La Câmpeni a fost inaugurată vineri o investiţie privată în valoare de 2,5 milioane de euro. Este vorba despre o microhidrocentrală amenajată pe cursul râului Bistra, cu o putere de 0,844 megawati. Iniţiativa aparţine unei firme clujene, care a mai lansat acum doi ani două microhidrocentrale în zona Cugir.
Amenajarea hidroenergetică se află pe teritoriul localităţii Valea Bistrii, ce ţine administrativ de oraşul Câmpeni. Potrivit proiectului, amenajarea este cu o cădere de aproximativ 138 de metri, cu funcţionare prin preluarea şi compensarea debitului natural de pe râul Bistra, la 3,5 kilometri în amonte de DN75. Energia productibilă este de circa 4,439 GWh/an (turbina tip Pelton, generator sincron U=0,4 kV).
Proiectul a fost iniţiat de “Bistra Hidro” SRL, ce face parte din grupul de firme “Rott Haus Consulting” Cluj, patronată de Victor Adrian Şchiopu, Ioan Raţiu, Tiberiu Samuel Roşu şi Gheorghe Stan.
Certificatul de urbanism a fost emis de Primăria Câmpeni în 24 mai 2013.
La evenimentul de vineri a participat şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, care a precizat că investiţia va aduce “aproape 1 miliard de lei (vechi – n,r.) anual în bugetul orașului Cîmpeni”.
Microhidrocentrala din satul Valea Bistrii, Câmpeni, va produce energie electrică ce va fi distribuită prin reţeaua Electrica.
“Rott Haus Consulting” SRL a mai investit 11,7 milioane lei, acum doi ani, în zona Cugir. Este vorba despre două microhidrocentrale cu o putere instalată de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh, care va fi furnizată în sistemul naţional energetic.
Acestea se află în amonte de barajul de la Canciu, la 40 de kilometri de Cugir, lângă DJ 704, pe pârâul Boşorog.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.