Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Expoziția „Între util și estetic – SCRISVL LA APVLVM” deschisă la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Expoziția „Între util și estetic – SCRISVL LA APVLVM” este deschisă la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Expoziția a fost vernisată într-un mod cu totul original, cei prezenți au fost introduși în perioada îndepărtată a începutului de mileniu printr-un moment teatral de mare concentrare și emoție, susținut de actrița Bianca Goadă, în rolul Electrei. De asemenea, arheologul Vasile Moga a povestit puțin din istoria epigrafică a Apulumului, explicând semnificația și modul de descoperire al inscripțiilor.

Expoziția „Între util și estetic – SCRISVL LA APVLVM” a fost deschisă printr-un mini one-woman-show, susținut de actrița Bianca Goadă din Alba Iulia, în rolul Electrei, fetița extrem de atașată de tată și în rivalitate cu mama. Legenda grecească povestește răzbunarea Electrei, fiica lui Agamamnon și a Clitenmestrei, care îl convinge pe fratele ei, Oreste, să o omoare pe mama lor și pe amantul acesteia, Aegist, pentru a reconstitui onoarea tatălui ucis.

Expoziția prezintă câteva piese epigrafice deosebite, monumente cu inscripţii și alte tipuri de piese ştampilate (opaiţe, vase de lux și materiale de construcţie), mărturii despre credinţele, obiceiurile şi viaţa de zi cu zi a locuitorilor din aşezările romane care au existat pe teritoriul actualului municipiu Alba Iulia.

Una dintre cele mai spectaculoase piese expuse este tăbliţa de blestem, descoperită în urmă cu câţiva ani în interiorul unui mormânt de la Apulum, pentru prima dată alături de transcrierea şi traducerea textului. Piesa este una de excepţie atât datorită caracterului său oarecum misterios cât şi rarităţii acestor piese în România. Tăblițele de blestem erau parte din ritualurile romane oculte, de maledicție, și erau puse în interiorul mormintelor unor indivizi care aua decedat prematur sau violent, pentru ca cele înscrise pe ele să fie transmise de către aceștia zeilor malefici, pentru îndeplinire.

Întreaga expoziţie este însoţită de un bogat material ilustrativ şi este gândită de asemenea manieră încât să reprezinte o contribuţie la modernizarea expoziţiei de bază a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Evenimentul a fost dublat și de lansarea unui spectaculos catalog având ca autori echipa de arheologi care a realizat expoziția: Radu Ciobanu, George Bounegru, Radu Ota, Viorica Rusu-Bolindeț, Anca Timofan, Adrian Bolog și Ilie Lascu.

Expoziţia face parte dintr-un proiect al Muzeului albaiulian, câştigat la Administraţia Fondului Cultural Naţional și se încadrează în suita de manifestări organizate în ultimii ani, menite să aducă în prim-plan patrimoniul arheologic excepţional pe care îl deţine în colecţiile sale.

Expoziţia este organizată de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a României București și Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca.

Vedeți mai jos, în video, un scurt moment din „Electra” și prezentarea expoziției de către arheologul Vasile Moga:

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax