2011 at 11:33

      Din cite stim nu va fi nici o taxa pentru traversarea Cetatii pe porti. Va fi doar o taxa de intrare la Traseul celor 3 fortificatii si taxa respectiva include vizitarea unor obiective din interiorul traseului. Amestecul de termeni Cetate cu Traseul celor trei fortificatii a creat isteria asta si am solicitat o explicatie clara de la Grup Corint care spun ca asteapta ca aceste precizari sa le faca Primaria. Asteptam precizarile si noi pentru a ca nu ne putem lua dupa povesti spuse la coltul strazii sau dupa ambiguitatile spuse in Consiliul local unde unii intelegeau ca taxa este in Cetate iar altii la Traseu, ci dupa niste precizari din surse oficiale.

      • Lili

        vineri, 08.04.2011 at 12:07

        Nu faceam referire la traversarea Cetatii pe porti, iar despre Traseul Fortificatiilor stiu ca exista deja taxa, ma interesa partea de santuri care deocamdata sunt gratuite… Asa vor fi si in viitor? Acolo e loc frumos de plimbare mai ales cu copiii. Ar fi pacat sa nu ne mai putem plimba prin santuri…

  6. ala bala portocala

    miercuri, 06.04.2011 at 08:07

    taxa de intrare se plateste deoarece un sfert de cetate a fost inchiriata pe 45 de ani la firma Corint.Taxa care se plateste ajunge la ei si nu la primarie.Din moment ce primaria a renuntat la folosirea acestei parti din cetate pentru 45 de ani nimeni nu poate intra acolo fara acceptul firmei Corint.Daca vrea sa va ia taxa, o va lua ! Ca la sfirsitul scolii :”LA REVEDERE IN 2055″:)

    • agatha

      vineri, 08.04.2011 at 08:13

      deci nu s a dezmintit nici hava …
      a vandut si asta tot…

  7. HH

    miercuri, 06.04.2011 at 09:19

    Facem parc ( peste 20 de ani il vom putea numi asa ) in santuri, dar taiem copacii maturi din restul cetatii si dam liber accesului auto in interiorul cetatii. Ce am castigat ?!

    • alexandru

      miercuri, 06.04.2011 at 09:55

      am castigat bani.proiectul a fost executat de prieteni. sau chiar crezi ca ii pasa cuiva de cetate…e o mina de aur pentru ei pt ca au putut accesa fonduri europene pe lucrari absurde.dupa terminarea proiectului zona cetate nu va mai avea parcuri.. dispare si parcul din fata catedralei….asa ca toata lumea in santuri. inevitabil vom bea un suc la teresa corint, vom plati o taxa de acces ( fie si ocazional)corint s-a pozitionat trategic.. cand ei au concesionat cetatea doar hava si sabau stiau ca acolo se va investi bani europeni si vor diparea balariile.daca stiau si altii alta situatie era la concesiune.acum pozeaza toti in salvatorii turismului romanesc, desi nu a vzut nimeni nici un turist strain pe acolo.am distrus arborii adevarati si i-am inlocuit cu jardiniere… care vor fi intretinute tot de personalul corint. e o afacere pe termen lung acolo.

  8. ala bala portocala

    miercuri, 06.04.2011 at 12:46

    noi nu am cistigat nimic.A cistigat Corint.bani multi. Singura noastra mangiiere este ca for fi jumuliti si ei la anu’….in campanie electorala…ca nu au primit contractele degeaba

  9. cipikao

    joi, 07.04.2011 at 18:47

    e absurd sa platim ca locuitori ai orasului intr-un loc unde ar trebui sa mergi sa te relaxezi,mai ales ca vei merge mai mult de o persoana si asta inseamna ceva in buget luand in calcul si o eventuala servire la terasa.Cam scumpa relaxarea in orasul in care de altfel esti gazda si platesti taxe si impozite.Dar intr-o tara in care claca lui Basescu , din care face parte si Hava,face legea si incalca orice moralitate si bun simt, nu te maimira nimic.Sa nu mai vorbim de faptul ca firma elis condusa de alesul nostru local ar pune pavaje si pe cel mai mic locusor verde.Halal parcuri…….

  10. homer

    vineri, 08.04.2011 at 17:19

    teoretic putem fi pusi sa platim taxe, deoarece poarta a III-a a cetatii este data in folosinta exclusiva, pentru 45 de ani, firmei Corint.legal, aceasta are dreptul sa ceara o taxa la intrarea pe poarta a III-a

    • wtf

      sâmbătă, 09.04.2011 at 22:12

      bun…facem ca oltenii(fara suparare)decat sa sarim gardul mai bine il ocolim…

  11. Crisenelu

    sâmbătă, 09.04.2011 at 20:57

    Despre ce taxa vorbiti? Eu am fost astazi acolo si a fost gratis. Traseul celor 3 fortificatii e alta poveste si acolo se plateste dar despre santuri toti spun ca va fi gratuita intrarea. Nu vom reusi nimic in tara asta cu mentalitatea asta. Majoritatea celor care comenteaza aici au deja calul furat desi nu l-a luat nimeni si oricum nu era calul lor. Daca cineva are impresia ca undeva in lumea asta monumentele si se intretin fara bani si firmele care se ocupa de intretinerea lor fac asta pro bono atunci mai trebuie sa se nasca o data si recomandarea mea: nu pe planeta asta!
    In rest eu cred ca e un lucru bun care poate spori valoarea orasului, problema e cu oamenii…..

  12. axelica

    duminică, 10.04.2011 at 10:46

    de ce nu se intra gratis la muzeu? vreau sa nu mai fie taxa la muzeu ca is albaiulian!!!

    • dani

      luni, 11.04.2011 at 09:12

      Foarte adevarat !!! Gratis oriunde, doar muncesc altii pt. noi!

  13. celestin

    duminică, 10.04.2011 at 14:49

    desi un muzeu nu traieste exclusiv din banii de pe bilete, totusi, si acestea constituie surse de venit. Asta ar fi partea oficiala. Al doilea spect: expozitiile pe care le vizionam sunt facute de specialisti, iar munca lor trebuie (ras)platita.

  14. Neutru

    marți, 12.04.2011 at 13:55

    Daca ar fi sa privesti realist lucrurile, o taxa ar trebui, pentru curatenie si alte cheltuieli de intretinere! Asa ca, 1 leu taxa de plimbare, mi se pare un pret rezonabil pentru adulti, iar pentru studenti si batrani 50 de bani. Copiii sub 10 ani – gratis, iar pentru unele minoritati INTRAREA INTERZISA!

  15. cetatea verde

    miercuri, 20.04.2011 at 09:07

    pe latura de nord a avut loc un MASACRU ECOLOGIC, numai cei care au fost acolo inainte pot sa isi dea seama! peste 25 de plopi taiati, pini, brazi, salcii, soci, tufe cu floricele superbe…totul a fost RAS! Cetatea nu e un parc, cel putin nu in zona santurilor! sper sa scape de amenajarile astea macar partea de sus a cetatii, pe ziduri, acolo e adevarata gradina!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax