Eveniment
Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu. Trebuie să plătească statului 260.000 de euro
Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu. Înalta Curte a pronunţat o decizie definitivă într-un litigiu care datează din 2016. Aceasta se referă la moştenirea unui imobil din Sibiu care a aparţinut soţiei preşedintelui.
Familia Iohannis va trebui să dea înapoi banii obţinuţi din chiria spaţiului comercial din Sibiu pierdut în instanţă.
„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor”, este minuta deciziei pronunţate marți, 24 septembrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procesul a fost pierdut de Rodica Baştea, o prietenă veche, din SUA, Miami, a soţilor Iohannis, potrivit Mediafax.
Din chiria imobilului, familia a obţinut peste 260.000 de euro, bani cu care şi-a cumpărat alte 3 case.
Decizia Curţii Supreme este definitivă. Acum, ANAF are cale liberă să recupereze prejudiciul de la familia Iohannis.
Klaus Iohannis pierde definitiv două imobile din Sibiu
Din cauza litigiilor privind moștenirea, statul nu putea recupera un alt imobil care a aparținut președintelui, preciza ANAF pentru g4media.ro. Este vorba despre spațiul comercial din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu 29. Totodată, nu puteau fi recuperați nici 260.000 de euro obținuți din chirie de familia prezidențială.
Imobilul de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu a fost deţinut de Rodica Baştea împreună cu Carmen Iohannis şi cu mama ei. Rodica Baştea a cerut în instanţă anularea unui certificat prin care statul român a fost declarat moştenitorul legal al unui imobil din Sibiu.
Istoricul dosarului
Cauza a fost strămutată în luna aprilie 2017 de la Tribunalul Sibiu, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Alba Iulia.
Solicitarea a fost formulată într-un dosar de succesiune de către Rodica Baştea, soţia lui Ioan Baştea, de la care familia Iohannis a cumpărat o parte din locuinţa din Sibiu şi care a deschis în anul 2016 o acţiune contra statului român.
„Este vorba despre o acţiune civilă în care se urmăreşte recunoaşterea calităţii de succesor a reclamantei asupra unei cote din două imobile situate în Sibiu, pentru unul dintre ele statul român având certificat de moştenitor, aşa cum rezultă din actele existente în acest moment la dosar. Este vorba de dezbaterea a patru succesiuni subsecvente”, au precizau, în anul 2016, pentru Agerpres, surse judiciare.
Practic, Rodica Baştea solicita să se constate că familia sa are drept de succesiune asupra unor părţi din casele deţinute de soţii Maria şi Eliseu Ghenea în Sibiu, pe străzile Bălcescu şi Magheru.
Procesul a debutat în toamna anului 2016 la Tribunalul Sibiu, iar Rodica Baştea a formulat cerere de strămutare la o altă instanţă.
Casa din centrul Sibiului
Casa din centrul Sibiului, unde Klaus şi Carmen Iohannis au cumpărat o parte, la parter, a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea. După decesul acestora, în anii 70, imobilul a trecut în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat fără a avea copii.
Ulterior, această casă din Sibiu a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea.
Foştii chiriaşi au deschis însă procese în instanţe, contestând calitatea de urmaş de drept al lui Nicolae Baştea. CA Alba Iulia a respins, ca nefondat, recursul declarat de Rodica Baştea în procesul deschis de locatarii a două apartamente din imobilul ce s-a aflat în proprietatea familiilor Iohannis şi Baştea. Prin această decizie, care este irevocabilă, practic locatarii celor două apartamente şi-au redobândit şi consolidat dreptul de proprietate asupra imobilelor în cauză.
Contract anulat
După mai multe cicluri procesuale, în mai 2014, Tribunalul Braşov, printre alte măsuri dispuse în acest dosar, a anulat contractul de vânzare-cumpărare în cazul imobilului din Sibiu „încheiat între pârâţii Baştea Ioan – decedat, moştenitor fiind Baştea Rodica, în calitate de vânzător, şi Iohannis Carmen Georgeta şi Iohannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători”, potrivit informaţiilor postate pe portalul instanţei.
Familia preşedintelui a pierdut definitiv procesul la CA Braşov, unde a fost respins recursul declarat de soţii Iohannis şi menţinută decizia Tribunalului, prin care a fost anulat contractul de vânzare-cumpărare. Contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei prin care cei doi soţi au pierdut imobilul aflat în centrul Sibiului s-a judecat la CA Piteşti, unde s-a solicitat de către aceştia strămutarea procesului. În februarie 2017, CA Piteşti a respins contestaţia în anulare formulată de familia preşedintelui Iohannis.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Rușinea
joi, 26.09.2024 at 09:07
Dar pt fals in documente și furt nici un dosar penal ?
pilu
joi, 26.09.2024 at 11:06
Trebuia să mai mişte şi Justiţia ceva în cazul lui, că prea le-a făcut pe faţă şi a fost protejat de instanţele din Alba. Pentru serviciile astea un conjudeţean de-al nostru a fost propulsat pe cea mai înaltă funcţie şi are acum cea mai mare pensie din ţară. Păi cum să mai aibă lumea încredere în justiţia română ?