Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

JOI: Ziua Naţională fără Tutun. Activităţi de informare a elevilor din Alba şi a persoanelor private de libertate

Publicat

ziua nationala fara tutun Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Anul acesta, pentru marcarea semnificaţiei datei de 19 noiembrie, Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, desfăşoară activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Vezi şi Aproximativ 75.000 de români ar putea renunța la țigări dacă Parlamentul adoptă miercuri Legea anti-fumat

Specialiştii CPECA Alba vor derula, în colaborare cu Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 16 Alba Iulia şi Grădiniţa cu Program Prelungit Bărăbanţ, activităţi de sensibilizare adresate părinţilor, prin oferirea de informaţii relevante în cazul luării unor decizii corespunzătoare legate de consumul de tutun şi pentru promovarea temei din acest an a Zilei Naţionale fără Tutun „Ajută-mă să cresc!”.

În cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” Alba Iulia, pe holul unităţii şcolare, va fi amenajat un stand informativ, unde specialiştii CPECA Alba, împreună cu voluntarii antidrog, vor desfăşura activităţi de informare a elevilor prin distribuirea de materiale privind riscurile la care se supun tinerii prin inhalalarea fumului de ţigară – aşa numitul „fumat pasiv“, odată cu oferirea de sfaturi şi încurajarea persoanelor fumătoare în sensul schimbării comportamentului de consum.

La Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia şi Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, CPECA Alba va desfăşura, în rândul liceenilor, acţiuni de informare şi conştientizare a riscurilor la care sunt supuşi fumatorii.

De asemenea, CPECA Alba, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, va organiza, joi, în sala de lectură a Bibliotecii, o activitate specifică de sensibilizare şi de promovare a mesajului campaniei din acest an, la care vor participa voluntarii Centrului, dar şi cititorii aflaţi la studiu în Bibilotecă; pe lângă dezbaterea temei propriu-zise, va avea loc un concurs de realizare a unor sloganuri cu mesaje împotriva fumatului; după jurizarea mesajelor elaborate, participanţii vor primi premii constând în cărţi de beletristică şi cărţi de specialitate, acordate de către Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba.

Activităţile desfăşurate de CPECA Alba pentru marcarea acestei zile au parte de sprijinul Consiliului Judeţean Alba care a realizat flyere, pliante şi tricouri inscripţionate cu mesajul camapaniei.

Totodată, cu această ocazie, specialiştii CPECA Alba vor organiza, la Penitenciarul Aiud, o acţiune de informare-sensibilizare-conştientizare adresată persoanelor private de libertate.

Ziua Naţională fără tutun, prin tema din acest an, „Ajută-mă să cresc!”, oferă Agenţiei Naţionale Antidrog prilejul de a atrage atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax