Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Investiţie privată de 2,5 milioane euro în Apuseni: Microhidrocentrală cu putere de 844 kw la Valea Bistrii, Câmpeni

Publicat

La Câmpeni a fost inaugurată vineri o investiţie privată în valoare de 2,5 milioane de euro. Este vorba despre o microhidrocentrală amenajată pe cursul râului Bistra, cu o putere de 0,844 megawati. Iniţiativa aparţine unei firme clujene, care a mai lansat acum doi ani două microhidrocentrale în zona Cugir.

Amenajarea hidroenergetică se află pe teritoriul localităţii Valea Bistrii, ce ţine administrativ de oraşul Câmpeni. Potrivit proiectului, amenajarea este cu o cădere de aproximativ 138 de metri, cu funcţionare prin preluarea şi compensarea debitului natural de pe râul Bistra, la 3,5 kilometri în amonte de DN75. Energia productibilă este de circa 4,439 GWh/an (turbina tip Pelton, generator sincron U=0,4 kV).

Proiectul a fost iniţiat de “Bistra Hidro” SRL, ce face parte din grupul de firme “Rott Haus Consulting” Cluj, patronată de Victor Adrian Şchiopu, Ioan Raţiu, Tiberiu Samuel Roşu şi Gheorghe Stan.

Certificatul de urbanism a fost emis de Primăria Câmpeni în 24 mai 2013.

La evenimentul de vineri a participat şi vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, care a precizat că investiţia va aduce “aproape 1 miliard de lei (vechi – n,r.) anual în bugetul orașului Cîmpeni”.

Microhidrocentrala din satul Valea Bistrii, Câmpeni, va produce energie electrică ce va fi distribuită prin reţeaua Electrica.

“Rott Haus Consulting” SRL a mai investit 11,7 milioane lei, acum doi ani, în zona Cugir. Este vorba despre două microhidrocentrale cu o putere instalată de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh, care va fi furnizată în sistemul naţional energetic.

Acestea se află în amonte de barajul de la Canciu, la 40 de kilometri de Cugir, lângă DJ 704, pe pârâul Boşorog.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Energetician

    sâmbătă, 15.03.2014 at 07:10

    …. in timp ce Hidrocentrala Galceag de pe Valea Sebesului are aviz de functionare de la Dispeceratul Energetic Nationaldoar 2-3 zile pe luna…. De ce , mai Voineo, de ce ?

  2. Nora

    sâmbătă, 15.03.2014 at 09:35

    E normal ca presa sa priveasca din unghiul interesului ingust al unor indivizi, si nu din unghiul interesului public?! Doar pentru acestia, strict financiar, se poate vorbi de o investitie, pentru ca au bagat niste bani in lucrari si echipamente si mita si-i scot inzecit. Pentru noi ceilalti, distrugerea a inca o vale, stirbirea in continuare a farmecului Apusenilor si implicit a potentialui lor turistic, distrugerea ireversibila a patrimoniului natural, se numeste tragedie, nu investitie. Cu atat mai mult ca aceasta invazie a industriei in inima naturii nu ofera decat maxim un loc de munca si, distrugand potentialul turistic (turistii nu vin sa vada vai mutilate si secate), elimina sute de locuri de munca potentiale, pe termen nelimitat. In plus, acei indivizi se imbogatesc pe spatele milioanelor de romani care platesc pentru ei certificate verzi. Culmea tupeului politrucilor este ca ne obliga sa platim certificate „verzi” pentru cei ce ne distrug natura!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax