Actualitate
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine la „Fân Fest” 2015, Roşia Montană. Reguli şi recomandări pentru participanţi
Jandarmii din Alba şi cei de la gruparea mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu-Mureş vor asigura măsurile de ordine publică pe timpul celei de-a 10-a ediţii a Festivalul ,,Fân Fest” de la Roşia Montană, care a început joi şi se va încheia duminică.
Echipajele de jandarmerie vor acţiona pentru protecţia participanţilor, vor urmări preîntâmpinarea unor situaţii tensionate şi vor asigura o intervenţie rapidă pentru combaterea faptelor antisociale sau a altor acţiuni care pot afecta grav liniştea şi ordinea publică, transmite IJJ Alba.
Citeşte şi 13-16 august: Ediție aniversară la un deceniu de FânFest. Concerte live, expoziții, filme documentare și multe altele la Roșia Montană
Recomandări de la jandarmi pentru evitarea incidentelor în care ar putea fi implicaţi participanţii la eveniment:
– să respecte indicaţiile organizatorului şi ale forţelor de ordine
– să manifeste respect faţă de persoane şi bunurile acestora
– să evite consumul excesiv de alcool şi implicarea în conflicte de orice natură
– în cazul în care sunt martori la săvârşirea unor fapte antisociale să solicite ajutorul echipajelor de jandarmerie sau poliţie.
Jandarmii reamintesc că vor fi luate măsuri legale împotriva celor care vor fi depistaţi având asupra lor arme de orice fel sau materiale pirotehnice. În plus, indică celor care vor accede în localitatea Roşia Montană să respecte regulile locului, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate, să fie echipaţi adecvat, să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia şi să nu aprindă focul în locurile neamenajate. Orice neregulă constatată poate fi sesizată jandarmeriei prin apel la numărul unic de urgenţă 112 sau direct jandarmilor angrenaţi în asigurarea ordinii şi liniştii publice.
Potrivit Codului penal, săvârşirea următoarelor fapte constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau închisoare:
Instigarea publică, art. 368, C. penal:
(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.
(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune.
Incitarea la ură sau discriminare, art. 368, C. penal:
Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Tulburarea ordinii şi liniştii publice, art. 371, C. penal:
Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, art. 372, C. penal:
(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:
a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;
b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;
c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Împiedicarea desfăşurării unei adunări publice, art. 373, C. penal:
Împiedicarea, prin orice mijloace, a desfăşurării unei adunări publice care a fost autorizată potrivit legii se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Ultrajul contra bunelor moravuri, art. 375, C. penal:
Fapta persoanei care, în public, expune sau distribuie fără drept imagini ce prezintă explicit o activitate sexuală, alta decât cea la care se referă art. 374 (pornografia infantilă), ori săvârşeşte acte de exhibiţionism sau alte acte sexuale explicite se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News