Connect with us
Advertisement

Economie

La un pas de criza alimentară. Cum comentează acest subiect Opoziţia

Publicat

După ce locuitorii au reuşit într-un final să se obişnuiască cu ideea că va mai dura ceva vreme până când România va depăşi criza şi că vor trebui în continuare să intre în economiile de-o viaţă pentru a-şi procura chiar şi strictul necesar, alte două cuvinte vehiculate din scaunele de conducere cutremură liniştea românilor: criza alimentară. Acest subiect a fost adus în discuţie şi de preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, care consideră conducerea ţării direct responsabilă de producerea acestei situaţii.

Ioan Dîrzu declară că strategiile adoptate de Guvern nu au vizat niciun moment contracararea efectelor crizei economice şi că măsurile drastice luate în ultima perioadă – majorarea TVA-ului şi tăierea salariilor – nu au făcut altceva decât să adâncească şi mai tare gaura neagră în care se află economia ţării. „Asistăm de la o lună la alta la scăderea nivelului vânzărilor. Scade, de asemenea, nivelul calitativ al produselor alimentare, iar în prezent se comercializează doar produse de calitate medie şi joasă. Acest lucru se vede în sănătatea populaţiei. Tot mai mulţi tineri şi copii se îmbolnăvesc şi suferă de afecţiuni grave. România este o piaţă fidelă de desfacere şi consum pentru întreaga Europă. Suntem obligaţi să importăm, iar acest lucru determină menţinerea şomajului la un nivel foarte ridicat. În prezent, Guvernul nu a plantat nimic ca să putem culege la anul, nu producem nimic şi ne îndreptăm fără doar şi poate spre o gaură mare”, este de părere Ioan Dîrzu.

Salarii micii, preţuri în continuă creştere

Statisticile ne arată că românii cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor obţinute pe mâncare. Potrivit ultimului comunicat dat de Institutul Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna trecută, faţă mai 2010, cu aproape 12%, iar, comparativ cu ultima lună a anului trecut, majorarea a fost de aproape 6%. Pe de altă parte, salariile rămân în continuare mici şi foarte mici.

Campionii scumpirilor sunt cartofii, un aliment de bază, al căror preţ a crescut cu 35% din decembrie 2010. Scumpiri cu 30% faţă de anul trecut au fost înregistrate şi la legume şi fructe, iar produsele din supermarket ţin pasul, cu stoicism, scumpirilor. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii sunt tot mai îngrijoraţi. Ei susţin că, în magazine, unele alimente de bază costă aproape dublu, în ultimul an. De exemplu, un litru de lapte este cu circa 72% mai scump decât în vara anului trecut, iar preţul zahărului a crescut cu 65%.

Statistici îngrijorătoare

Pericolul unei crize alimentare este confirmat şi de conducerea Băncii Mondiale. Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că întreaga economie mondială este “la un şoc distanţă” de o criză extrem de gravă în sectorul alimentar, unde preţurile au atins deja cote îngrijorătoare, informează publicaţiile naţionale. Robert Zoellick susţine că peste 44 de milioane de oameni au coborât sub limita sărăciei în 2010, din cauza preţurilor extrem de ridicate la alimente.

Organizaţia Naţiunilor Unite a calculat în 2010 un indice al preţurilor cu 25% mai mare decât în anul precedent, acesta reprezentând cel mai rapid avans din 1991. Luna februarie a constituit un record la nivel mondial pentru acest indice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lili

    duminică, 19.06.2011 at 13:49

    Quote: „Acest subiect a fost adus în discuţie şi de preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, care consideră conducerea ţării direct responsabilă de producerea acestei situaţii.”

    Mda… Si PSD-ul e Fecioara Maria…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement