Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Investiţia pentru modernizarea Câmpiei Libertăţii de la Blaj. Peste 600.000 de euro, finanţare de la Consiliul Judeţean Alba. Propunere în şedinţa CJ

Publicat


campia libertatiiConsilierii județeni din Alba vor avea de aprobat, în ședința de joi, 26 ianuarie, un proiect privind cofinanțarea reabilitării Monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertății Blaj”. Pentru amenajarea ansamblului și împrejmuire se solicită o contribuție în valoare de 3 milioane de lei. Printre lucrările propuse se numără amenajarea aleilor carosabile și pietonale, amplasarea de mobilier urban, sistem de irigații, echiparea Câmpiei Libertății cu utilitǎțile necesare (apă, canal, energie electrică) și împrejmuire, valoarea totală a proiectului fiind de peste 5,2 milioane lei.

„Ziua Naţională a României la 1 Decembrie, aniversată în fiecare an, constituie prilej de rememorare a jertfei înaintașilor și a luptei pentru constituirea statului naţional român. Aniversarea Zilei Naţionale este un moment de excepţie în afirmarea identităţii și tradiţiilor naţionale. Marea Unire reprezintă apogeul unei istorii milenare, prin intrarea României în concertul marilor națiuni europene moderne, Centenarul acestui eveniment trebuind să aducă o conștientizare a eforturilor, sacrificiilor și talentului pus la temelia construcției naționale de către cetățeni români de toate etniile, care au ilustrat cultura și spiritualitatea națională.

Adunarea Naționalǎ de la Blaj de la 1848 în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională” a materializat hotărârea poporului exprimată elocvent prin dezideratul „Noi vrem să ne unim cu Ţara!” şi demonstrează cu pregnanţă rolul determinant al poporului în lupta pentru înfăptuirea unităţii naţionale. Acest eveniment reprezintǎ un moment de importanțǎ maximǎ ȋn istoria românilor.

Dimensiunile proiectului de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire şi a sǎrbǎtoririi a 170 de ani de la Adunarea Națională de la 1848 de pe Câmpia Libertǎtii Blaj, în perioada 2016-2022, impun, la nivelul Județului Alba, o colaborare largǎ și susținută din partea tuturor instituțiilor publice și private a căror activitate are tangențe cu aceste demersuri, cu scopul de a omagia trecutul şi a privi cu încredere spre viitor”, se arată în documentaţia de proiect.

„Ansamblul Câmpia Libertății Blaj” se afla în municipiului Blaj, strada Câmpul Libertății, județul Alba, în intravilanul localităţii, în suprafațǎ de 55.070 mp conform extras CF. nr. 3698 Blaj, nr.top. 75172, din care se amenajează suprafața de 50.400 mp.

Este identificat în Lista monumentelor istorice 2015 cod LMI: AB-III-a-B-00408 sub titulatura Ansamblul „Câmpia Libertăţii – 24 de busturi de personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti din secolul XIX”.

Câmpia Libertǎtii este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, având o însemnǎtate aparte datorită Marii Adunări Naționale de la 3/15 mai 1848.

Se doreşte reamenajarea Câmpiei Libertății prin sistematizarea terenului, realizarea unor alei carosabile și pietonale, amplasarea mobilierului urban (bănci, corpuri de iluminat, coșuri de gunoi, cișmele și o fântână arteziană), refacerea împrejmuirii și reamplasarea catargului.

Lucrǎrile principale propus a fi realizate sunt:

– amenajare alei carosabile;

– amenajare alei pietonale;

– amplasare mobilier urban constând din corpuri de iluminat stradal, iluminarea ansamblului monumental Gloria, bǎnci, catarg repoziționat, cişmele, coşuri de gunoi, fântânǎ artezianǎ, etc

– împrejmuirea incintei prin reamenajarea gardului existent, refacerea porților de acces şi completarea împrejmuirii unde este cazul;

– sistem de irigații

– refacerea spațiilor înierbate;

– echiparea Câmpiei Libertǎții cu utilitǎțile necesare (apǎ, canal, energie electricǎ)

Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte valorizarea monumentului istoric şi crearea unui spaţiu optim rezolvat din punct de vedere funcțional și estetic, realizând creșterea gradului de impact istoric, social și mărirea confortului urban.

Prin adresa Municipiului Blaj nr. 1074/19.01.2017 înregistratǎ la registratura Consiliului Județean Alba sub nr. 1142/19.01.2017, se solicită o contribuție în valoare de 3.000.000 lei pentru Amenajare Ansamblul „Câmpia Libertăţii Blaj” și împrejmuire, proiect care are valoarea totală de 5.213.736,65 lei, cu scopul de a reuşi realizarea unui proiect care depăşeşte interesul local, fiind în esențǎ un proiect de anvergurǎ naționalǎ care ține de lupta românilor pentru unitate naționalǎ.

Cofinanţarea este în sumă de 3.000.000 lei din valoarea totală a proiectului „Amenajare Ansamblul Câmpia Libertății și împrejmuire” și va fi asiguratǎ în două tranşe pe baza solicitărilor şi a raportului de progres însoţit de documente justificative, întocmite de Primaria Blaj şi înregistrate la Consiliul Judeţean Alba.

Prevederile Programul de guvernare 2017-2020 acordă o atenție sporitǎ aniversǎrii Centenarului atât pe plan național cât şi internațional prin mǎsuri care sǎ marcheze şi punǎ ȋn valoare acest eveniment atât de important pentru toți românii.

Prevederile acestui document, în capitolul alocat culturii, specificǎ faptul că Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri. Acest proiect, în mare măsură memorial şi ştiinţific, trebuie corelat, însă, cu un al doilea proiect, de această dată dedicat direct societăţii şi culturii române vii: o <autostradă> culturală, care să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (Bucureşti, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi). De această autostradă vor fi legate şi alte localităţi românești (Timişoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iași, Craiova, Constanţa), al căror rol istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut.

De asemenea se menționeazǎ faptul că Dimensiunile acestui proiect cultural de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire impun o colaborare mai amplă din partea tuturor instituţiilor publice şi private a căror activitate are tangenţe cu aceste demersuri”.

Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicatǎ, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, prevede la art.38 urmǎtoarele:

(2) Contribuţia financiară a consiliilor judeţene, municipale, orăşeneşti şi comunale, după caz, poate să acopere integral sau parţial costul lucrărilor de intervenţie asupra monumentelor istorice care fac parte din grupa B, precum şi, individual sau prin cofinanţare, costul lucrărilor de protejare a monumentelor istorice care fac parte din grupa A, aflate pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.

(3) Contribuţia financiară a statului şi a autorităţilor administraţiei publice locale poate fi asigurată prin cofinanţare, precum și în parteneriat, inclusiv cu proprietarul sau cu alte persoane fizice sau juridice.

De asemenea la art. 45, alin (1), se reglementeazǎ atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale, specificând faptul cǎ ȋn vederea protejării monumentelor istorice şi a respectării prevederilor legale în acest domeniu, autorităţile administraţiei publice locale „participă la finanţarea lucrărilor de protejare a monumentelor istorice, prevăzând distinct sumele necesare în acest scop în bugetele pe care le administrează”.

Se propune astfel spre aprobare asigurarea cofinanţǎrii acordate din bugetul local al Judeţului Alba pentru anul 2017 pentru reabilitarea monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertǎții Blaj” prin realizarea obiectivului de investiţii „Amenajare Ansamblul Câmpia Libertății și împrejmuire”.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CUGIR

Iulia Ghenea, tânăra din Cugir care a demascat un profesor de la Babeş-Bolyai ce o hărțuia sexual, a ajuns subiect de film

Publicat

tanara cugir

Pe 21 iunie 2011, un profesor al Universității Babeş-Bolyai din Cluj, cu peste 20 de ani experiență la catedră, devenea ”actorul” principal într-un scandal de hărțuire sexuală. Potrivit jurnaliștilor de la libertatea.ro, Iulia Ghenea, o studentă din Cugir, mai avea de dat înainte de susținerea licenței, un singur examen la cursul predat de Ilie Parpucea, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: INCENDIU în localitatea Rădești. O stivă cu baloți de luncernă a luat foc

Publicat

radesti

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 17.50, la o stivă cu baloți de lucernă în localitatea Rădești. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 1.500 de cazuri de îmbolnăviri, dintre care 33 de decese, în America, asociate cu folosirea ţigărilor electronice

Publicat

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a anunţat joi că 1.479 de cazuri de boli pulmonare asociate cu folosirea ţigărilor electronice au fost înregistrate la nivelul întregii ţări, relatează Xinhua, citat de publicația românia24.ro.  În total, 33 de decese au fost confirmate în 24 de state americane, vârsta medie a victimelor fiind […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO ȘTIREA TA: Pericole ”la tot pasul” prin Cetatea Alba Carolina. Plimbare transformată în ”vânătoare” de probleme

Publicat

O plimbare prin Cetatea Alba Carolina, alături de copil s-a transformat rapid pentru un cetățean din Alba Iulia, într-o ”vânătoare” de pericole, la care pot fi expuși cei care doresc să își petreacă timpul liber în cea mai mare cetate din România.  Sâmbătă, cititorul Alba24 a trimis pe adresa redacției mai multe fotografii, în care […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate