Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Întâlnire „de taină” între ONG-uri şi prefectul Gheorghe Feneşer, pe tema poluării de la Sebeş. ÎNTREBĂRILE din chestionarul realizat de INSP


Publicat

Prefectura, CJ AlbaAncheta sociologică desfăşurată de DSP Alba, în colaborare cu Primăria Sebeş, pe tema poluării din oraş, situaţia autorizărilor de mediu pentru Kronspan şi Kronochem, cazurile de cancer, dar şi nemulţumirile exprimate de societatea civilă au fost discutate, vineri, în cadrul unei întâlniri confidenţiale între prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer şi un ONG-uri. În contextul în care decizia de a cere opinia locuitorilor din Sebeş prin intermediul unor chestionare, asupra calității factorilor de mediu și starea de sănătate, a fost criticată, Alba24 a solicitat de la DSP Alba şi a primit detalii privind acest studiu. Dacă ONG-urile susţin că soluţiile de până acum nu sunt suficiente şi vor organiza în continuare proteste, mai jos puteţi vedea care sunt întrebările adresate locuitorilor.

Referitor la întâlnirea confidenţială de vineri, Asociaţia „Prima Natura” a transmis, luni, un comunicat de presă, în care dezvăluie ce s-a discutat şi anunţă proteste la Sebeş şi Alba Iulia.

DSCN2127„Vineri, 5 februarie 2016, la ora 9.00, a avut loc la Prefectura Alba Iulia o întâlnire între organizațiile neguvernamentale de mediu și prefectul de Alba pe tema poluării din Sebeș și a Studiului de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației realizat de Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj la cererea SC Kronospan Sebeș SA. Deși rugămintea prefectului Gheorghe Feneșer a fost aceea ca întâlnirea să rămână una cât mai confidențială, considerăm necesară informarea tuturor celor interesați de stadiul și implicarea noastră în lupta împotriva poluării, cu atât mai mult cu cât încă de la începutul campaniei Opriți Poluarea în Sebeș am cerut că orice întâlnire a noastră cu autoritățile să fie publică și transparentă.

Așadar, în urma unor observații pertinente depuse anul trecut în ce privește Studiul de impact asupra stării de sănătate a populației din municipiul Sebeș asociată obiectivului Instalație pentru producerea formaldehidei, capacitate 60.000 tone/an exprimat în 100% aparținând SC Kronochem Sebeș SRL, realizat de CRSP Cluj în aprilie 2015, prefectul a constatat și el o serie de neconcordanțe care ar necesita efectuarea unui nou studiu făcut de această dată de Primăria Sebeș și poate chiar cu un institut extern. Reamintim faptul că Primăria Sebeș, din ceea ce se dorea inițial a fi un amplu Studiu de Impact asupra Stării de Sănătate a Populației din Sebeș, a făcut împreună cu același CRSP, doar o anchetă socială foarte prost organizată și concepută, bazată pe niște chestionare complicate și cu rezultate a căror corectitudine va fi foarte ușor pusă sub semnul întrebării.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat și desprea ultima actualizare a Autorizației Integrate de Mediu făcută de Agenția de Protecție a Mediului Alba, în urma unui proces intentat și din păcate câștigat în primă instanță de SC Kronospan Sebeș SA, aceasta nefiind însă definitivă, procesul continuând cu recurs făcut de Ministerul Mediului. Mai mult, domnul președinte al Agenției Naționale de Protecția Mediului, prezent la Sebeș în noiembrie 2015, ne-a înmânat o hârtie prin care SC Kronospan Sebeș SA ar fi declarat că renunță la procesele intentate Ministerului Mediului și Agenției de Protecție a Mediului Alba, ori acest lucru nu s-a întâmplat, procesele derulându-se în continuare. Avem parte deci de o mare și gravă minciună servită public celor care se opun poluării.

Domnul prefect a decis pe loc să fie organizată o întâlnire la Sebeș cu toți parlamentarii de Alba, pentru sâmbătă, 13 februarie 2016, ora 10.00. Și de la aceștia s-a așteptat până acum o implicare mai serioasă decât simple interpelări rămase doar cu răspunsuri seci și fără măsuri concrete.

DSCN2138S-a mai discutat și despre dotarea APM Alba cu o stație de monitorizare mobilă, promisă de prefectul județului Alba, promisiune care venea la pachet cu cerința subtilă de a opri protestele în Sebeș la începutul anului 2015, dar se pare că nici Instituția Prefectului și nici Agenția Națională de Protecția Mediului, n-au considerat asta o prioritate, președintele ANPM declarând în conferința de presă de la Sibiu că abia cu puțin timp în urmă a fost publicată pe SEAP achiziția acelei stații mobile. Sătui deci de minciuni politicianiste și incompența autorităților, avem certitudinea că acea stație mobilă nu va ajunge prea curând la Sebeș.

Mai mult, într-un răspuns dat vineri de APM Alba unui cetățean din Sebeș, se menționează că ”s-a constatat că analizorul de ozon a funcționat în perioada iulie-septembrie 2015 în afara parametrilor nominali, furnizând unității centrale din cadrul APM Alba date distorsionate. Drept urmare, analizorul de ozon a fost oprit și trimis la unitatea de service a prestatorului de servicii. În prezent acesta este în proces de recalibrare și etalonare conform cu standardul primar de ozon”. Așadar, de fiecare dată când aparatura oficială confirmă depășiri în ce privește poluarea resimțită masiv la nivel olfactiv și vizual, APM Alba ori invalidează datele și refac rapoartele, ori concluzionează că anumite analizoare trebuie recalibrate. Este inadmisibilă o astfel de bătaie de joc la adresa cetățenilor care fac numeroase reclamații că în Sebeș sunt zile când nu se poate respira din cauza emisiilor masive de pe platforma industrială. Din informațiile găsite de noi, aparatura respectivă este certificată și are un program clar stabilit conform standardelor ISO pentru verificări, calibrările automate fiind făcute la intervale de ore sau zile după cum sunt programate, iar sistemele de alarmare spun când apare o eroare și ce eroare este. Datele rămân în memoria echipamentului: câte calibrări s-au facut, câte alarme au fost transmise, etc, asta conform standardului ISO în vigoare pentru monitorizarea ozonului. Așadar, daca se respecta procedura era imposibil să apară erori, aparatul făcând măsuratori cu erori maxime de 1%.

Concluzia noastră și a multor cetățeni este că autoritățile locale, județene și naționale au demonstrat încă odată că sunt incapabile să gestioneze situația de la Sebeș, fapt pentru care am transmis doamnei ministru Cristiana Palmer-Pașca invitația oficială la o întâlnire cu societatea civilă din Sebeș în care să fie informată și de către grupurile civice și ong-urile de mediu, nu doar de către lobby-iștii companiei strecurați probabil strategic în ministerul pe care-l conduce.

În concluzie, pentru faptul că după aproape 10 ani de când la Sebeș oamenii simpli luptă împotriva poluării, APM si GM Alba nu sunt dotate nici acum cu aparatură pentru a face monitorizări independente și transparente, sau aparatele lipsesc ori sunt duse la recalibrări care durează aproximativ 3 luni (3 luni în care emisiile la formaldehidă și alte substanțe nocive nu sunt măsurate și înregistrate), pentru toate acestea și nu numai, cerem din nou demisia tuturor celor responsabili. Și o vom cere în curând și în stradă, atât în Sebeș cât și în Alba Iulia”, se arată în comunicat.

Ce spune prefectul Gheorghe Feneșer

gheorghe feneser„A fost o întâlnire privată, cu oamenii. Le-am dat un material care mi-a parvenit și mie vizavi de un studiu făcut de altcineva, nu din România, cu problema cancerului în aproximativ 18 sau 20 de țări. De acolo se vede foarte clar cum stă România și care este situația. Și eu am fost surprins să văd că în Ungaria sau alte țări de aceeași categorie ca și noi, procentul de bolnavi de cancer este mai mare la suta de locuitori față de procentul din România.

Referitor la „Studiul de impact asupra stării de sănătate și a poluării în Sebeș, prefectul Gheorghe Feneșer spune că acesta a fost făcut de Institutul Național de Sănătate Publică. „Eu nu am văzut acel chestionar, dar am înțeles că nu s-a prea făcut nimic.

Eu mi-am arătat disponibilitatea de a-i ajuta (e ONG-uri – n.r.), în sensul în care nu cred că este bine să meargă ei să facă acele chestionare pentru că sunt interpretabile și am spus că eu pot să mă duc să vorbesc cu univeristatea să ne pună la dispoziție câțiva studenți, care fac astfel de chestionare în stadiul lor de pregătire, însă nu am primit niciun răspuns din partea ONG-urilor”.

Acesta a precizat că, din câte a auzit, medicii de familie, care trebuie să se ocupe de distribuirea acelor chestionare, nu și-au prea făcut treaba. „Știu că unele sunt pe la primărie și zac pe acolo”.

Studiul de percepție a populației din Municipiul Sebeș asupra calității factorilor de mediu și starea de sănătate

dsp directia de sanatate publicaDirecţia de Sănătate Publică a transmis, la solicitarea Alba24, detalii despre ancheta socială ce se desfăşoară la Sebeş pe tema poluării. Obiectivul acesteia este de a „proteja sănătatea populației din Sebeș față de posibilul risc generat de poluarea factorilor de mediu”.

Grupul țintă al studiului în reprezintă populația activă a orașului, oameni cu vârste cuprinse între 20 și 55 de ani. Pentru aplicarea chestionarului se poate colabora cu medicii de familie, care nu vor fi plătiți. Reprezentanții Primăriei Sebeș nu participă în aplicarea chestionarului.

Studiul cuprinde aplicarea a 2319 chestionare, în eşantion fiind incluse 325 de persoane cu vârste între 20 şi 24 de ani, 334 cu vârste între 25 şi 29 de ani, 334 cu vârste între 30 şi 34 de ani, 340 cu vârste între 35 şi 39 de ani, 338 cu vârste între 40 şi 44 de ani, 330 cu vârste între 45 şi 49 de ani şi 318 cu vârste între 50 şi 54 de ani. Eşantionul reprezentativ a fost calculat folosind metoda Infomass, cu eroare de 0,05 şi probabilitate de 95%.

Studiul este iniţiat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar beneficiari sunt locuitorii din Sebeş, DSP Alba şi autorităţi locale din Sebeş. Chestionarul a fost aplicat în perioada 1 octombrie 2015 – 31 ianuarie 2016. Centralizarea datelor se face în perioada februarie – iunie 2016, iar interpretarea rezultatelor, în perioada iunie – iulie 2016.

La o primă vedere a întrebărilor din acest chestionar, răspunsurile nu vor avea nicio relevanță în soluționarea problemei. Se va putea vedea doar ce părere au oamenii din Sebeș privind poluarea, lucru deja cunoscut de autorități.

CHESTIONAR:

ÎNTREBĂRI GENERALE:

A1. Locul și data nașterii

A2. Sunteți de sex- Feminin sau Masculin

A3. Grupa de vârstă în care vă încadrați

A 4. Care este ultima școală absolvită

A 5. De cât timp locuiți în municipiul Sebeș

ÎNTREBĂRI REFERITOARE LA POLUAREA MEDIULUI

B1. Ce înțelegeți prin mediu – Bifați răspunsul

-calitatea aerului

-spațiul în care locuim

-calitatea apei

-calitatea solului

-zgomotul din jur

-toate cele enunțate

-nici un răspuns din cele enunțate

B2. Unde credeți că se manifestă cel mai puternic poluarea în Municipiul Sebeș?

-aer

-apă

-sol

B3. Considerați că aerul din Sebeș este poluat?

B4. Dacă „DA” care credeți că este principala sursă de poluare a aerului din Sebeș?

-traficul

-industria

-praful de pe stradă

Dacă ați ales ca răspuns industria, menționați sursa de poluare care o considerați cu implicațiile cele mai mari.

B5. Considerați că apa provenită din rețeaua publică a Municipiului Sebeș este sigură pentru consum?

B6. Dacă ați răspuns cu NU credeți că apa din rețeaua publică mai necesită tratarea de către dvs. acasă prin fierbere/ filtrare, înainte de consum?

VEZI TOATE ÎNTREBARILE DIN : Studiul de perceptie al populatiei municipiului sebes asupra calitatii factorilor de mediu si starea de sanatateȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Cât a crescut rata șomajului în ALBA. Orașele și comunele din județ cu cele mai multe persoane fără loc de muncă

Publicat

locuri munca

Rata şomajului a fost de 3,8% (4,0% femei), în septembrie, potrivit datelor Direcției Regionale de Statistică (DRS). Comparativ, în august era de 3,3%, iar anul trecut în septembrie, de 2,9%. Cei mai mulți șomeri sunt înregistrați la Alba Iulia și Sebeș.

În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna septembrie 2020 pe locul 20 în ierarhia județelor ordonate descrescător.

Potrivit DRS, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii septembrie 2020 în judeţul Alba a fost de 6.453 persoane, în creștere cu 863 persoane (+15,4%) comparativ cu luna anterioară și cu 1.578 persoane (+32,4%) comparativ cu luna septembrie 2019.

Femeile reprezentau la această dată 48,6% din numărul total al șomerilor (3133). Structura după nivelul de instruire arată că 64,9% din șomerii înregistrați sunt absolvenți ai învățământului primar, gimnazial și profesional, 28,4% sunt persoane cu studii liceale și postliceale și 6,7% persoane cu studii superioare.

Din numărul total al șomerilor, 54,3% sunt șomeri neindemnizați (3504 persoane), în timp ce  numărul şomerilor aflati în plată a fost de 2949 persoane, din care  181 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna septembrie 2020 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Alba Iulia (500 persoane), Sebeș (435 persoane), Blaj (416 persoane), Aiud (246 persoane), Abrud (231 persoane), Câmpeni (213 persoane).

Dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (442 persoane), Cetatea de Balta (268 persoane), Bistra si Șona (177 persoane), Roșia Montană (167 persoane), Albac (144 persoane),  Scărişoara (136 persoane), Ighiu (123 persoane), Săsciori (116 persoane) si Garda de Sus (103 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani ), în luna septembrie 2020 a fost de 2,8% ( 2,8% femei).

Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi sunt la: Abrud (6,6%), Câmpeni (4,5%) si Baia de Aries (2,8%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,8%), Teiuș (0,9%) și Alba Iulia (1,0%).

În mediul rural  cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (14,1%), Cetatea de Baltă (13,0%), Hopârta si Ighiu (11,2%), Albac și Avram Iancu (11,1).

Cele mai mici valori (sub 1%), în comunele: Mogos (0,6%), Stremț (0,9%). În Întregalde și Ceru Băcăinți nu s-a înregistrat nici un șomer.

Şomerii înregistraţi reprezintă persoanele înscrise la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă).

Rata şomajului reprezintă proporţia numărului de şomeri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în populaţia activă civilă. Populaţia activă civilă se determină prin însumarea populaţiei ocupate civile cu numărul şomerilor înregistraţi.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă incluzând populaţia ocupată şi şomerii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Mediului lansează programul prin care școlile și grădinițele vor fi eficientizate energetic și izolate termic

Publicat

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat vineri că lansează Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ, finanțat din Fondul pentru Mediu.

Potrivit sursei citate, prin acest program școlile și grădinițele din România pot fi izolate termic și eficientizate energetic.

Bugetul este de 384 de milioane de lei ce va acoperi eficientizarea energetică pentru peste 400 de școli din România.

”Din cele peste 7.000 de unități de învățământ din țară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba pe lemne. Acest fapt crează o mare presiune pe păduri. Mi-aș dori ca în maxim 3 ani să nu mai avem în România școli sau grădinițe care să fie încălzite cu sobe pe lemn”, a afirmat ministrul Mircea Fechet.

Programul va finanța primăriile cu 90% din valoarea acestor investiții pentru unitățile de învățământ, respectiv cu sume cuprinse între 1.500.000 de lei pentru localitățile cu până la 5.000 de locuitori și 3.000.000 de lei pentru cele cu mai mult de 5.000 de locuitori.

Activitățile concrete ce vor putea fi finanțate prin program sunt lucrări de construcții și instalații precum: lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri, instalarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri etc.

Un astfel de proiect va produce o scădere a facturii la energie cu 45% – 65%, ceea ce înseamnă că la fiecare 1 euro investit în acest domeniu se economisesc 3 euro, deci eficiența energetică este una din cele mai rentabile metode de combatere a schimbărilor climatice. Pentru a putea accesa finanțarea, o Unitate Administrativ Teritorială (UAT) trebuie să aibă îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, trebuie să asigure contribuția proprie necesară implementării proiectului.

Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ are drept scop îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea consumului anual de energie primară. Solicitanți eligibili sunt UAT-urile organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu, inclusiv subdiviziunile municipiului București.

Criteriile de eligibilitate vizează, printe altele, aspecte precum:

– Clădirea/ansamblul de clădiri pentru care se depune cerere de finanțare nu a mai beneficiat de finanțare publică în ultimii 5 ani înainte de data depunerii cererii de finanțare și nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanțare pentru aceleași lucrări de intervenție/activități aferente operațiunii care sunt realizate asupra aceleiași infrastructuri/aceluiași segment de infrastructură, potrivit declarației pe propria răspundere din cererea de finanțare;

– Clădirea/ansamblul de clădiri nu se încadrează în clasa I de risc seismic, respectiv clădire cu risc ridicat de prăbușire, sau în clasa II de risc seismic respectiv clădire care sub efectul cutremurului poate suferi degradări structurale majore;

– Clădirea/ansamblul de clădiri a/au fost construite înainte de anul 2000;

– Deține un document strategic relevant precum: un plan de acțiune privind energia durabilă, o strategie de reducere a emisiilor de CO2 sau o strategie locală/județeană în domeniul energiei.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

GRAFIC: Ultimele 3 zile de carantină la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud. EVOLUȚIA incidenței în ultimele 10 zile

Publicat

Autoritățile din Alba nu au anunțat deocamdată dacă măsurile de carantinare ale orașelor Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și a comunei Ciugud vor fi prelungite. Mai sunt trei zile din carantina declarată în aceste localități în data de 17 noiembrie. 

Prelungirea sau nu a perioadei de carantină expiră cu o zi înainte de 1 Decembrie, Ziua Națională.

Autoritățile locale trebuie să reanalizeze punctajele pentru fiecare localitate în parte și apoi va fi decisă menținerea sau nu a carantinei.

Incidența de cazuri noi la mia de locuitori este, potrivit graficului, în scădere, cu excepția Blajului și a Ciugudului, unde a fluctuat.

Graficul poate fi vizualizat în format mai mare AICI

Trendul negativ sau pozitiv contează la punctajul pe care îl obține fiecare localitate, atunci când se ia decizia.

Procedura de carantinare: DSP propune către INSP carantinarea, pe baza analizei locale. În cazul avizării favorabile, INSP o transmite Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Propunerea de ridicare a carantinei zonale se va face pe baza analizei DSP, la 14 zile de la instituirea măsurii.

Criteriile analizate atunci când se carantinează o localitate:

Sunt mai multe criterii, pe lângă incidență, de care se ține seamă atunci când se analizează măsura de carantinare a unei localități.

 • trend crescător pentru 14 zile
 • rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri/1000 de locuitori)
 • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare)
 • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului
  personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate
 • personal sanitar insuficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție
 • gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cât și pe secțiile ATI mai mare de 90%, cu pacienți din zona respectivă

Criterii adiționale pentru luarea deciziei de carantinare zonală:

 • existența unui/unor medici de familie pe raza localității care să fie responsabilizat(i) cu contactarea și monitorizarea din punct de vedere medical a contacților izolați la domiciliu și acordarea asistenței medicale a populației din zona respectivă
 • existența unei unități comerciale pentru asigurarea nevoilor esențiale
 • existența unei farmacii pentru asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul uzual al populației
  dacă localitatea este traversată de un drum județean/național
 • dacă la nivelul localității sunt suficiente resurse umane din cadrul poliției locale sau pot fi mobilizate alte resurse umane pentru asigurarea monitorizării zilnice a respectării regimului de izolare la domiciliu
 • în cazul localităților mai mari (orașe, municipii) evaluarea spitalului care asigură asistența medicală pacienților suspecți/confirmați COVID-19, din punct de vedere al gradului de ocupare, a situației stocurilor de echipamente, a numărului de personal medical.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PROGRAMUL manifestărilor de Ziua Națională, la Sebeș. Evenimente online și două expoziții cu acces pentru public

Publicat

Primăria Municipiului Sebeș a transmis programul manifestărilor organizate de Ziua Națională în municipiu. Majoritatea vor fi organizate online, iar două expoziții vor fi organizate cu acces pentru public.

Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm vor avea program cu publicul, în data de 1 Decembrie, în intervalul orar 10.00 – 16.00, accesul vizitatorilor fiind condiționat de respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea infecţiilor cu virusul SARS CoV-2.

La Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, în 1 Decembrie, orele 10.00-16.00, va fi expoziția “Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918”

La Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm, orele 10.00-16.00, va fi expoziția „Hronicul și cântecul vârstelor și temeiurile unui alt timp. Trăiască România Dodoloață!”

”Prima zi a lunii decembrie este scrisă în ceaslovul istoriei neamului românesc în culorile tricolorului, simbolul Unirii, prin excelenţă. La 1 Decembrie 1918, adunarea populară de la Alba Iulia, însufleţită de un profund simţământ patriotic, a transpus definitiv în realitate visul de unire cu care Mihai Viteazu păşea în cetatea din inima Ardealului. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este cel mai înălțător moment din istoria României, mereu viu în sufletele românilor.

În urmă cu un secol, Sebeşul s-a numărat printre localităţile implicate activ în procesul de realizare a unităţii naţionale, atât prin cele mai multe adeziuni în favoarea Marii Uniri (2.422), fiind a doua delegaţie ca mărime la Marea Adunare Naţională, cât și prin celebrul „Imn al Unirii” compus de Ioan Băilă”, transmit reprezentanții primăriei.

Organizatori: Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm, Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș

1 DECEMBRIE 2020, la Sebeș

Pagina de Internet a Primăriei Municipiului Sebeș: Mesajul primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, cu prilejul Zilei Naționale a României

Ora 8.30: Emisiune matinală, la Radio Star FM Sebeș, dedicată Sebeșenilor și Marii Uniri. Invitați: primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor și prof. Nicolae Afrapt

Ora 10.00, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Expoziția documentară “Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918”

Ora 11.00, pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Minutul de istorie: prof. Nicolae Afrapt, “La Sebeș, centenarul continuă. Evocarea istorică a făuritorilor României Mari”

Ora 11.30, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Minutul de istorie: “Sebeșenii și Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”

Ora 12.00, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Minutul de istorie: “Cei dintâi primari ai administrației românești”

Ora 12.30, pagina de Internet a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, social media: Minutul de istorie: “Intrarea armatei române în Sebeș”

Ora 13.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș: Expoziție de carte: „Marea Unire, visul de veacuri al românilor”

Ora 13.30, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș: Din slova cenaclului sebeșan

Ora 17.00, pagina de facebook a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș: Sărbătoarea micilor patrioți alături de corul “DoReMi” al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Acces public / vizitatori:

Orele 10.00-16.00, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș: expoziția “Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918”

Orele 10.00-16.00, Casa Memorială  „Lucian Blaga” Lancrăm: expoziția „Hronicul și cântecul vârstelor și temeiurile unui alt timp. Trăiască România Dodoloață!”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate