Connect with us
Advertisement

Actualitate

Italia blochează accesul copiilor la TikTok, după ce o fetiţă a murit asfixiată în timp ce participa la un joc-provocare

Publicat

Italia a decis să blocheze provizoriu accesul la Tik Tok, pentru utilizatorii a căror vârstă nu este garantată, o măsură luată de urgenţă după moartea unei fetiţe care participa la o provocare numită ”jocul cu eşarfa” de pe reţeaua socială, notează AFP.

Autoritatea pentru protecţia datelor personale a indicat într-un comunicat că „blocarea reţelei sociale” chineze are efect imediat şi este valabilă până la 15 februarie.

TikTok are interdicţia de a exploata „datele utilizatorilor a căror vârstă nu a fost stabilită cu siguranţă absolută”, a detaliat autoritatea de reglementare într-un comunicat.

Această decizie intervine la câteva ore după ce, la Palermo, o fetiță de 10 ani s-a strangulat în timpul unei provocări pe reţea.

Fată a murit asfixiată în Palermo – Siciliaîn timp ce participa la o provocare numită ”jocul cu eşarfa” de pe reţeaua socială TikTok.

Antonella, în vârstă de 10 ani, care participa la o ”blackout challenge” pe TikTok, în baia din casa familiei sale, şi-a legat o curea în jurul gâtului cu scopul de a rămâne fără răsuflare cât mai mult timp, în timp ce se filma cu telefonul mobil, potrivit AFP care citează media italiene.

Sora ei în vârstă de cinci ani a fost cea care i-a descoperit trupul.

Fata a fost transportată imediat de părinţi la spitalul de pediatrie din Palermo, însă nu a supravieţuit.

”Jocul cu eşarfa”, în care copiii îşi blochează respiraţia până când leşină pentru a experimenta senzaţii tari, provoacă în fiecare an accidente, dintre care unele sunt fatale.

Părinţii au relatat cotidianului La Repubblica că o altă soră a fetei, în vârstă de nouă ani, a fost cea care le-a explicat ce s-a întâmplat. ”Antonella juca jocul asfixierii”, le-a spus ea.

N-am ştiut nimic”, a explicat tatăl fetei pentru publicaţia citată. ”Nu ştiam că ea participa la acel joc. Ştiam că Antonella intra pe TikTok pentru coregrafii, pentru a se uita la videoclipuri. Dar cum mi-aş fi putut imagina această atrocitate?”, a spus el.

Înscrierea fetei pe reţeaua socială chineză, foarte populară printre adolescenţi, „nu a fost refuzată de firma proprietară” în pofida vârstei fetiţei, sub minimul de 13 ani prevăzut de TikTok, a subliniat autoritatea italiană de protecţie a datelor.

Ca reacţie la această tragedie, platforma lansată în 2016, care declară că are 100 de milioane de utilizatori în Europa, a emis un comunicat.

”Siguranţa comunităţii TikTok este prioritatea noastră principală, suntem la dispoziţia autorităţilor competente pentru a colabora la ancheta lor”, se arată în document.

Cifrele oficiale arată că în România TikTok avea în decembrie 2020 un număr de 5.364.860 de utilizatori, iar tot atunci Instagram avea 5.053.000 utilizatori.

Anul 2020 s-a încheiat cu TikTok drept cea mai descărcată aplicaţie din lume. Creşterea TikTok a fost rapidă şi în România. În ianuarie 2019 avea sute de mii de utilizatori, iar în vara acelui an se apropia de 1.8 milioane de utilizatori, scrie mobilissimo.ro.

În aprilie 2020 se ajungea la 3.653 milioane de utilizatori şi apoi în câteva luni se mai adăugau încă 1.6 milioane. Şi Instagram creşte constant de 2 ani, de la 3.472.000 utilizatori în iulie 2019 la 4.3 milioane în iulie 2020.

Surse: Agerpres, Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement