Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Investiţie privată de 2,5 milioane euro în Apuseni: Microhidrocentrală cu putere de 844 kw la Valea Bistrii, Câmpeni


Publicat

La Câmpeni a fost inaugurată vineri o investiţie privată în valoare de 2,5 milioane de euro. Este vorba despre o microhidrocentrală amenajată pe cursul râului Bistra, cu o putere de 0,844 megawati. Iniţiativa aparţine unei firme clujene, care a mai lansat acum doi ani două microhidrocentrale în zona Cugir.

Amenajarea hidroenergetică se află pe teritoriul localităţii Valea Bistrii, ce ţine administrativ de oraşul Câmpeni. Potrivit proiectului, amenajarea este cu o cădere de aproximativ 138 de metri, cu funcţionare prin preluarea şi compensarea debitului natural de pe râul Bistra, la 3,5 kilometri în amonte de DN75. Energia productibilă este de circa 4,439 GWh/an (turbina tip Pelton, generator sincron U=0,4 kV).

Proiectul a fost iniţiat de “Bistra Hidro” SRL, ce face parte din grupul de firme “Rott Haus Consulting” Cluj, patronată de Victor Adrian Şchiopu, Ioan Raţiu, Tiberiu Samuel Roşu şi Gheorghe Stan.

Certificatul de urbanism a fost emis de Primăria Câmpeni în 24 mai 2013.

La evenimentul de vineri a participat şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, care a precizat că investiţia va aduce “aproape 1 miliard de lei (vechi – n,r.) anual în bugetul orașului Cîmpeni”.

Microhidrocentrala din satul Valea Bistrii, Câmpeni, va produce energie electrică ce va fi distribuită prin reţeaua Electrica.

“Rott Haus Consulting” SRL a mai investit 11,7 milioane lei, acum doi ani, în zona Cugir. Este vorba despre două microhidrocentrale cu o putere instalată de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh, care va fi furnizată în sistemul naţional energetic.

Acestea se află în amonte de barajul de la Canciu, la 40 de kilometri de Cugir, lângă DJ 704, pe pârâul Boşorog.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Energetician

  sâmbătă, 15.03.2014 at 07:10

  …. in timp ce Hidrocentrala Galceag de pe Valea Sebesului are aviz de functionare de la Dispeceratul Energetic Nationaldoar 2-3 zile pe luna…. De ce , mai Voineo, de ce ?

 2. Nora

  sâmbătă, 15.03.2014 at 09:35

  E normal ca presa sa priveasca din unghiul interesului ingust al unor indivizi, si nu din unghiul interesului public?! Doar pentru acestia, strict financiar, se poate vorbi de o investitie, pentru ca au bagat niste bani in lucrari si echipamente si mita si-i scot inzecit. Pentru noi ceilalti, distrugerea a inca o vale, stirbirea in continuare a farmecului Apusenilor si implicit a potentialui lor turistic, distrugerea ireversibila a patrimoniului natural, se numeste tragedie, nu investitie. Cu atat mai mult ca aceasta invazie a industriei in inima naturii nu ofera decat maxim un loc de munca si, distrugand potentialul turistic (turistii nu vin sa vada vai mutilate si secate), elimina sute de locuri de munca potentiale, pe termen nelimitat. In plus, acei indivizi se imbogatesc pe spatele milioanelor de romani care platesc pentru ei certificate verzi. Culmea tupeului politrucilor este ca ne obliga sa platim certificate „verzi” pentru cei ce ne distrug natura!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Cătălin Drulă, luat în vizor de liderii PNL: Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele

Publicat

Florin Cîțu le-a spus colegilor din conducerea PNL că orice ministru care își va critica colegii sau pe premier va fi revocat ”imediat” din funcție. ”Nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele”, a spus și Orban.

”Nu poți veni în ședința de guvern după astfel de declarații”, a spus Florin Cîțu, potrivit surselor G4Media.ro.

Premierul s-a referit direct la declarațiile ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care l-a caracterizat drept ”zombie politic”.

Legat de demiterea lui Vlad Voiculescu, premierul a spus că ”eu nu am luat o decizie peste noapte. Am tot amânat și am analizat. Eu am tot spus, miniștrii sunt evaluați”.

Ludovic Orban, președintele PNL, a spus în aceeași ședință că îl susține total pe Florin Cîțu, adăugând că remanierea lui Vlad Voiculescu a fost ”corectă, constituțională, o aștepta toată lumea”.

În ceea ce privește declarațiile lui Drulă, Orban a spus în ședința PNL că ”nu îți poți ataca premierul dacă nu ți-ai făcut deja bagajele. Dacă o să mai facă, va trebui demis orice ministru care va da declarații că a lui Drulă”.

Citește știrea completă pe G4Media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ CURS: PNL, singurul partid din coaliție care pierde procente din cauza măsurilor de austeritate. AUR profită și crește

Publicat

Partidul Național Liberal (PNL) a scăzut cu 5 procente față de sondajul din februarie 2021, iar PSD cu un procent.

USR PLUS rămâne la același nivel.

O creștere cu 3 procente înregistrează AUR, singurul partid care a profitat de nemultumirea propulației pentru măsurile de austeritate luate de guvern.

Scandalurile din Coaliția la guvernare au fost decontate decontate masiv de liberali.

Sondajul de tip Omnibus realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS în luna aprilie arată o scădere accentuală a PNL, în timp ce dificilii parteneri de guvernare de la USR PLUS își conservă pozițiile, scrie stiripesurse.ro

 

 

Potrivit cercetării sociologice, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, scorurile partidelor ar fi următoarele:

 • PSD – 33% (aproape la fel ca în sondajul CURS din februarie (34%); 29% la alegeri)
 • PNL – 21% (faţă de 26% în sondaul din ianuarie și 25 în februarie/ 26% la alegeri)
 • USR-PLUS – 16% (la fel ca în sondajul din ianuarie şi februarie și la fel ca la alegeri)
 • AUR – 12% (12% în sondajul din ianuarie și 9% în februarie/ 9% în alegeri)
 • UDMR – 4% (faţă de 4% în ianuarie și februarie şi 5% în alegeri)
 • PMP – 5% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie și februarie când erau la 3% şi în creștere cu 1% faţă de alegeri – 4%)
 • PPU-sl – 4% (3% în februarie)
 • Pro România – 3% (în creștere faţă de sondajul din ianuarie (25) și februarie (2%) şi în scădere cu 1% faţă de alegeri)
 • Altul – 2%

Metodologia de realizare a sondajului

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1107 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt neponderate

Perioada de realizare: 14-17 aprilie, 2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Campanie de donare de sânge la Alba Iulia. Cum te poți programa și dona cu ajutorul unei aplicații de pe telefon

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, împreună cu studenții din cadrul UMF Cluj organizează o campanie de donare de sânge.

A fost creată și o aplicație prin care cei care se programează, și ulterior, donează sânge, adună puncte și beneficiază de ofertele partenerilor campaniei. 

Campania de donare de sânge se desfășoară în perioada 19-23 aprilie, între orele 7.30-12.00.

Pentru mai multe detalii puteți suna la: 0258.834.050.

Prin câțiva pași simpli veți putea beneficia de ofertele celor care susțin campania de donare sanguină.

 1. Descărcați aplicația;
 2. Vă programați pentru donare;
 3. După analize, puteți dona sânge;
 4. Scanați codul pentru validare;
 5. Adunați punctele și beneficiați de oferte.

Aplicația BlooDoChallenge poate fi descărcată din App Store sau Google Play

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia se află în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba, situat pe Bulevardul Revoluției 1989, numărul 23.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Medalii de aur, argint și bronz pentru practicanții de taekwondo din Alba, la Campionatul Național desfășurat la București

Publicat

14 medalii de aur, argint și bronz au obținut practicanții de taekwondo ai clubului Revolution Academy Alba, la Campionatul Național de Taewondo WT, desfășurat în weekendul ce a trecut la București.

Clubul din Alba a participat cu 16 sportivi, mulți dintre ei având o vârstă fragedă și pentru unii fiind chiar prima participare la o competiție sportivă de o anvergură națională.

Medalii de aur

Jelea Eduard -25 kg locul 1

Gemanescu Nicoleta +30 kg

Vas Karina -30 kg

Boloage Alecsandru -45 kg

Galea Mario -44 kg

Medalii de argint

Luha Eduard -40 kg

Dan Alexandru +40 kg

Cetean Eduardo -37 kg

Fara Alex -40 kg

Groza Alexandra +50 kg

Cetean Luca -25 kg

Medalii de bronz

Dobarta Roxana +30 kg

Popa Vasile -35 kg

Ghenescu Natalia -51kg

”Încă odată am adus Alba Iulia pe podium, la un sport olimpic. Chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă a trebuit să ne antrenam în condiții improprii, am reușit să obținem 14 medalii de aur, argint și bronz la un campionat național. Susținerea financiară este exclusiv din partea părinților și a unor persoane care ne sunt aproape încă de la prima competiție la care am participat.

De mai bine de doi ani ne antrenam într-un spațiu în care nu mai încăpem, dar totuși facem performanță și ducem Alba Iulia, Sebeșul și județul Alba pe podium la toate competițiile la care participăm”, a declarat pentru alba24.ro, Alin Moldovan, antrenorul clubului Revolution Academy Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate