Eveniment
Legea agenților imobiliari: Ar putea fi obligați să urmeze cursuri și să ofere doar informații corecte clienților

Legea agenților imobiliari a ajuns la Camera Deputaților. Dacă va fi votată și va trece prin întregul proces legislativ, agenții imobiliari vor fi obligați să urmeze cursuri de specialitate pentru a putea profesa și vor avea obligația de a oferi doar informații corecte clienților.
Vânzătorii vor trebui să scrie minusurile și problemele proprietății pe care doresc să o vândă sau închirieze, așa cum se întâmplă spre exemplu în Statele Unite, informații care vor fi cunoscute și de potențialul cumpărător, potrivit Termene.ro.
Printre altele, autorizația de exercitare a profesiei va fi valabilă doar 3 ani și va trebui reînnoită. În acest moment, activitatea unui agent imobiliar nu este reglementată.
Poate cea mai importantă reglementare este cea de înființare a unui registru al persoanelor care fac intermediere imobiliară autorizată, registru care va putea fi consultat de clienți.
- De reținut că brokerul imobiliar este superiorul agentului imobiliar și doar acesta va putea conduce o agenție imobiliară.
În plus, în cazul unei conduite suspecte, agentul sau brokerul imobiliar poate fi reclamat la ANCPI care poate lăsa agentul fără dreptul de profesie și îl poate sancționa financiar.
Persoanele care vor dori să fie agenți imobiliari vor fi obligați să aibă studii superioare, să susțină cursuri de formare profesională de peste 180 de ore, să plătească anual o asigurare de răspundere profesională și să ofere informații adevărate clienților, se precizează în proiectul legislativ.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară va avea puterea legală de a controla activitatea agenților și de-ai lăsa fără dreptul de a profesa în domeniu.
Legea agenților imobiliari: De ce este nevoie de agenții?
De multe ori, oamenii evită intermediarii, din cauza taxelor în principal. Dar agențiile imobiliare sunt importante din mai multe motive, iar rolul lor e mult mai complex decât pare la prima vedere.
Agenții imobiliari cunosc mai bine decât orice client prețurile reale din piață (nu doar cele de listare), zonele în dezvoltare, reglementările legale sau fiscale, dar și riscurile ascunse ale unei tranzacții.
De asemenea, ei știu unde să caute și ce întrebări să pună – mai ales lucruri la care clienții nu se gândesc de obicei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 14.04.2025 at 11:58
Aţi mai inventat o modalitate de a se da şi a lua mită. Toate aceste cursuri „se fac ” cum a primit Teodorovici diploma de SNSPA. Şi binenţeles nişte predicatori aleşi pe sprânceană politică.