Connect with us
Advertisement

Actualitate

Aproximativ 75.000 de români ar putea renunța la țigări dacă Parlamentul adoptă miercuri Legea anti-fumat

Publicat

fumat-interzisAproximativ 4-5% din actualii fumători vor renunţa la ţigări dacă „Legea anti-fumat” va trece miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. Mai exact, în jur de 75.000 de oameni vor scăpa de acest viciu, susţine profesorul Bogdan Alexandru Miron de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“.

„Întotdeauna când există o asemenea noutate legislativă, ea de obicei se aplică într-un timp de câteva luni deoarece o bună parte din oamenii foarte activi care sunt fumători sunt jenaţi de această interdicţie, deci există drept consecinţă imediată abandonul fumatului pentru 3-5% din masa totală a fumătorilor.

Sigur că vor fuma mai puţin fiindcă nu se va mai putea fuma în incinta instituţiilor, trebuie să iasă din ele. Bazat pe observaţiile din alte ţări, o asemenea lege ar putea avea drept consecinţă o scădere de până la 5% a numărului total de fumători. Asta e ceva imens la populaţia fumătoare, asta înseamnă în jur de 75.000 de oameni care se lasă de fumat, adică mai puţin cancer în următorii 15 ani, mai puţin infarct”, a spus medicul Miron, citat de adevărul.ro. În ceea ce priveşte efortul de renunţare la fumat, doctorul Miron spune că rata de succes este sub 4%.

„Numai unul din 25 de oameni reuşeşte să se lase de fumat dacă o face din voinţă proprie, însă dacă este consiliat şi consultat de un profesionist, rata de succes poate ajunte la 45% în şase luni”, a mai spus Miron.  Declaraţiile au fost făcute cu prilejul lansării studiului „Cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale în România cu privire la consumul de tutun în 2015”, lansat de Institutul „Marius Nasta”. Potrivit studiului, dintre adulţii cu vârsta peste 18 ani, aproximativ un sfert fumează (26,2%). Chiar se observă o uşoară creştere a fumatului în rândul femeilor, 16,8% faţă de 14,5% în 2011. Studiul mai arată că aproximativ 40% dintre adulţii români sunt expuşi fumatului pasiv la domiciliu, iar 27,6% sunt expuşi fumatului pasiv la locul de muncă. Mai mult de o treime din români cheltuiesc lunar pentru ţigări peste 300 de lei.

De asemenea, deşi este interzisă vânzarea de ţigări la bucată, 6% din români continuă să le cumpere la bucată. Mai mult de jumătate din fumătorii care au ajuns la medic în ultimul an spun că acesta nu i-a încurajat să renunţe la fumat, iar o treime din fumători spun că au încercat să se lase de fumat în ultimul an.

Un proiect care prevede interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise a fost aprobat săptămâna trecută de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, iar săptămâna aceasta va fi votat în plenul Parlamentului.

Dacă trece, fumatul şi utilizarea ţigărilor electronice vor fi interzise în orice loc de joacă şi spaţii destinate copiilor, în instituţiile medicale, de învăţământ, de stat şi private, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. În plus, în unităţile în care se comercializează produse din tutun va fi interzisă afişarea acestora în locurile de trecere obligatorie, cum sunt casele de marcat. De asemenea, posturile publice de radio şi televiziune vor pune la dispoziţia ONG-urilor cu activitate în domeniul reducerii consumului de tutun spaţiu de emisie de 30 de minute pe săptămână pentru educaţie pentru prevenirea consumului de tutun. Va exista o unitate unică de control şi anume Poliţia Locală.

sursa: adevarul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement