Actualitate
Investiţii mai puţine din fonduri europene la Primăria Vadu Moţilor. Drum comunal asfaltat prin PNDR şi teren de fotbal cu bani din bugetul local
Dacă alte comune din judeţul Alba se pot baza pe fonduri europene pentru modernizarea localităţii, în Vadu Moţilor, situaţia este diferită. Primarul Nicolae Lazea spune că, din cauza numărului mic de locuitori, este cam greu să acceseze fonduri pentru investiţii în comună. Singurul proiect pentru care a obţinut finanţare este de infrastructură, respectiv asfaltarea unui drum comunal de 5 km, Vadu Moţilor – Lăzeşti, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în valoare de 4,6 milioane de lei. În rest obiectivele din comună sunt realizate din bugetul local, cum ar fi terenul de sport pentru care se alocă 400.000 de lei.
Pentru că mulţi edili din Alba încearcă să îşi ridice comuna la „rang” de oraş, primarul din Vadu Moţilor are un dezavantaj: numărul de locuitori, 1.300, îi limitează accesul la finanţăre din fonduri europene. Majoritatea programelor de acest gen se adresează comunelor cu peste 2.000 de locuitori.
Comuna a avut totuşi un proiect eligibil pentru alocarea de fonduri europene. Este vorba despre asfaltarea drumului comunal Vadu Moţilor – Lăzeşti, cu o lungime de 5 km. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală se va aloca suma de 4,6 milioane de lei.
„Nu avem staţie de epurare, cerinţă a Uniunii Europene până în 2018. Avem un sistem de alimentare cu apă propriu, pentru satul de centru, iar celelalte gospodării au aducţiuni proprii. Intenţionăm să punem pe 3.2.2 pe noul program, să depunem un proiect cu alimentare cu apă şi canalizare. Avem o mare problem㪠majoritatea programelor se adresează comunelor cu peste 2.000 de locuitori. Dacă ar hotărî cineva să ne lase să fim egali cu ceilalţi sau se ne desfiinţeze, să ne ataşeze cumva la alte comune… Comunităţile astea mici au slabe şanse de accesare a programelor”, a declarat Nicolae Lazea.
Primarul din Vadu Moţilor spune însă că va începe lucrările în această toamnă la un teren de fotbal din bugetul local. Comuna are şi un teren de volei, iar acum vine rândul pentru unul de fotbal cu suprafaţă sintetică, pentru care se alocă 400.000 de lei. În ce priveşte sistemul de electrificare, edilul spune că „mai avem două gospodării care nu au curent electric”.
Nicolae Lazea a precizat că, în ciuda faptului că sunt o comunitate mică, „comparativ cu celelalte comune, noi mai avem pădure”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News