Actualitate
Investiție de aproape 37.000 de euro, pentru orientarea turiştilor în Cetatea Alba Carolina. O machetă din bronz a fortificaţiei Vauban va fi amplasată în apropiere de Obelisc
Turiștii și albaiulienii vor avea la dispoziție o nouă modalitate de orientare prin Cetatea Alba Carolina. O machetă ce prezintă în miniatură obiectivele turistice din Cetatea Vauban, asemănătoare celei amplasate, anul trecut, în fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, va fi construită în zona Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan. Valoarea estimată a lucrărilor este de aproape 37.000 de euro.
Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de luni, 31 octombrie, un proiect privind aprobarea documentației tehnico-economice – faza Studiu de fezabilitate pentru obiectivul: Amplasare machetă – „Amprenta Ceteții” pe traseul porților în zona Obelisc Alba Iulia.
Pentru o mai bună informare a vizitatorilor privind Cetatea Alba Carolina, prin HCL nr. 115/22 aprilie 2016, art. 3, a fost aprobat Planul Urbanistic de Detaliu privind „Amplasare lucrare de artă – Amprenta Cetății istorice Alba Iulia”, Cetatea Alba Carolina, Latura de Est.
Documentația tehnico-economică, faza SF supusă aprobării vizează realizarea Amprentei Cetății Istorice Alba Iulia a fost elaborată de Barbieri Proiect SRL Alba Iulia.
Astfel, macheta propusă va face cunoscută vizitatorilor amploarea cetății istorice, fiind un mijloc plastic și atractiv de orientare spre principalele obiective culturale care marchează și definesc unicitatea ansamblului istoric, se arată în documentaţia proiectului.
Aceasta va fi compusă dintr-un element de bronz reprezentând amprenta în relief a Cetății Alba Carolina, montat pe un postament de piatră având dimensiunile de 2,2 metri x 1,8 metri x 0,2 metri și un soclu din piatră cu dimensiunile de 1,9 metri x 1,6 metri x 0,5 metri. Lucrarea va fi completată de două plăci turnate din bronz, conținând legenda a 22 de edificii care contribuie la identitatea obiectivului de importanță națională. Această machetă va fi amplasată pe Latura de Est, în zona Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan, pe scuarul de lângă zona verde, cu orientare spre unul din accesele intens utilizate de vizitatori, cel al traseului porților fortificației, între Poarta a II-a și a III-a.
Construcția/macheta va fi amplasată pe următoarele straturi suport: pavaj din piatră 6 cm, șapă din beton 5 cm, radier din beton armat 15 cm, balast compactat 30 cm, iar perimetral va fi prevăzută cu un trotuar din pavaj din piatră cubică, pentru accesul pietonal.
Valoarea estimată a acestor lucrări este de 164.460 lei, reprezentând 36.470 euro, din care construcții-montaj 141.230 lei, reprezentând 31.320 euro și o durată de execuție de 4 luni. Finanțarea obiectivului se asigură din bugetul local și din alte surse constituite conform legii.
Placheta similară, amplasată în piaţa din faţa Catedralei Încoronării, anul trecut, a costat 140.000 de lei, iar lucrarea a realizată de sculptorul Ioan Bogdan.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News