Uncategorized
Jandarmeria Română activează în condiţii de austeritate bugetară
Jandarmeria Română se loveşte în continuare de problema mobilităţii. Potrivit raportului activităţii pe anul 2010, gradul de asigurare cu mijloace de transport este de 30%, ceea ce îngreunează substanţial deplasarea jandarmilor în teritoriu.
Această situaţie, coroborată cu vechimea sau rulajele mari a peste jumătate din parcul de autovehicule existent, reprezintă un factor de risc major asupra îndeplinirii corespunzătoare a misiunilor structurilor operative.
În condiţiile austerităţii bugetare ce a caracterizat perioada de referinţă, logistica misiunilor a avut ca principal obiectiv asigurarea dotării şi a mobilităţii structurilor operative. Pentru creşterea gradului de înzestrare cu tehnică specifică a structurilor operative, au fost achiziţionate, în limita bugetului alocat, muniţii şi echipamente necesare structurilor de intervenţie. În aceeaşi măsură, prin asigurarea de către Direcţia Logistică a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi prin preluarea de la alte structuri din sistemul de siguranţă naţională, a unor importante cantităţi de armament, muniţii, accesorii şi piese de schimb, a fost redus deficitul la aceste categorii de materiale.
„Anul 2010 a reprezentat o perioadă marcată de semnificative constrângeri bugetare pentru toate instituţiile cu atribuţii în domeniile ordinii publice şi siguranţei naţionale. În aceste condiţii, Jandarmeria Română a continuat activitatea de consolidare instituţională, care a avut ca principal obiectiv eficientizarea misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor. Asigurarea suportului logistic necesar desfăşurării normale a acestor misiuni, continuarea profesionalizării personalului şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu celelalte componente ale Ministerului Administraţiei şi Internelor au constituit direcţiile de acţiune prioritare pentru îndeplinirea acestui obiectiv”, se arată ăn bilanţul întocmit de Jandarmeria Română.
În perioada de referinţă, structurile de ordine publică ale Jandarmeriei Române au executat 387.834 misiuni, cu 30% mai mult decât anul anterior, din care 212.373 misiuni de menţinere a ordinii publice. Structurile de jandarmi montane au executat 385 acţiuni specifice care au constat în salvarea a peste 800 de persoane şi au participat la misiuni de menţinere a ordinii publice în zona a 62 staţiuni montane şi pe traseele turistice adiacente.
Au fost planificate, organizate, coordonate şi executate 89.560 misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări sportive, de protest, culturale, comemorative, religioase şi la alte activităţi cu participarea unui public numeros, cele mai importante fiind cele executate pe timpul mitingurilor şi marşurilor de protest organizate de marile confederaţii sindicale la nivel naţional.
Detaşamentul de jandarmi dislocat în Kosovo a executat 1.832 misiuni, majoritatea cu un grad ridicat de complexitate, constând în participarea la operaţiunile organizate de EULEX pentru combaterea criminalităţii organizate, protecţia personalului misiunii şi supravegherea zonei de responsabilitate.
Participarea la limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă s-a concretizat prin executarea a 443 intervenţii, cu 47% mai mult decât în anul 2009, iar, pentru îmbunătăţirea capacităţii de reacţie în astfel de situaţii, structurile Jandarmeriei Române au participat la 135 de exerciţii şi aplicaţii în cooperare cu structuri teritoriale ale I.G.S.U.
Pentru anul în curs, Jandarmeria Română îşi propune să îmbunătăţească dotarea şi înzestrarea structurilor operative atât din fonduri bugetare, cât şi europene, să dezvolte cadrul cooperării internaţionale bilaterale, în principal în domeniile de excelenţă ale Jandarmeriei şi să consolideze imaginea pozitivă a Jandarmeriei Române, prin creşterea gradului de informare cu privire la capacitatea instituţiei de gestionare a ordinii şi siguranţei publice, conform domeniilor de competenţă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News