Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ioan Botezătorul, îngerul deșertului reprezentat cu aripi – icoană inedită expusă la Museikon, în Alba Iulia

Publicat

Museikon, Muzeul Icoanei din Alba Iulia adăpostește un exponat unic, inedit pentru creștinul contemporan. Este vorba despre o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul reprezentat cu aripi de înger. Motivația ar putea veni de la un verset din Vechiul Testament: „Iată, eu trimit pe îngerul meu și va găti calea mea înaintea feței Mele” (Cartea lui Maleahi, 3,1), repetat ulterior și în Evangheliile după Marcu, Matei și Luca.

Sfântul ține în mâna stângă un rotulus desfășurat, pe care se poate citi un text în slavonă: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor” și un potir cu prefigurarea jertfei euharistice.  Icoana „Sfântul Ioan Botezătorul, îngerul deșertului” este datată în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Citește și VIDEO: O icoană a Maicii Domnului de la Biserica Ortodoxă din Cricău, județul Alba, a început să lăcrimeze la începutul postului

În secolul XX-lea, a fost donată bisericii de niște enoriași care și-au scris pe verso numele cu litere latine „Sofia, Petre, Ion, Maria, cu tot neamul”. Specialiștii spun că aceasta este una dintre cele mai frumoase icoane păstrate în Transilvania.

„A fost pictată în a doua jumătate a secolului XVII în așa-numita manieră cretană. Icoana de la Museikon se remarcă prin finețea detaliului în reprezentările miniaturale ale scenelor din viața lui Ioan Botezătorul, care de obicei formează icoane separate, precum și prin faptul că Sfântul ține în mână un potir care anunță jertfa lui Iisus, deși de obicei are o tipsie pe care e așezat capul retezat la solicitarea Irodiadei.
 
Icoana provine de la Sânbenedic.” a declarat Ana Dumitran, muzeograf la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

“Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” este un proiect realizat în parteneriat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia și Universitatea din Bergen – Norvegia.

Pe parcursul lunii decembrie, intrarea este liberă, urmând ca de la 1 ianuarie 2018, vizitarea muzeului să coste 10 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax