Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Instituțiile publice vor fi obligate să dețină stații de încărcare pentru vehiculele electrice. PROIECT, la Senat

Publicat

masina electrica

Un proiect legislativ inițiat la Senat completează Codul rutier în privința vehiculelor electrice, pentru care nu s-au înființat destule stații de reîncărcare, astfel că această măsură va deveni obligatorie pentru toate autoritățile statului, locale și centrale.

Propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat în data de 2 martie. Documentul prevede obligația următoarelor categorii de autorități și instituții publice de a contribui la dezvoltarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic:

  • Parlamentul României;
  • Administraţia Prezidenţială;
  • Guvernul;
  • autorităţile aflate sub control parlamentar, cu excepţia celor din domeniul siguranţei naţionale;
  • ministerele şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi serviciile publice descentralizate ale acestora, cu excepţia celor din domeniul apărării şi ordinii publice;
  • instituţiile prefectului;
  • consiliile locale, cu excepţia celor din comune;
  • consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Potrivit proiectului de lege, fiecare dintre autorităţile şi instituţiile publice va avea următoarele obligaţii:

  • să amplaseze minimum o staţie de reîncărcare a vehiculelor electrice şi electrice hibrid pulg-in;
  • să asigure un minim de locuri de parcare, cel puţin egal cu numărul staţiilor de reîncărcare, destinate exclusiv încărcării vehiculelor electrice şi electrice hibrid plug-in şi marcate corespunzător;
  • să asigure accesul publicului la staţiile de reîncărcare în mod nediscriminatoriu
  • să asigure funcţionarea non-stop a staţiilor de reîncărcare;
  • să asigure utilizarea gratuită a staţiilor de reîncărcare.

„Cerinţele de bază pentru o staţie de reîncărcare privind numărul de puncte de reîncărcare, puterea de încărcare, viteza de încărcare, tipurile de prize sau conectori, tipurile de contoare, tipurile de panouri de informare, dimensiunile, rezistenţa, cerinţele privind accesibilitatea, aplicaţiile informatice şi alte cerinţe de proiectare şi instalare se stabilesc prin ordin comun al ministrului afacerilor interne, al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri şi al ministrului mediului, apelor şi pădurilor”, se mai precizează în document.

Propunerea legislativă prevede și sancțiuni pentru instituțiile care nu vor respecte măsurile adoptate. „Neîndeplinirea acestei obligaţii de către autorităţile şi instituţiile publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni, la doi ani de la data publicării legii (de la 21 la 100 puncte-amendă)”, se precizează în document.

Proiectul legislativ prevede ca în termen de un an de la data publicării modificărilor, statul să dezvolte această infrastructură peste tot în țară.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax