Administrație
ISU Alba: Echipe mixte pentru sancţionarea persoanelor care nu respectă normele privind arderile de vegetaţie uscată
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Unirea” al judeţului Alba au atras atenţia asupra cazurilor de incendii la vegetaţia uscată, ce s-au extins, în unele situaţii, la fondul forestier ori la gospodării individuale. Aceştia au precizat şi faptul că au fost constituite echipe mixte pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care nu respectă normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu privire la arderea prin incendiere a resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, iar amenzile sunt de până la 2.500 de lei.
Pentru opt astfel de situaţii în care au fost semnalate incendii la vegetaţie uscată a fost necesară intervenţia pompierilor, în ultimele 24 de ore.
Garda de intervenţie Blaj a fost solicitată, marţi, în comuna Mihalţ, în zona ,,Rojină”, pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă sezonieră, două adăposturi de animale şi două depozite de furaje. Focul s-a extins de la ardere necontrolată de vegetaţie uscată. Au fost distruse un saivan din lemn acoperit cu plăci de azbociment, pe o suprafaţă de aproximativ 120mp; un grajd confecţionat din bârne de lemn, acoperit cu plăci de azbociment, pe o suprafaţă de aproximativ 80mp; 500 baloţi de fân depozitaţi într-o încăpere a grajdului şi aproximativ 600 kg. fân, depozitat în aer liber; acoperişul din lemn a unei case sezoniere de locuit pe aproximativ 9 mp; 60 mp fânar din lemn, acoperit cu plăci de azbociment; 600 baloţi de fân.
Reprezentanţii ISU Alba au reamintit că arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Acesta este eliberat, la cerere, de către primăriile localităţilor. Având în vedere că numărul acestor solicitări este în creştere, au fost constituite echipe mixte pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care nu respectă normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu privire la arderea prin incendiere a resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate. Hotărârea aparţine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar echipele mixte formate din personal ISU şi Poliţie se deplasează în locaţiile unde sunt sesizate cazuri de ardere de vegetaţie fără respectarea normelor.
Amenzile pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi sunt între 1.000 lei şi 2.500 de lei. Fapta poate constitui infracţiune, atunci când focul se propagă şi produce pagube la vecinătăţi.
De asemenea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură va suspenda subvenţiile pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin astfel de metode.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News