Actualitate
Lecții de pian, olărit și Dansul Fetelor de la Căpâlna: Trei cursuri noi la Centrul de Cultură „Augustin Bena”. Vezi întreaga ofertă
Cei care doresc să își pună talentele în practică și să le dezvolte au, de acum, câteva posibilități noi, la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. De curând, în oferta educațională a centrului a fost introdusă o clasă de pian, și-a reluat activitatea clasa de olărit și a fost inițiat un proiect de revitalizare a dansului tradițional, în special a celebrului dans al fetelor de la Căpâlna.
Începând din acest an școlar, la sediul central al instituției și-a deschis porțile clasa de pian, coordonată de prof. Vera Zeleska Petriman, clasă ce se bucură deja o largă popularitate în rândul elevilor, potrivit directoarei Daniela Floroian.
Tot în acest an școlar și-a reluat activitatea clasa de olari de la Sebeșel, clasă formată în parteneriat cu Primăria Săsciori și cu Asociația „Fiii satului Sebeșel”. Noua clasă este coordonată de Alexandru Teodorescu, sub îndrumarea prof. Lucia Bratu în atelierul de olărit ce a funcționat la Săsciori până la finele anului 2011.
Un alt curs nou privește revitalizarea dansului tradițional, printr-un proiect desfășurat în Jidvei, ce are ca principal obiectiv refacerea grupului de fete și promovarea celebrului dans al fetelor de la Căpâlna. „Pe tot parcursul anului școlar fetele vor fi coordonate de Angela Todor, fosta dansatoare în grupul coordonat de coregrafa Sorica Fărcaș, cea care a animat ani la rândul cultura tradiționala din județul Alba și care o va sprijini pe fosta ei eleva în activitatea de la Jidvei”, a mai spus Daniela Floroian.
Cursul de pian este parte din categoria artelor moderne, alături de cursurile deja consacrate (foto-video-arte vizuale moderne, canto muzică ușoară, canto muzică populară, pictură, design vestimentar, design ambiental, acordeon-orgă, instrumente de suflat, chitară clasică și folk), durează trei ani și costă 450 lei pe an.
Cursul de olărit de la Sebeșel și cel de dansuri populare de la Jidvei sunt gratuite, la fel ca și celelalte cursuri de meșteșuguri din județul Alba (Fluierași și încrustături în lemn de la Șugag, țesături-iconari de la Cugir, confecționat tulnice Arieșeni, arta lemnului în Vidra, Avram Iancu și Horea, țesut, cusut în Cîmpeni, țesături în Bucerdea și în Biia, dansuri populare la Fărău).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News