Connect with us
Publicitate

Actualitate

Instituţia Prefectului a început verificarea curăţeniei pe cursurile de apă din judeţ. Scopul principal este prevenirea inundațiilor

Publicat

La începutul lunii martie, în baza ordinului emis de către prefectul Gheorghe Feneşer, a fost demarată acţiunea de verificare a modului în care sunt salubrizate cursurile de apă şi a felului în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi. Scopul major al acţiunii de control al autorităţilor este acela de a preveni pe cât posibil inundaţiile, cauzate de obturarea şanţurilor şi a rigolelor din localităţi şi de blocajele produse pe cursurile de apă, din cauza depozitelor necontrolate de deşeuri.

Comisia care efectuează verificările dispuse de prefectul judeţului Alba este formată din funcţionari ai Instituţiei Prefectului, din reprezentanţii Comisariatului Judeţean Alba al Gărzii Naţionale de Mediu, cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, dar şi ai ISU Alba.

De precizat faptul că printr-o notificare transmisă tuturor primăriilor, în data de 5 martie 2013, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba le-a reamintit autorităţilor locale că au obligaţia, potrivit legii, de a desfiinţa depozitele necontrolate de deşeuri din albiile şi de pe malurile cursurilor de apă. Totodată, printre altele, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să ia măsuri pentru interzicerea lucrărilor de barare sau traversare a cursurilor de apă care pot constitui obstacole în curgerea naturală a apelor, dar şi pentru interzicerea depozitării în albii sau pe cursurile de apă a materialelor de orice fel. Nu în ultimul rând, conform legislaţiei în vigoare, proprietarii/administratorii de poduri au obligaţia să asigure secţiunea optimă de scurgere a apelor.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt cele care trebuie să asigure salubrizarea şi igienizarea cursurilor de apă, ale malurilor şi ale cursurilor de apă, precum şi asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor. Prin controlul dispus de către prefectul judeţului Alba, prin Ordinul nr. 112/2013, se verifică modul în care sunt îndeplinite aceste obligaţii şi, iniţial, se solicită remedierea deficienţelor, acolo unde este cazul. Dacă, la o nouă verificare, se constată că nu au fost luate măsurile care se impun, se va trece la sancţionarea celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile.

„Având experienţa anilor trecuţi, am demarat acest control, deosebit de important inclusiv în prevenirea inundaţiilor, cu trei săptămâni înainte ca Guvernul României să ne solicite să efectuăm acţiunile de verificare a modului în care cursurile de apă, rigolele şi şanţurile din localităţi au fost curăţate de către consiliile locale, respectiv primari, aşa cum prevede legea. Intenţia noastră nu este să recurgem la amenzi, care sunt foarte mari de altfel, pentru că bugetele locale sunt destul de împovărate şi fără ele. Vrem însă să ne asigurăm că toate deficienţele se remediază şi că se iau toate măsurile necesare pentru curăţarea văilor şi a pâraielor, în aşa fel încât să nu avem surprize neplăcute şi să ne trezim cu inundaţii, în caz de precipitaţii mai abundente. Până acum, cu excepţia câtorva localităţi, nu au fost identificate probleme deosebite. Sper ca, până la sfârşitul lunii aprilie, când se finalizează controlul nostru, toate problemele să fie rezolvate. Am încredere, şi din acest punct de vedere, în simţul de responsabilitate de care dau dovadă primarii din judeţ, mai ales că unii dintre ei au fost grav afectaţi de inundaţiile anilor anteriori”, a declarat Gheorghe Feneşer, prefectul judeţului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate