Connect with us

Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025: cererile de înscriere se completează până în 6 mai. Detalii pentru părinți

Publicat

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025: cererile de înscriere se completează în perioada 31 martie – 6 mai. Acestea pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului sau online.

În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv. De asemenea, poti fi înscriși și copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar (eliberată de CJRAE).

Inspectoratul Școlar Județean Alba a publicat numărul de locuri și circumscripțiile școlare. Sunt disponibile 2729 de locuri în 151 de clase.

Vezi AB_Circumscriptii-scolare-2025

Vezi Nr.-clase-si-locuri-2025_2026

Părintele poate opta:

  • pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere
  • pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.

Vezi și Înscrierea la clasa pregătitoare 2025: GHID cu răspunsuri de la Ministerul Educației pentru părinți

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Actele necesare pentru înscriere

  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului.
  • Copie şi original – certificat de naştere copil.
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

În perioada 31 martie – 6 mai 2025, părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor. De asemenea, în aceeași perioadă, vor fi depuse/transmise cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv declarația pe propria răspundere și documentele necesare în copie simplă.

AICI, înscrierea online.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Afișarea listei cu elevii înscriși și locurile libere

  • 12 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere
  • 12 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

CERERE-TIP_Etapa-a-II-a_2025

  • 3 septembrie: afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor cu elevii distribuiți în fiecare clasă pregătitoare.

Înscrieri la clasa pregătitoare 2025. Criteriile de departajare

I. Criterii generale:

  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului
  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

II. Criterii specifice:

Sunt utilizate după aplicarea criteriilor generale şi numai dacă acestea nu asigură departajarea între copii, cu excepţia situaţiilor prevăzute de metodologie.

Sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinţi/tutori legali şi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale, indiferent de condiţia socială, financiară, indiferent de naţionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement