Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Încă NU puteți scoate bani de pe card din magazine. Legea „cash back” nu a fost încă publicată

Publicat

casa marcat magazin Clienţii vor putea să ceară avansuri de numerar de la anumiţi comercianţi care folosesc terminale de plată (POS), potrivit unui proiect de act normativ adoptat în 10 mai de către deputaţi. Practic, aceste tranzacţii vor fi considerate retrageri de numerar de la bancomat, însă sumele acordate vor fi limitate la cel mult 200 de lei.

Pentru a se putea aplica, legea care prevede această posibilitate trebuie promulgată de președintele României și apoi publicată în Monitorul Oficial, proceduri care nu au fost finalizate, deşi actul normativ ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 20 mai.

Citește și Magazinele cu POS-uri, obligate să elibereze numerar la cerere. De când vom putea scoate bani de pe card de la casele de marcat

Posibilitatea acordării avansului de numerar, de către comercianţii cu terminale de plată care pun la dispoziţie acest serviciu, este inclusă într-un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată. Acesta a fost adoptat marți, 10 mai de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Deşi în document scrie că trebuia să se aplice de vineri, 20 mai, acesta nici măcar n-a fost semnat de şeful statului, astfel că de publicarea în Monitor şi intrarea în vigoare nu se poate discuta momentan.

Conform legii, firmele care desfăşoară comerţ cu amănuntul şi care au acceptat să acorde avansuri de numerar vor fi obligate să furnizeze clienţilor acest serviciu. „Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauză privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar sunt obligate să acorde avansuri potrivit legii, pe toată perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afişa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum şi informaţii privind costurile serviciului”, prevede proiectul de lege.

Tranzacţiile vor fi considerate retrageri de numerar de la bancomat, pentru care se va percepe un comision de maximum 1% din valoarea avansului de numerar, iar suma va fi limitată la cel mult 200 de lei. Dacă numerarul aflat la dispoziţie nu va acoperi suma cerută de client, comerciantul va oferi suma disponibilă pentru astfel de operaţiuni.

Modificările prevăzute de proiectul de lege, au explicat iniţiatorii acestuia, au fost gândite pentru a veni în ajutorul persoanelor din localităţile mici, în care băncile refuză să amplaseze bancomate. Totodată, iniţiatorii au precizat că acest serviciu va scuti utilizatorii de carduri bancare de drumuri suplimentare la bancomate, atunci când aceştia au nevoie de numerar.

În altă ordine de idei, instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată, vor fi obligate să accepte şi plăţi cu cardul bancar. În prezent, această variantă este opţională.

Proiectul de lege a fost transmis preşedintelui ţării, pentru a-şi continua traseul legislativ, însă acesta n-a fost promulgat prin decret prezidenţial până acum, astfel că nu poate fi publicat în Monitor şi nu se poate aplica.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax