Actualitate
Lansare de carte „Omul Dans” și expoziție foto dedicată „Celui care dansează”, în a șasea zi a FITAB
”Cineva care dansează” și un renumit critic de teatru, povestea pașilor de dans puși în rândurile unei cărți. Grația de pe scenă alături de magia cuvintelor formează „Omul Dans”, cartea-album a vieții lui Gigi Căciuleanu, scrisă de Ludmila Patlanjoglu. Astăzi, începând cu ora 18.00, în foaierul Casei de Cultură a Studenților va fi lansată cartea ce prezintă viața coregrafului, de la începuturi și până în prezent. Lansarea de carte va fi urmată de o expoziție de fotografie ce îl are în prim plan pe ilustrul maestru coregraf și dansator.
Ludmila Patlanjoglu, valoros critic de teatru și profesor universitar, își va lansa la Alba Iulia, astăzi de la ora 18.00, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Povești, cartea-album „Omul Dans”, o biografie a artistului Gigi Căciuleanu, ce urmărește viața sa din perioada copilăriei, drama exilului „când era singur, un anonim cu o valiză în mână”, dar şi momentul de consacrare și prețuire pe plan național și internațional. Lansarea de carte va fi urmată de o expoziție foto ce îl are în plin plan nu numai pe dansatorul-coregraf Gigi Căciuleanu, ci și pe omul, poetul, graficianul, profesorul, actorul Căciuleanu.
“Un talent uriaș cu sclipiri de geniu”, “o imensă fantezie”, “un foarte mare dansator”, “genial coregraf român, internațional cunoscut și recunoscut” – sunt aprecieri care vin din partea unor nume ilustre: Pina Bausch, Maia Plisetkaia, Pierre Cardin, Ioan Holender.
Protagonist și creator al unor capodopere scenice, conducător de companii reputate, pedagog, cu vocative, Gigi Căciuleanu este o voce originală și profundă a dansului contemporan. Mărturii, gânduri, confesiuni, poeme, desene dezvăluie o față tainică a artistului.
Gigi Căciuleanu dansează pe foaia albă cu aceeași grație ca pe scenă, compunând un “chip cioplit din frânturi de viață, din frânturi de corp, din zdrențe de vis, din picături de hău”.
Gigi Căciuleanu îşi începe cariera prin studiul dansului clasic şi absolvă Liceul de Coregrafie din Bucureşti. Ca solist al Operei Naţionale, are deja în spate experienţa unui preţios stagiu de dans la celebrul Teatru Bolşoi din Moscova. Drumul acesta al baletului clasic ar fi putut duce la infinit dacă n-ar fi descoperit, datorită maestrei sale, Miriam Răducanu, un altfel de dans: dansul contemporan. Astfel s-au născut celebrele “Nocturne 9 ½” ale anilor ’70.
“Fără Miriam, n-aş fi existat” spune el.
Primele întâlniri au fost esenţiale – cu Dan Mastacan si Ruxandra Racovitza avea să formeze o echipă de o viaţă. În drumul său prin lumea dansului au urmat apoi marile colaborări internaţionale: Pina Bausch, Rosella Hightower, Pierre Cardin, Jean-Michel Jarre, Murray Louis – care i-au marcat existenţa în sensul deschiderii de noi şi unice trasee artistice. Unul dintre acestea l-a dus spre Maïa Plisetskaïa pentru care, în 1992 a creat spectacolul “Nebuna din Chaillot” la “Espace Pierre Cardin” din Paris. Prezentat şi la Teatrul Bolşoi, succesul a fost răsunător.
Director, de-a lungul timpului, al unor companii de dans renumite (Baletul Teatrului din Nancy, Centrul Naţional Coregrafic de la Rennes, Compania Gigi Căciuleanu de la Paris, Baletul Naţional din Chile), autor a peste 300 de coregrafii, profesor prin vocaţie, susţinâd prin lume numeroase masterclass-uri, autor de poezie şi desenator, personalitate desemnată cu “Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Cavaler, când este întrebat cine este, Gigi răspunde simplu, cu imensă modestie: “Sunt cineva care dansează.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News