Connect with us
Advertisement

Actualitate

Legea antifumat a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Patronii de baruri şi restaurante caută soluţii pentru fumători

Publicat

fumatLegea care prevede interzicerea fumatului în spaţiile închise a fost promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis. Noile reguli vor intra în vigoare la 45 de zile după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptat de Senat în iunie 2011 şi de Camera Deputaţilor în decembrie 2015. Ulterior, mai mulţi parlamentari au depus la CCR o sesizare de neconstituţionalitate referitoare ce nu vizează interdicţia de a fuma în spaţiile publice închise, ci discriminarea ce se face între cei care pot fuma în zonele de tranzit ale aeroporturilor şi în penitenciarele de maximă siguranţă, pe de o parte, şi ceilalţi cetăţeni care n-au voie să fumeze în spaţiile publice închise, pe de altă parte. În plus, contestaţia a făcut referire şi la definiţia spaţiului public închis.

Curtea Constituţională a respins însă această contestaţie, astfel că legea intră în vigoare.

Potrivit legii aprobate de Parlament, fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns – în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea unor condiţii.

Vezi ş Care sunt LOCURILE unde fumatul va fi INTERZIS. Ce AMENZI riscă persoanele care nu respectă noile reglementări

Persoanele fizice vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Persoanele juridice riscă amenzi pentru:

– permiterea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locurile de joacă pentru copii în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;

– vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;

– comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;

– comercializarea produselor din tutun prin automate;

– vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;

– comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;

– folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

Sancţiunile pentru firme sunt:

– la prima abatere: amendă de 5.000 de lei;

– la a doua abatere: amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;

– la a treia abatere: amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

În noul context, patronii de baruri şi restaurante deja caută soluţii pentru clienţii fumători. Ei se gândesc cum să amenajeze în exteriorul localurilor spaţiile de fumat, care să fie încălzite şi ferite de vremea rea. În Occident există aşa-numitele smoking-rooms, în care fumătorii au voie să-şi aprindă ţigările. Încăperile sunt încălzite, acoperite cu o prelată şi complet izolate de restul localului.

Aceştia iau în calcul amenajarea curţilor interioare ale localurilor sau transformarea teraselor folosite pe timpul verii în spaţii încălzite pentru fumători. Însă şi aceste zone trebuie să respecte câteva reguli stricte impuse de noua lege. Astfel, în curţile interioare unde sunt amenajate terasele fumatul va fi permis, cu condiţia ca acestea să nu fie acoperite.

Noua lege priveşte şi activitatea taximetriştilor. Şi în maşinile lor, fumatul va fi interzis.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement