Connect with us
Publicitate

Economie

INVESTIȚIE de 300 milioane euro la Sebeș: Daimler începe construcţia celei de-a treia unităţi de producţie de piese auto pentru Mercedes

Publicat

Conducerea Daimler AG începe la Sebeş construcţia unei noi unităţi de producţie de piese auto pentru Mercedes. La fabrica din Sebeş vor fi realizate cele mai noi generaţii de cutii de viteze automate, iar investiţia totală se ridică la 300 de milioane de euro. Pe 4 aprilie are loc evenimentul de aşezare a pietrei de temelie a unităţii companiei Star Assembly.

Star Transmission, parte a concernului Daimler, organizează, pe 4 aprilie, evenimentul care simbolizează aşezarea pietrei de temelie a unităţii de producţie a companiei Star Assembly. Reprezentanţii companiei transmit că „este un pas important în dezvoltarea economică a judeţului Alba, precum şi una dintre cele mai mari investiţii din industria auto la nivel naţional”.

Este vorba despre investiţia anunţată în primăvara anului trecut de Consiliul de administrație Daimler AG, care a decis să extindă reţeaua de producţie a cutiilor de viteze Mercedes-Benz Cars. „În urma aprobării de către Consiliul de Supraveghere, sunt planificate acum capacități suplimentare pentru asamblarea cutiilor de viteze ce urmează a fi stabilite la unitatea de producţie Daimler din România, Star Transmission. Pentru producţia unei noi generații de cutii de viteze automate, vor fi investite în România mai mult de 280 de milioane de euro. În total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de euro“, se arăta într-un comunicat de presă transmis în aprilie 2013 de reprezentanţii companiei.

Tot la Sebeş, Star Transmission – filiala din România a concernului german Daimler a inaugurat, în 9 ianuarie 2014, la Sebeș, o nouă unitate de montaj cutii de viteză cu dublu ambreiaj pentru autoturismele Mercedes – Benz. Investiția companiei care face parte din concernul german Daimler a fost de aproape 40 de milioane de euro. Hala de producție are o suprafață de circa 13.000 de metri pătrați, construcția fiind finalizată în 10 luni. Noua unitate de montaj a cutiilor de viteză pentru Mercedes a creat 150 de noi locuri de muncă.

Citeşte şi Daimler a inaugurat la Sebeș o nouă unitate de montaj a cutiilor de viteză pentru autoturisme Mercedes Benz. Investiție de 40 milioane euro

De asemenea, „Star Transmission” a inaugurat, în iulie 2013, la Sebeş, o unitate de producţie pentru asamblarea cutiilor de viteze automate pentru autoturismele Mercedes-Benz, investiţie prin care au fost create aproximativ 250 de noi locuri de muncă. Fabrica a fost construită în 12 luni și are o suprafață de 9.000 mp. Pentru lucrările de construcție, asamblare linie și infrastructură s-au investit aproximativ 30 de milioane de euro.

Citeşte şi Star Transmission Sebeș a inaugurat linia de montaj a cutiilor de viteză automate

“Star Assembly” SRL din Sebeş, cu sediul pe strada Industriilor FN, înregistrată în 2013, are ca obiect de activitate fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi elementelor mecanice. Firma deţine două unităţi de producţie în zona “Glod”, extravilanul municipiului Sebeş, la periferia de vest, despre care am amintit anterior, urmând a extinde investiţia cu o nouă unitate de producţie, cea de a treia, pentru producerea cutiilor de viteză în serie. Construcţia va cuprinde hală de producţie, clădire logistică, clădire reciclare, clădire pentru depozitarea cutiilor pentru componente, casă poartă şi clădire pentru transformator.

A treia fabrică Daimler la Sebeş: construcţii pe 7,2 hectare şi producţie din 2017

Fabrica de producţie şi asamblare a cutiilor de viteze automate va fi operațională în totalitate în 2017, când numărul angajaților la unităţile Daimler din Sebeş va fi de aproximativ 1.000 de persoane. Hala principală va avea o suprafață de 43.000 metri pătrați şi în total construcţiile se desfăşoară pe un teren de 72.000 metri pătrați.

Lucrările sunt estimate să dureze un an. Din aprilie 2015, vor fi aduse utilajele, care vor fi montate şi testate, ceea ce va dura încă un an. Din primăvara anului 2016 va începe gradual producția, pe măsură ce liniile de producție și cele de asamblare vor fi testate și se vor dovedi funcționale la parametri optimi.

În paralel, personalul angajat va participa la cursuri de specializare de câteva luni în Germania. Fabrica va funcționa la sută la sută din capacitate în anul 2017, când se va lucra în trei schimburi.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal, este inclusă construcția unui nou sens giratoriu, în apropierea fabricii, precum și un flux de 25-30 de camioane care vor aduce zilnic materie primă.

Materia primă va ajunge în fabrică pe un traseu separat, iar descărcarea va avea loc într-o zonă din spatele halei principale. Cutiile de viteză finite vor fi depozitate, după montare, în partea din față a fabricii, de unde vor fi încrăcate pentru a fi transportate în Germania. Materia primă și produsele finite vor fi transportate pe drumuri diferite în incinta facilității de producție. Zonele de depozitare, atât pentru materia primă, cât și pentru produsele finite, vor fi izolate complet de restul halei, pentru a evita contaminarea acestora cu praf și a asigura izolarea contra incendiilor.

În momentul în care fabrica de la Sebeș va funcționa la capacitate totală, aceasta va avea un stoc de 9-10.000 cutii de viteze care vor putea fi livrate în orice moment.

Reamintim că firma de la Sebeş, “Star Assembly”, deţinută de concernul german “Daimler”, a primit, anul trecut, un ajutor de stat de 37,4 milioane euro pentru extinderea investiţiei din Alba, respectiv construcţia unităţii de producţie de transmisii automate la Sebeş, cu o investiţie totală de aproximativ 300 de milioane de euro. A fost estimată crearea a 500 de locuri de muncă noi.

Extinderea reţelei de producţie Daimler

Andreas Renschler, membru al Consiliului de Administrație “Daimler” pentru Producție și Achiziții Publice Mercedes-Benz Cars și Mercedes-Benz Vans, a explicat, în aprilie 2013, că extinderea reţelei noastre de producție va include o locație suplimentară pentru asamblarea cutiilor de viteze, concepută pentru a completa capacitățile noastre existente. Scopul nostru este de a satisface cererea mare a clienților, cu o flexibilitate mai mare în viitor.”

Ţinând cont de faptul că producţia este supraîncărcată şi lipseşte spaţiul necesar dezvoltării producţiei de cutii de viteze în Stuttgart, vor fi construite locații suplimentare. “De peste 10 ani, Star Transmission continuă să fie un partener de încredere al locaţiilor noastre producătoare de sisteme de transmisie, din Germania. Având în vedere situaţia actuală și în baza experienței si colaborarii excelente cu Star Transmission, opțiunea pentru asigurarea capacităților necesare de asamblare suplimentară, într-o manieră flexibilă, este de a extinde activitățile din România”, a precizat Peter Schabert, directorul de producţie pentru sisteme de transmisie al Mercedes-Benz şi al Fabricii Mercedes-Benz din Untertürkheim, referindu-se la planurile pentru viitoarea rețea de producție de cutii de viteze. “Fabrica de cutii de viteze din Stuttgart va rămâne în continuare centrul producției de cutii de viteze pentru Mercedes-Benz Cars și va acționa în calitate de centru de competență în această rețea de producție”.

Unitatea de producţie Daimler, Star Transmission, a fost înființată în anul 2001. În prezent, compania și cei aproximativ 800 de angajați din locațiile Cugir şi Sebeş produc componente pentru motoarele și cutiile de viteze ale autoturismelor actuale Mercedes-Benz, precum și cutii de viteze pentru modelele mai vechi, pentru asigurarea pieselor de schimb. La sediul din Cugir se produc roți dințate, arbori precum și componente prelucrate mecanic pentru motoare, cutii de viteză și casete de direcție. Pe lângă construcția de dispozitive filiala oferiă clienților și servicii de inginerie. La sediul din Sebeș se montează cutii de viteză automate cu 5 trepte.

A fost luată decizia pentru a începe producția unei cutii de viteze automate cu 5 trepte, la mijlocul anului trecut, în noua locație din Sebeș, până la ieşirea din fabricaţie. Începând din 2014, generația actuală de cutii de viteze cu dublu ambreiaj va fi, de asemenea, asamblată acolo. Acest lucru va oferi, astfel, capacități suplimentare de asamblare care vor completa producția din Stuttgart, unde a fost concentrată asamblarea până în prezent. Cu sprijinul guvernului român în vederea extinderii capacităților de producție, se preconizează că o nouă generație de cutii de viteze automate va fi, de asemenea, fabricată în noua rețea de producție care implică locațiile din Stuttgart (producție completă, inclusiv asamblare) și Sebeș (doar asamblare) începând cu anul 2016, mai precizează reprezentanţii concernului.

Rațiunea acestui plan este cererea în continuă creștere pentru cutii de viteze, în conformitate cu strategia de creștere a Mercedes-Benz 2020. Fabrica de cutii de viteze localizată în Stuttgart-Hedelfingen, parte a fabricii din Untertürkheim, se află deja la capacitate maximă. Întregul spațiu disponibil a fost dezvoltat treptat în ultimii ani, astfel încât locaţia – din cauza localizării sale geografice speciale, în partea de sus a Văii Neckar din Stuttgart – a atins nivelul său maxim de extindere, fără alte posibilităţi.

Despre rețeaua de producție a sistemelor de propulsie pentru Mercedes-Benz Cars

Rețeaua de producție a sistemelor de propulsie Mercedes-Benz Cars este formată dintr-o serie de locații din Germania și este completată de locaţii internaționale de producție corelate cu producția în creștere a autovehiculelor Mercede-Benz, în piețele relevante.

Locația centrală este fabrica Mercedes-Benz din Unterturkheim, unde în cele șase secții separate sunt produse motoare, cutii de viteze și punţi. Fabrica Mercedes-Benz din Berlin produce motoare și componente pentru sisteme de propulsie, în timp ce fabrica Mercedes-Benz din Hamburg este responsabilă cu producția punţilor și a diverselor componente adiționale. O altă locație importantă în producția de motoare este filiala din Kolleda/Thurinigia, MDC Power.

Star Transmission, unitatea de producţie din România, este responsabilă pentru producția de componente pentru motoare si cutii de viteze, precum şi pentru cutii de viteze, ca piese de schimb. De anul trecut, locația de producție din Beijing (BBAC – joint venture dintre Daimler și partenerul BAIC din China) urma să fabrice de motoare, pentru a asigura producția locală de autoturisme și autovehicule comerciale uşoare Mercedes-Benz. Începând cu anul 2014, ca urmare a parteneriatului strategic dintre Daimler și alianța Renault-Nissan, Daimler și Nissan, era anunţată fabricarea în comun în SUA a motoarelor pe benzină în 4 cilindri bazate pe tehnologia Mercedes-Benz, la fabrica Nissan din Decherd/Tennessee. Unul dintre principalii beneficiari ai acestor motoare va fi noul model Clasa C, produs în fabrica Mercedes-Benz din Tuscaloosa/Alabama.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. rica

    marți, 11.03.2014 at 12:34

    ne temeam ca se va deschide in Ocna-Mures

  2. haiduc lucian florin

    sâmbătă, 31.03.2018 at 09:10

    plec inapoi in spania ,aici nu am nici un viitor .Doar ratati si prosti .De 3 ani nu mai dau bani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate