Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Laureații premiului Nobel nu ar putea fi profesori universitari în România. Nu îndeplinesc criteriile

Publicat

Laureații premiului Nobel pentru Economie și câștigătorii medaliilor John Bates Clark și Yrjö Jahnsson – cele mai prestigioase distincții mondiale în domeniu – nu ar întruni standardele minimale cerute în România pentru a accede la gradul didactic de profesor universitar. Aceasta este concluzia unui studiu în limba engleză publicat pe 4 decembrie de un grup de nouă economiști români constituit în jurul conferințelor ERMAS (Economiști Români din Mediul Academic din Străinătate), conform jurnalistei Bianca Felseghi de la pressone.ro.

Semnatarii studiului predau diferite materii economice la Stockholm University, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Université Paris 1 – Panthéon Sorbonne, Universitatea din Bath (Marea Britanie), New York University, Columbia University, Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc și Universitatea Carleton (Canada). Unul dintre ei, Gheorghe Cosmin Silaghi, este și membru în noul Consiliu Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Cei nouă cercetători români au analizat CV-urile a 44 de câștigători ai Nobelului pentru Economie, din 1994 până acum, CV-urile a 17 laureați ai medaliei John Bates Clark, începând cu 1991, și CV-urile a 18 câștigători ai premiului Yrjö Jahnnson, din 1993 până acum.

Medalia Clark se acordă celor mai buni economiști activi sub 40 de ani din SUA și poartă numele celui care a fondat American Economic Association. Medalia Jahnnson este echivalentul său din Europa și se acordă celor mai buni economiști care nu au împlinit 45 de ani.

În plus, cei nouă economiști au calculat poziția cercetării economice de la noi în context internațional și au descoperit că România „produce cercetare la nivel calitativ de jumătate din media Africii”.

Două dintre criteriile românești de abilitare pentru gradul de profesor universitar sunt ca persoana să fi publicat cel puțin 3 cărți și minimum 4 articole științifice în reviste cotate ISI.

Aceste cerințe „invită” la impostură pentru a promova în funcție – spun semnatarii studiului –, fiindcă sunt imposibil de satisfăcut înainte de împlinirea unor vârste… venerabile.

Cei nouă economiști sunt: Sebastian Buhai (Stockholm University), Gheorghe Silaghi și Marius Litan (UBB Cluj-Napoca), Andreea Halunga (Bath), Florin Bîlbîie (Sorbona), Virgiliu Midrigan (NYU), Cristian Pop-Elecheș (Columbia), Zsolt Sándor (Sapientia) și Marcel Voia (Carleton).

„Deci, dacă un Nobelist s-ar califica la standarde minimale, oricum ar pierde postul pentru că, evident, nu are chiar atâtea lucrări, și în atâtea științe, precum candidații români. Dăm exemple în lucrare despre o candidată care si-a luat «abilitarea» cu lucrări în nu mai puțin de vreo 6 științe. Vă dați seama că suntem o nație de Pico della Mirandola, dar la nivel calitativ sub-african.” (Declarație pentru PressOne a lui Sebastian Buhai, cercetător la Universitatea din Stockholm)

Sursă: pressone.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax