Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Întâlniri lunare între minorii delicvenţi şi tinerii aflaţi în libertate, la Penitenciarul Aiud

inchisoare

Publicat

În perioada noiembrie 2010 – iunie 2011, în Penitenciarul Aiud se desfăşoară proiectul de prevenire a delincvenţei juvenile „Învăţăm din greşeli”. Acesta are drept scop prevenirea delincvenţei în rândul minorilor şi tinerilor, prin creşterea gradului de conştientizare de către aceştia privind cauzele, condiţiile favorizante, factorii de risc şi consecinţele juridice şi sociale ale infracţiunilor.

Activităţile din cadrul proiectului se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi vizează realizarea, într-o primă fază, a 12 dezbateri (proces aflat deja în derulare, cu o frecvenţă de două întâlniri pe lună). La aceste dezbateri participă minori şi tineri aflaţi în custodia Penitenciarului Aiud şi grupuri de elevi din liceele de pe raza judeţului Alba.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, în cadrul acestor dezbateri, discuţiile sunt axate pe identificarea factoriilor familiali, individuali, şcolari si contextuali care au fost determinanţi pentru săvârşirea unor infracţiuni, consecinţele comiterii unei infracţiuni. Mediatorii dezbaterilor sunt psihologi ai Serviciului Asistenţă Psihosocială din cadrul penitenciarului, ofiţeri din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Alba, dar şi profesori care însoţesc grupurile de elevi.

Concluziile desprinse în urma acestor discuţii sunt diseminate în cadrul orelor de dirigenţie, în rândul colegilor de liceu. Elevii participanţi la dezbateri vor realiza o serie de eseuri, care vor fi editate ulterior într-o broşură.

„Considerăm că demersurile astfel realizate, pe lângă identificarea factorilor de risc pentru infracţiune constituie un bun prilej de socializare pentru minorii şi tinerii aflaţi în custodia unităţii noastre, furnizează un suport moral, o oportunitate de dezvoltare personală, evidenţierea unor posibilităţi reale de reintegrare socială pentru aceştia”, precizează Nicoleta Mătărângă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate