Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

INTERVIU: Investiţii în sănătate. Proiectul pentru deschiderea unui nou spital la Sebeş. Vezi ce spune managerul Ioan Stanciu

Publicat

În ultimii ani, vorbim mereu de subfinanţarea sistemului sanitar. Cu toate acestea, Spitalul Municipal Sebeş se dezvoltă din ce în ce mai mult, în fiecare an, începând cu anul 2010. Am obţinut detalii despre situaţia unităţii din Sebeş, dar şi despre proiectul iniţiat în 2008 privind amenajarea unui nou spital şi alte investiţii în sănătate, la nivel local, de la managerul Spitalului Municipal Sebeş, Ioan Felician Stanciu:

Vă rugăm să faceţi o scurtă prezentare a spitalului pe care îl conduceţi.

Ioan Stanciu: Spitalul funcţionează în sistem pavilionar, deoarece la sediul central nu este spaţiu suficient pentru toate secţiile. În prezent, acoperim toate specialităţile, atât în spital, cât şi în ambulatoriul de specialitate. Spitalul Municipal Sebeş, cu un număr de 231 paturi, este spital public de tip general, înfiinţat iniţial în 1 noiembrie1912 şi funcţionează cu 124 paturi în sediul central şi 107 paturi în cele 7 pavilioane situate în diferite locaţii din municipiul Sebeş şi Petreşti.

Populaţia deservită este de aproximativ 68.000 locuitori din cei 400.000 locuitori ai judeţului Alba, grupată în: un municipiu şi mai multe comune şi sate.

Numeroasele accidente de pe şoselele naţionale şi europene ce străbat zona Sebeşului, accidentele de muncă de pe marile platforme industriale din Sebeş, accidentele din zonele turistice fac ca acest spital să fie vital pentru întreaga zonă.

Care sunt principalele realizări pe care le aveţi de când sunteţi manager?

Ioan Stanciu: Una din marile realizări este construcţia liftului la clădirea spitalului, care era foarte necesar, deoarece pacienţii erau transportaţi cu targa, cu braţele, de către personalul de la ambulanţă. O mare realizare poate fi şi finalizarea lucrărilor de modernizare a policlinicii, care a funcţionat într-un spaţiu impropriu, într-o clădire retrocedată, până când am transformat vechile garaje în cabinete medicale pentru toate specialităţile. De asemenea, am dotat unele secţii au echipamente medicale: 2 mese chirurgicale, un analizor pentru laborator, ecograf portabil, audiometru, spirometru şi pentru spălătorie, o maşină de spălat profesională. La spălătorie am făcut modernizări, aşa încât să fie respectate toate circuitele, aşa cum prevede legea. Pentru descongestionarea circulaţiei în curtea spitalului, am făcut o parcare cu 40 de locuri.

Ce ne puteţi spune despre situaţia financiară a spitalului?

Ioan Stanciu: Sigur mai sunt foarte multe de făcut şi mai avem nevoie de finanţare, dar deocamdată nu ne putem plânge, deoarece avem un contract bun cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba şi suntem sprijiniţi  de Consiliul Local Sebeş, pentru plata utilităţilor, pentru reparaţii şi investiţii. Dacă, în anul 2010, când am fost preluaţi de primărie aveam datorii de peste 800 mii lei, la sfârşitul lunii aprilie 2012, aveam datorii de 105 mii lei, care reprezintă plata medicamentelor care conform contractelor, se pot plăti la 180 de zile.

Aţi obţinut şi alte finanţări, sponsorizări, donaţii?

Ioan Stanciu: La început a fost mai greu, am obţinut sume mai mici, dar şi acestea au fost de folos. Ulterior, chiar dacă nu am primit bani, am primit materiale şi este cazul SC Kronospan Sebeş SA, cu ajutorul căreia am mobilat aproape tot spitalul: dulapuri pentru pacienţi şi pentru birouri, noptiere, birouri, tot ce am avut nevoie. Întâlnirea cu oamenii de afaceri din oraş, organizată anul trecut nu a rămas fără ecou, avem o relaţie bună cu aceştia şi ne sprijină în continuare, după cum v-am mai informat, la reabilitarea spaţiului verde din curtea spitalului şi la finalizarea lucrărilor la biserică.

Suntem informaţi că doriţi să construiţi un spital nou, unde să comasaţi toate secţiile şi compartimentele exterioare ale spitalului. Ce demersuri s-au realizat până la această dată?

Ioan Stanciu: În anul 2008 a fost demarat proiectul de construcţie al noului spital, dar s-a finalizat doar studiul de fezabilitate. La sfârşitul anului 2009 s-a realizat proiectul tehnic şi în 2011 au fost lansate mai multe licitaţii pentru atribuirea contractului de construire a spitalului, dar, din păcate, din auza sistemului destul de greoi de atribuire a unui contract şi a faptului că ofertanţii nu şi-au întocmit corect documentaţia, nu a fost declarat niciun câştigător.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii nu a alocat finanţare pentru nicio investiţie, fapt pentru care nu am mai putut demara alte licitaţii pentru construirea noului spital.

Ce ne puteţi spune despre noul spital?

Ioan Stanciu: Proiectul tehnic prevede o suprafaţă propusă de 4.361 mp şi o suprafaţă utilă de 3.877 mp, cu subsol, parter şi 2 etaje, 3 scări şi 3 lifturi.

Subsolul, în suprafaţă de 794,38 mp, va avea: centrală termică, staţie oxigen, centrală ventilare, adăpost de protecţie civilă, zone de depozitare, grupuri sanitare. Parterul, în suprafaţă de 1.156 mp, va avea: cabinete de consultaţii, Radiologie, zonă primire – internare bolnavi, vestiare personal, grupuri sanitare pentru pacienţi şi personal şi Unitate Primire Urgenţe. Etajul I, în suprafaţă de 944,53 mp şi etajul II, în suprafaţă de 862,94 mp sunt destinate secţiilor clinice prevăzute cu: 3 săli de operaţie cu toate funcţiunile necesare pentru desfăşurarea optimă a activităţii medicale, camera de gardă, cabinete consultaţii, cabinete tratamente, săli de intervenţie chirurgicală, saloane pentru internarea pacienţilor, oficiu asistente cu supraveghere, vestiare, săli pentru servirea mesei, spaţii de depozitare, grupuri sanitare.

Ce proiecte vă propuneţi să finalizaţi până la sfârşitul anului?

Ioan Stanciu: Vom insista pentru finanţare de la Ministerul Sănătăţii şi vom lansa licitaţia pentru construcţia noului spital şi sperăm să începem şi lucrările. Intenţionez ca anul acesta să înfiinţăm un Centru de Primiri Urgenţe, cu acordul Ministerului Sănătăţii, deoarece nu avem un asemenea centru şi este imperios necesar. Vom face reparaţii la bucătărie şi modernizăm acest compartiment – avem deja prins în lista de investiţii o maşină de gătit modernă şi un uscător performant pentru rufe, la spălătorie. De asemenea, avem prevăzut în lista investiţii, cumpărarea unor echipamente medicale, în valoare de 300 mii lei: sistem de resuscitare pentru nou născuţi, un ecograf, sondă pentru ecograf, un aparat EKG şi monitor ATI. Avem o notă de fundamentare cu alte investiţii în echipamentele medicale şi la Ministerul Sănătăţii, dar încă nu s-a materializat nimic.

Candidaţi pe listele PDL pentru funcţia de consilier local. Ce v-a determinat să faceţi acest pas?

Ioan Stanciu: La alegerile locale din 10 iunie 2012 voi candida pentru funcţia de consilier local al Municipiului Sebeş, alături de echipa PDL a domnului Nistor Dorin şi împreună ne dorim să finalizăm în mandatul nostru, proiectul de construcţie al noului spital. Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru construirea acestui spital pe care locuitorii Sebeşului şi-l doresc de mai mulţi ani. De asemenea, consider că, fiind consilier local, pot participa la toate proiectele propuse de Consiliul Local Sebeş, atât în ceea ce priveşte probleme generale ale municipiului şi, în special, pentru rezolvarea problemelor de sănătate ale locuitorilor. Aceştia trebuie să fie convinşi că tot ce facem este pentru a asigura asistenţă medicală şi tratament în condiţii optime şi la standarde ridicate.

În încheiere, ce le transmiteţi pacienţilor care doresc să se trateze în Spitalul Municipal Sebeş?

Ioan Stanciu: Îi asigur pe pacienţii noştri că tot ce facem în acest spital, este pentru confortul şi bunul tratament de care vor beneficia şi nu în ultimul rând, multă, multă sănătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dancila

    vineri, 01.06.2012 at 13:07

    Trebuie sa recunosc, Nistor are cea mai buna echipa.

    • cristina lupu

      vineri, 01.06.2012 at 13:59

      perfect adevarat
      Dorin Nistor va fi primarul Sebesului si va avea 10 consilieri PDL,deci majoritatea care va aduce si un viceprimar PDL.
      Sebesul va deveni cel mai vizitat burg sasesc prin proiectele lui Dorin Nistor si achipei lui.

  2. Cristina

    vineri, 01.06.2012 at 14:37

    Intr-adevar, Dorin Nistor are o echipa foarte buna!!! Felicitari dl. dr. Stanciu Felician pentru realizarile dvs. Dragi sebeseni, votati Dorin Nistor-primar si echipa de consilieri ai PDL Sebes si nu veti fi dezamagiti. O sa cunoasteti un alt mod de a trai in orasul nostru. Nu fiti conservatori! Nu conteaza de unde vine viitorul primar. Important este ca are vointa de a face ceva pentru oras, impreuna cu echipa lui. Prezentati-va la vot!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax