Connect with us
Advertisement

Actualitate

Învierea Domnului: Creștinii catolici și protestanți au sărbătorit, duminică, Paștile

Publicat

Creștinii romano-catolici, reformați și unitarieni au sărbătorit Învierea Domnului duminica aceasta, cu o săptămână mai devreme decât ortodocșii sau greco-catolicii. În județul Alba, aproximativ 16.000 de persoane au ciocnit ouăle roșii, în 8 aprilie.

Deosebirea dintre datele de prăznuire ale celor două mari Biserici, cea Romano-Catolică și cea Ortodoxă, rezultă din calendarul uzitat. Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian, în timp ce Biserica Romano-Catolică pe cel gregorian. Cu toate că cele două date pot fi la distanță și de 5 săptămâni, au existat ani în care creștinii din întreaga lume au sărbătorit Învierea Domnului la aceeași dată, cel mai recent exemplu fiind anul 2011.

Algoritmul după care este calculată data Paștilor, în ambele Biserici, este același și datează de la Sinodul de la Niceea din 325. Atunci, sinodalii au hotărât că Paștile vor fi serbate totdeauna într-o zi de duminică, aceasta fiind ziua învierii lui Hristos. Această duminică este prima după lună plină, după echinocțiul de primăvară. Dacă data Paștilor coincide cu sărbătoarea evreiască a Paștilor, prăznuirea Învierii va fi mutată o duminică mai târziu.

Punctul culminant al sărbătorii este slujba Învierii, oficiată sâmbătă spre duminică. În cadrul ei, Papa Benedict al XVI-lea rosteşte tradiționalul mesaj „Urbi et Orbi”. La slujba din Joia Mare, acesta a evidențiat faptul că „suntem liberi doar dacă rămânem în adevărul fiinţei noastre, dacă suntem uniţi cu Dumnezeu.”

Începând cu acest an, Biserica Catolică din Israel sărbătorește Paștile odată cu Biserica Ortodoxă, urmărind progresul în încercările de unire dintre cele două Biserici.

Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement