Actualitate
Legea care interzice fumatul în spaţiile închise, contestată de senatori. Curtea Constituţională ia în discuţie sesizarea, în 27 ianuarie
Legea antifumat, care a trecut de votul Parlamentului şi despre care preşedintele Klaus Iohannis spunea că intenţionează să o promulge a fost contestată, luni, de un grup de senatori. Astfel, legea nu va putea fi aplicată până când Curtea Constituţională nu se pronunţă asupra acestui aspect. Iar sesizarea va fi luată în discuţie în 27 ianuarie, de CCR.
Legea a fost adoptată prin vot definitiv de Camera Deputaţilor în 15 decembrie. Propunerea legislativă, care datează din anul 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente, dintre care cel mai important se referă la definirea spațiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului în aproape toate spațiile publice închise.
Contestaţia grupului de 33 de senatori se referă la faptul că ar fi o situaţie de discriminare între cei care pot fuma în zonele de tranzit ale aeroporturilor şi în penitenciarele de maximă siguranţă, pe de o parte, şi ceilalţi cetăţeni care n-au voie să fumeze în spaţiile publice închise, pe de altă parte. Contestaţia face referire şi la definiţia spaţiului public închis.
Proiectul a fost modificat în cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, iar cel mai important amendament se referă la definirea spațiului public închis, care conduce practic la interzicerea fumatului în aproape toate spațiile publice închise. Excepție fac penitenciarele de maximă siguranță și zona de tranzit a aeroporturilor internaționale – aici se vor amenaja spații destinate exclusiv fumatului. De asemenea, fumatul nu va fi permis în locurile de joacă sau alte spații destinate copiilor, închise sau deschise.
Proiectul definește spațiul public ca fiind „orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
Vezi şi Legea care interzice fumatul în spațiile publice, modificată în comisa de sănătate. Țigările vor putea fi expuse în rafturile magazinelor
De asemenea, în aceste spații va fi interzisă și utilizarea țigărilor electronice. Totodată, se interzice complet fumatul și în instituțiile medicale, de învățământ, de stat și private, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului.
Potrivit legii, în ceea ce privește sancțiunile, amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 5.000 și 15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activității, pentru persoanele juridice.
Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».
Legea prevede şi o excepţie: în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă se va putea fuma.
În situaţia în care CCR admite sesizarea de neconstituţionalitate, Parlamentul va fi obligat să reexamineze dispoziţiile în cauză şi să le pună în acord cu decizia Curţii, aşa cum stabileşte Constituţia. Iar dacă sesizarea va fi respinsă, legea va putea fi promulgată de preşedinte după primirea deciziei care confirmă constituţionalitatea.
surse: avocatnet.ro. realitatea.net, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News