Connect with us
Advertisement

Actualitate

Investiţia pentru modernizarea Câmpiei Libertăţii de la Blaj. Peste 600.000 de euro, finanţare de la Consiliul Judeţean Alba. Propunere în şedinţa CJ

Publicat

campia libertatiiConsilierii județeni din Alba vor avea de aprobat, în ședința de joi, 26 ianuarie, un proiect privind cofinanțarea reabilitării Monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertății Blaj”. Pentru amenajarea ansamblului și împrejmuire se solicită o contribuție în valoare de 3 milioane de lei. Printre lucrările propuse se numără amenajarea aleilor carosabile și pietonale, amplasarea de mobilier urban, sistem de irigații, echiparea Câmpiei Libertății cu utilitǎțile necesare (apă, canal, energie electrică) și împrejmuire, valoarea totală a proiectului fiind de peste 5,2 milioane lei.

„Ziua Naţională a României la 1 Decembrie, aniversată în fiecare an, constituie prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea statului naţional român. Aniversarea Zilei Naţionale este un moment de excepţie în afirmarea identităţii și tradiţiilor naţionale. Marea Unire reprezintă apogeul unei istorii milenare, prin intrarea României în concertul marilor națiuni europene moderne, Centenarul acestui eveniment trebuind să aducă o conștientizare a eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale de către cetățeni români de toate etniile, care au ilustrat cultura și spiritualitatea națională.

Adunarea Naționalǎ de la Blaj de la 1848 în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională” a materializat hotărârea poporului exprimată elocvent prin dezideratul „Noi vrem să ne unim cu Ţara!” şi demonstrează cu pregnanţă rolul determinant al poporului în lupta pentru înfăptuirea unităţii naţionale. Acest eveniment reprezintǎ un moment de importanțǎ maximǎ ȋn istoria românilor.

Dimensiunile proiectului de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire şi a sǎrbǎtoririi a 170 de ani de la Adunarea Națională de la 1848 de pe Câmpia Libertǎtii Blaj, în perioada 2016-2022, impun, la nivelul Județului Alba, o colaborare largǎ și susținută din partea tuturor instituțiilor publice și private a căror activitate are tangențe cu aceste demersuri, cu scopul de a omagia trecutul şi a privi cu încredere spre viitor”, se arată în documentaţia de proiect.

„Ansamblul Câmpia Libertății Blaj” se afla în municipiului Blaj, strada Câmpul Libertății, județul Alba, în intravilanul localităţii, în suprafațǎ de 55.070 mp conform extras CF. nr. 3698 Blaj, nr.top. 75172, din care se amenajează suprafața de 50.400 mp.

Este identificat în Lista monumentelor istorice 2015 cod LMI: AB-III-a-B-00408 sub titulatura Ansamblul „Câmpia Libertăţii – 24 de busturi de personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti din secolul XIX”.

Câmpia Libertǎtii este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, având o însemnǎtate aparte datorită Marii Adunări Naționale de la 3/15 mai 1848.

Se doreşte reamenajarea Câmpiei Libertății prin sistematizarea terenului, realizarea unor alei carosabile și pietonale, amplasarea mobilierului urban (bănci, corpuri de iluminat, coșuri de gunoi, cișmele și o fântână arteziană), refacerea împrejmuirii și reamplasarea catargului.

Lucrǎrile principale propus a fi realizate sunt:

– amenajare alei carosabile;

– amenajare alei pietonale;

– amplasare mobilier urban constând din corpuri de iluminat stradal, iluminarea ansamblului monumental Gloria, bǎnci, catarg repoziționat, cişmele, coşuri de gunoi, fântânǎ artezianǎ, etc

– împrejmuirea incintei prin reamenajarea gardului existent, refacerea porților de acces şi completarea împrejmuirii unde este cazul;

– sistem de irigații

– refacerea spațiilor înierbate;

– echiparea Câmpiei Libertǎții cu utilitǎțile necesare (apǎ, canal, energie electricǎ)

Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte valorizarea monumentului istoric şi crearea unui spaţiu optim rezolvat din punct de vedere funcțional și estetic, realizând creșterea gradului de impact istoric, social și mărirea confortului urban.

Prin adresa Municipiului Blaj nr. 1074/19.01.2017 înregistratǎ la registratura Consiliului Județean Alba sub nr. 1142/19.01.2017, se solicită o contribuție în valoare de 3.000.000 lei pentru Amenajare Ansamblul „Câmpia Libertăţii Blaj” și împrejmuire, proiect care are valoarea totală de 5.213.736,65 lei, cu scopul de a reuşi realizarea unui proiect care depăşeşte interesul local, fiind în esențǎ un proiect de anvergurǎ naționalǎ care ține de lupta românilor pentru unitate naționalǎ.

Cofinanţarea este în sumă de 3.000.000 lei din valoarea totală a proiectului „Amenajare Ansamblul Câmpia Libertății și împrejmuire” și va fi asiguratǎ în două tranşe pe baza solicitărilor şi a raportului de progres însoţit de documente justificative, întocmite de Primaria Blaj şi înregistrate la Consiliul Judeţean Alba.

Prevederile Programul de guvernare 2017-2020 acordă o atenție sporitǎ aniversǎrii Centenarului atât pe plan național cât şi internațional prin mǎsuri care sǎ marcheze şi punǎ ȋn valoare acest eveniment atât de important pentru toți românii.

Prevederile acestui document, în capitolul alocat culturii, specificǎ faptul că Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri. Acest proiect, în mare măsură memorial şi ştiinţific, trebuie corelat, însă, cu un al doilea proiect, de această dată dedicat direct societăţii şi culturii române vii: o <autostradă> culturală, care să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (Bucureşti, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi). De această autostradă vor fi legate şi alte localităţi românești (Timişoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Constanţa), al căror rol istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut.

De asemenea se menționeazǎ faptul că Dimensiunile acestui proiect cultural de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire impun o colaborare mai amplă din partea tuturor instituţiilor publice şi private a căror activitate are tangenţe cu aceste demersuri”.

Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicatǎ, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, prevede la art.38 urmǎtoarele:

(2) Contribuţia financiară a consiliilor judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale, după caz, poate să acopere integral sau parţial costul lucrărilor de intervenţie asupra monumentelor istorice care fac parte din grupa B, precum şi, individual sau prin cofinanţare, costul lucrărilor de protejare a monumentelor istorice care fac parte din grupa A, aflate pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.

(3) Contribuţia financiară a statului şi a autorităţilor administraţiei publice locale poate fi asigurată prin cofinanţare, precum și în parteneriat, inclusiv cu proprietarul sau cu alte persoane fizice sau juridice.

De asemenea la art. 45, alin (1), se reglementeazǎ atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale, specificând faptul cǎ ȋn vederea protejării monumentelor istorice şi a respectării prevederilor legale în acest domeniu, autorităţile administraţiei publice locale „participă la finanţarea lucrărilor de protejare a monumentelor istorice, prevăzând distinct sumele necesare în acest scop în bugetele pe care le administrează”.

Se propune astfel spre aprobare asigurarea cofinanţǎrii acordate din bugetul local al Judeţului Alba pentru anul 2017 pentru reabilitarea monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertǎții Blaj” prin realizarea obiectivului de investiţii „Amenajare Ansamblul Câmpia Libertății și împrejmuire”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement