Eveniment
Întâlnire „de taină” între ONG-uri şi prefectul Gheorghe Feneşer, pe tema poluării de la Sebeş. ÎNTREBĂRILE din chestionarul realizat de INSP
Ancheta sociologică desfăşurată de DSP Alba, în colaborare cu Primăria Sebeş, pe tema poluării din oraş, situaţia autorizărilor de mediu pentru Kronspan şi Kronochem, cazurile de cancer, dar şi nemulţumirile exprimate de societatea civilă au fost discutate, vineri, în cadrul unei întâlniri confidenţiale între prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer şi un ONG-uri. În contextul în care decizia de a cere opinia locuitorilor din Sebeş prin intermediul unor chestionare, asupra calității factorilor de mediu și starea de sănătate, a fost criticată, Alba24 a solicitat de la DSP Alba şi a primit detalii privind acest studiu. Dacă ONG-urile susţin că soluţiile de până acum nu sunt suficiente şi vor organiza în continuare proteste, mai jos puteţi vedea care sunt întrebările adresate locuitorilor.
Referitor la întâlnirea confidenţială de vineri, Asociaţia „Prima Natura” a transmis, luni, un comunicat de presă, în care dezvăluie ce s-a discutat şi anunţă proteste la Sebeş şi Alba Iulia.
„Vineri, 5 februarie 2016, la ora 9.00, a avut loc la Prefectura Alba Iulia o întâlnire între organizațiile neguvernamentale de mediu și prefectul de Alba pe tema poluării din Sebeș și a Studiului de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj la cererea SC Kronospan Sebeș SA. Deși rugămintea prefectului Gheorghe Feneșer a fost aceea ca întâlnirea să rămână una cât mai confidențială, considerăm necesară informarea tuturor celor interesați de stadiul și implicarea noastră în lupta împotriva poluării, cu atât mai mult cu cât încă de la începutul campaniei Opriți Poluarea în Sebeș am cerut că orice întâlnire a noastră cu autoritățile să fie publică și transparentă.
Așadar, în urma unor observații pertinente depuse anul trecut în ce privește Studiul de impact asupra stării de sănătate a populației din municipiul Sebeș asociată obiectivului Instalație pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 tone/an exprimat în 100% aparținând SC Kronochem Sebeș SRL, realizat de CRSP Cluj în aprilie 2015, prefectul a constatat și el o serie de neconcordanțe care ar necesita efectuarea unui nou studiu făcut de această dată de Primăria Sebeș și poate chiar cu un institut extern. Reamintim faptul că Primăria Sebeș, din ceea ce se dorea inițial a fi un amplu Studiu de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Sebeș, a făcut împreună cu același CRSP, doar o anchetă socială foarte prost organizată și concepută, bazată pe niște chestionare complicate și cu rezultate a căror corectitudine va fi foarte ușor pusă sub semnul întrebării.
În cadrul întâlnirii, s-a discutat și desprea ultima actualizare a Autorizației Integrate de Mediu făcută de Agenția de Protecție a Mediului Alba, în urma unui proces intentat și din păcate câștigat în primă instanță de SC Kronospan Sebeș SA, aceasta nefiind însă definitivă, procesul continuând cu recurs făcut de Ministerul Mediului. Mai mult, domnul președinte al Agenției Naționale de Protecția Mediului, prezent la Sebeș în noiembrie 2015, ne-a înmânat o hârtie prin care SC Kronospan Sebeș SA ar fi declarat că renunță la procesele intentate Ministerului Mediului și Agenției de Protecție a Mediului Alba, ori acest lucru nu s-a întâmplat, procesele derulându-se în continuare. Avem parte deci de o mare și gravă minciună servită public celor care se opun poluării.
Domnul prefect a decis pe loc să fie organizată o întâlnire la Sebeș cu toți parlamentarii de Alba, pentru sâmbătă, 13 februarie 2016, ora 10.00. Și de la aceștia s-a așteptat până acum o implicare mai serioasă decât simple interpelări rămase doar cu răspunsuri seci și fără măsuri concrete.
S-a mai discutat și despre dotarea APM Alba cu o stație de monitorizare mobilă, promisă de prefectul județului Alba, promisiune care venea la pachet cu cerința subtilă de a opri protestele în Sebeș la începutul anului 2015, dar se pare că nici Instituția Prefectului și nici Agenția Națională de Protecția Mediului, n-au considerat asta o prioritate, președintele ANPM declarând în conferința de presă de la Sibiu că abia cu puțin timp în urmă a fost publicată pe SEAP achiziția acelei stații mobile. Sătui deci de minciuni politicianiste și incompența autorităților, avem certitudinea că acea stație mobilă nu va ajunge prea curând la Sebeș.
Mai mult, într-un răspuns dat vineri de APM Alba unui cetățean din Sebeș, se menționează că ”s-a constatat că analizorul de ozon a funcționat în perioada iulie-septembrie 2015 în afara parametrilor nominali, furnizând unității centrale din cadrul APM Alba date distorsionate. Drept urmare, analizorul de ozon a fost oprit și trimis la unitatea de service a prestatorului de servicii. În prezent acesta este în proces de recalibrare și etalonare conform cu standardul primar de ozon”. Așadar, de fiecare dată când aparatura oficială confirmă depășiri în ce privește poluarea resimțită masiv la nivel olfactiv și vizual, APM Alba ori invalidează datele și refac rapoartele, ori concluzionează că anumite analizoare trebuie recalibrate. Este inadmisibilă o astfel de bătaie de joc la adresa cetățenilor care fac numeroase reclamații că în Sebeș sunt zile când nu se poate respira din cauza emisiilor masive de pe platforma industrială. Din informațiile găsite de noi, aparatura respectivă este certificată și are un program clar stabilit conform standardelor ISO pentru verificări, calibrările automate fiind făcute la intervale de ore sau zile după cum sunt programate, iar sistemele de alarmare spun când apare o eroare și ce eroare este. Datele rămân în memoria echipamentului: câte calibrări s-au facut, câte alarme au fost transmise, etc, asta conform standardului ISO în vigoare pentru monitorizarea ozonului. Așadar, daca se respecta procedura era imposibil să apară erori, aparatul făcând măsuratori cu erori maxime de 1%.
Concluzia noastră și a multor cetățeni este că autoritățile locale, județene și naționale au demonstrat încă odată că sunt incapabile să gestioneze situația de la Sebeș, fapt pentru care am transmis doamnei ministru Cristiana Palmer-Pașca invitația oficială la o întâlnire cu societatea civilă din Sebeș în care să fie informată și de către grupurile civice și ong-urile de mediu, nu doar de către lobby-iștii companiei strecurați probabil strategic în ministerul pe care-l conduce.
În concluzie, pentru faptul că după aproape 10 ani de când la Sebeș oamenii simpli luptă împotriva poluării, APM si GM Alba nu sunt dotate nici acum cu aparatură pentru a face monitorizări independente și transparente, sau aparatele lipsesc ori sunt duse la recalibrări care durează aproximativ 3 luni (3 luni în care emisiile la formaldehidă și alte substanțe nocive nu sunt măsurate și înregistrate), pentru toate acestea și nu numai, cerem din nou demisia tuturor celor responsabili. Și o vom cere în curând și în stradă, atât în Sebeș cât și în Alba Iulia”, se arată în comunicat.
Ce spune prefectul Gheorghe Feneșer
„A fost o întâlnire privată, cu oamenii. Le-am dat un material care mi-a parvenit și mie vizavi de un studiu făcut de altcineva, nu din România, cu problema cancerului în aproximativ 18 sau 20 de țări. De acolo se vede foarte clar cum stă România și care este situația. Și eu am fost surprins să văd că în Ungaria sau alte țări de aceeași categorie ca și noi, procentul de bolnavi de cancer este mai mare la suta de locuitori față de procentul din România.
Referitor la „Studiul de impact asupra stării de sănătate și a poluării în Sebeș, prefectul Gheorghe Feneșer spune că acesta a fost făcut de Institutul Național de Sănătate Publică. „Eu nu am văzut acel chestionar, dar am înțeles că nu s-a prea făcut nimic.
Eu mi-am arătat disponibilitatea de a-i ajuta (e ONG-uri – n.r.), în sensul în care nu cred că este bine să meargă ei să facă acele chestionare pentru că sunt interpretabile și am spus că eu pot să mă duc să vorbesc cu univeristatea să ne pună la dispoziție câțiva studenți, care fac astfel de chestionare în stadiul lor de pregătire, însă nu am primit niciun răspuns din partea ONG-urilor”.
Acesta a precizat că, din câte a auzit, medicii de familie, care trebuie să se ocupe de distribuirea acelor chestionare, nu și-au prea făcut treaba. „Știu că unele sunt pe la primărie și zac pe acolo”.
Studiul de percepție a populației din Municipiul Sebeș asupra calității factorilor de mediu și starea de sănătate
Direcţia de Sănătate Publică a transmis, la solicitarea Alba24, detalii despre ancheta socială ce se desfăşoară la Sebeş pe tema poluării. Obiectivul acesteia este de a „proteja sănătatea populației din Sebeș față de posibilul risc generat de poluarea factorilor de mediu”.
Grupul țintă al studiului în reprezintă populația activă a orașului, oameni cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani. Pentru aplicarea chestionarului se poate colabora cu medicii de familie, care nu vor fi plătiți. Reprezentanții Primăriei Sebeș nu participă în aplicarea chestionarului.
Studiul cuprinde aplicarea a 2319 chestionare, în eşantion fiind incluse 325 de persoane cu vârste între 20 şi 24 de ani, 334 cu vârste între 25 şi 29 de ani, 334 cu vârste între 30 şi 34 de ani, 340 cu vârste între 35 şi 39 de ani, 338 cu vârste între 40 şi 44 de ani, 330 cu vârste între 45 şi 49 de ani şi 318 cu vârste între 50 şi 54 de ani. Eşantionul reprezentativ a fost calculat folosind metoda Infomass, cu eroare de 0,05 şi probabilitate de 95%.
Studiul este iniţiat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar beneficiari sunt locuitorii din Sebeş, DSP Alba şi autorităţi locale din Sebeş. Chestionarul a fost aplicat în perioada 1 octombrie 2015 – 31 ianuarie 2016. Centralizarea datelor se face în perioada februarie – iunie 2016, iar interpretarea rezultatelor, în perioada iunie – iulie 2016.
La o primă vedere a întrebărilor din acest chestionar, răspunsurile nu vor avea nicio relevanță în soluționarea problemei. Se va putea vedea doar ce părere au oamenii din Sebeș privind poluarea, lucru deja cunoscut de autorități.
CHESTIONAR:
ÎNTREBĂRI GENERALE:
A1. Locul și data nașterii
A2. Sunteți de sex- Feminin sau Masculin
A3. Grupa de vârstă în care vă încadrați
A 4. Care este ultima școală absolvită
A 5. De cât timp locuiți în municipiul Sebeș
ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA POLUAREA MEDIULUI
B1. Ce înțelegeți prin mediu – Bifați răspunsul
-calitatea aerului
-spațiul în care locuim
-calitatea apei
-calitatea solului
-zgomotul din jur
-toate cele enunțate
-nici un răspuns din cele enunțate
B2. Unde credeți că se manifestă cel mai puternic poluarea în Municipiul Sebeș?
-aer
-apă
-sol
B3. Considerați că aerul din Sebeș este poluat?
B4. Dacă „DA” care credeți că este principala sursă de poluare a aerului din Sebeș?
-traficul
-industria
-praful de pe stradă
Dacă ați ales ca răspuns industria, menționați sursa de poluare care o considerați cu implicațiile cele mai mari.
B5. Considerați că apa provenită din rețeaua publică a Municipiului Sebeș este sigură pentru consum?
B6. Dacă ați răspuns cu NU credeți că apa din rețeaua publică mai necesită tratarea de către dvs. acasă prin fierbere/ filtrare, înainte de consum?
VEZI TOATE ÎNTREBARILE DIN : Studiul de perceptie al populatiei municipiului sebes asupra calitatii factorilor de mediu si starea de sanatate
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News